7 Ditches TV – Oscar Hammerstein over vriend Pim Fortuyn: “Als ik vermoord word, vervolg ze tot in de hel”

Lokatie Desmet Studio’s Amsterdam

Opname 28 april 2014

Publicatie 30 april 2014

Fortuyn

Fortuyn was duidelijk bang voor een aanslag, vertelt Hammerstein. Hij verwijt nog steeds de overheid:
” Het was een fout van de overheid. De toenmalige minister van binnenlandse zaken had beveiliging moeten toekennen.”

Pim kon het niet zelf regelen, want hij had geen cent. Hammerstein vertelt over een gezamenlijk bezoek aan de Albert Heijn een paar weken voor zijn dood, waar Fortuyn tegen de cassière zei: “En deze beroemde advocaat betaalt de rekening voor me!”

Haatzaaien

Na zijn moord klaagde Hammerstein meerdere mensen en instanties aan voor haatzaaien. Een vorm van rouwverwerking? Nee, zegt Hammerstein.

Het had volgens hem een absoluut reinigende werking: Veel aangeklaagden, zoals Thom de Graaf, Rob Oudkerk en Melkert, zitten niet meer in de politiek.

Quote

De Quote schreef uitgebreid over de case Schreijenberg. Daarover zegt Hammerstein: “De zaak is opgelost, meer kan ik niet vertellen.”

Over het artikel is hij helder: “Dat stuk van Quote was echt kwaadaardig. Het is zo kwaadaardig geschreven en daardoor ongeloofwaardig.”

Hammerstein: “Het grote bezwaar tegen Quote: Ze zijn nooit positief over andere mensen, nooit. Dat kunnen ze niet dus het is een blad geschreven door een stel jaloerse, afgunstige mensen. Ze kunnen het kennelijk niet goed verteren dat het mij goed gaat.”

Gast Oscar Hammerstein

Oscar Hammerstein (1954) is een bekende Amsterdamse advocaat. Hij bracht begin dit jaar een biografie uit.

Hammerstein studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden op aanraden van zijn vader. Hij was ook lid van Studentenvereniging ‘Minerva.’

Na deze studie begon hij zijn advocatencarrière bij Blackstone, Rueb & Van Boeschoten. In 1989 begon hij samen met Frits Salomonson een praktijk die later onderdeel zou worden van de maatschap Boekel de Néree.

Hammerstein haalde regelmatig het nieuws met spraakmakende zaken, waaronder die van drugshandelaar Johan V. alias “de Hakkelaar”, kunstenaar Rob Scholte en zakenvrouw Nina Brink.

De advocaat werd ook opgepakt op verdenking van criminele activiteiten. Hammerstein zat zes weken vast maar werd uiteindelijk op alle punten vrijgesproken.

Ook schreef hij met collega Gerard Spong het boek “Vervolg ze tot in de hel”, over de moord op Pim Fortuyn en de demoniserende rol van journalisten en politici.

Presentator Sara van Gorp

Sara van Gorp is journalist, dagvoorzitter en presentatrice. Na haar studie Nederlands werkte zij tien jaar als redacteur en chefredactie voor verschillende tijdschriften bij Sanoma Media. Begin 2009 besluit zij voor zichzelf te beginnen en deed zij vele interviews voor o.a. HP/De Tijd, Vrij Nederland, Esta, PARK Magazine, et cetera. Neelie Kroes, Paul Witteman, Hans Teeuwen, Gerrit Zalm, Herman Koch en vele anderen – Sara staat bekend om haar interviews die verder gaan dan anders.

Als dagvoorzitter en presentatrice gaat Sara voor prikkelende vragen, het beste uit een gesprek of event halen én een goede sfeer maken waardoor dat mogelijk is. De laatste jaren maakte ze vele interviews voor televisie en nu ook voor 7 Ditches TV.

Sara presenteert voor 7 Ditches TV o.a. het programma Profile waarvoor zij mensen als Erik de Vlieger, Wouke van Scherrenburg en Yves Gyrath het vuur aan de schenen legt. Eerder presenteerde Sara voor 7 Ditches TV ook afleveringen van het programma ‘Mijn Gesprek’ en ‘GroeiGeld’.

http://www.7ditches.tv/tekst/507/als-ik-vermoord-word-vervolg-ze-tot-in-de-hel—oscar-hammerstein-over-vriend-pim-fortuyn