8weekly | Sonja Schulte – Rob Scholte heeft een Hobby

Ik Dans Nog Wel, maar In Mijn Karretje,” Tentoonstelling van Frenk van der Linden ‘Onder Hollandse Helden‘ in Museum De Fundatie, Zwolle (foto Idem)

Rob Scholte heeft een Hobby

Recensie Rob Scholte S Embroidery Show, Museum de Fundatie

Rob Scholte, 8weekly, Embroidery

3 Sterren ✮ ✮ ✮

Wat is het verschil tussen je naam ergens op zetten en je naam ergens aan verbinden? Rob Scholte lijkt tot nog toe altijd het eerste te doen, maar wil met zijn nieuwste expositie eigenlijk het tweede: het voor het voetlicht brengen van het werk van (anonieme) anderen.

Rob Scholte, 8weekly, Embroidery

(foto Hans Westerink)

Waarschijnlijk hebben er Nog Nooit Zo Veel Vrouwen tegelijk in het Museum gehangen. Rob Scholte grijnst als hem, die s+Suggestie wordt gedaan en vindt ook, dat het Werk van deze – Waarschijnlijk –  Dames wel onder de Aandacht mag worden gebracht. Maar dat is niet de Enige Reden, dat Scholte deze Tentoonstelling Cureerde. Hij wilde het Publiek ook laten Zien Wat Hij Ziet, wanneer hij naar deze Borduur Werken kijkt, namelijk de Achterkant er van.

Pas toen hij een Keer van een van de Werken uit zijn Beginnende Verzameling een achterkant zag, kwam hij op het Idee. dat ‘dit Wel Eens Meer dan Gewoon een Hobby zou kunnen zijn’, zoals hij zelf Lachend zegt. Die Achterkant fascineerde hem. Daar is volgens Scholte de Individualiteit van de Makers te Zien, die Anoniem moeten blijven, omdat ze bij de Meeste uit de Kringloop en dergelijke GGekochte Werkjes Moeilijk te Achterhalen zijn.

Rob Scholte, 8weekly, Embroidery

Rob Scholte Laatste Avondmaal, 2009 (foto Hans West

Het Tonen van de Maker

Inmiddels behelst de Verzameling 931 Werken en werd het Tijd voor een Expositie. Wanneer je, Bijvoorbeeld, Negen in een Vierkant Opgehangen Omgekeerd Ingelijste Borduurwerken, die Allemaal Hetzelfde Onderwerp Verbeelden met Elkaar vergelijkt, valt op, dat Alle Achterkanten inderdaad Zeer Verschillend zijn – ook al hebben de Voorkanten Dezelfde Nette Uitkomst, de Achterkant laat zien wie de makers werkelijk zijn. De Één knipt Zijn (of Waarschijnlijk Haar) Draden netjes af, de Ander laat ze gewoon hangen. Een Volgende maakt er Knoopje in, of weeft ze Weer door Elkaar. De Verschillende Toon Verschillen in Kleur van het Garen maken Verder Nog, dat het Effect verschilt met de Oorspronkelijke Voorstelling,die er wordt Geïmiteerd. Of Te Wel: de Voorkant toont het Werk, de Achterkant toont de Maker, en Vervolgens – dat mogen we Niet Vergeten; Expositie toont Rob Scholte S Blik

Rob Scholte, 8weekly, Embroidery
Rob Scholte – Nachtwacht (detail), 2007 (foto Hans Westerink)

Esthetisch Plezier

Wie is hier nou de Kunstenaar? Mag je zo omgaan met Andermans Werk? Verandert het Werk van bBtekenis nu het verplaatst is van Iemands Zolder naar deze Expositie? Je kunt je van alles afvragen bij deze Tentoonstelling, ook of het de Bedoeling van Rob Scholte is, dát je je die Dingen begint af te vragen, maar je kunt er ook gewoon naar kijken.
De Netjes op een Rij gehangen Enorme Verzameling van Geborduurde Achterkanten – Voorstellingen die veel al bij de Bezoeker Bekend zullen zijn – en dan de Lichte Variatie in kKeur van het Draad, zorgt voor een Merkwaardig Esthetisch Plezierig Effect. Het is Gewoon Prettig om te Zien.

Zelf Beslissen

Rob Scholte, 8weekly, Embroidery

Rob Scholte foto Ferdy Damman)

Deze Tentoonstelling is een Uitnodiging om te kijken naar Handwerk, een Uitnodiging om te kijken naar de Achterkant Ergens van en een Uitnodiging om te Bedenken Wat het betekent als de Grote Meesters door de Kleine, Anonieme (!) Handwerksters worden nNagemaakt. De Bezoeker zelf mag tenslotte beslissen wat de Betekenis er van is, zegt Scholte Nonchalant, maar gemeend: Iedereen mag Er Mee Doen Wat hij Wil, Net als ik Dat Zelf doe.’

Heeft Scholte zelf wel eens Geborduurd?

Daarop antwoordt de Kunstenaar Ontkennend. Borduren is Niks voor Hem. Zijn Hobby is het Verzamelen er van, Verzamelen en vervolgens Anderen tonen Wat Hij Ziet.

Rob Scholte S Embroidery Show, Museum De Fundatie

Museum De Fundatie, Zwolle

Nog te Zien tot zondag 18 september 2016

Beoordeling 3 Sterren

Museum De Fundatie

Sonja Schulte

https://8weekly.nl/recensie/rob-scholte-hobby/

https://robscholtemuseum.nl/?s=+8wehttps://robscholtemuseum.nl/sonja-schulte-rob-scholte-heeft-een-hobby-3-sterren/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=8weekly
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sonja+Schulte
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hobby
https://robscholtemuseum.nl/?s=Embroidery
https://robscholtemuseum.nl/?s=Museum+De+Fundatie