7 Ditches TV – De comeback van Erik de Vlieger

Gepubliceerd op 4 jan. 2014

Na acht jaar afwezigheid keert Erik de Vlieger terug in het vastgoed. Bij 7 Ditches TV vertelt hij hoe hij – na vrijgesproken te zijn van o.a. afpersing – zijn imperium nieuw leven in wil blazen.

Januari van dit jaar – toen hij bij Wilfried de Jong te gast was in 24 uur met – was voor Erik de Vlieger een kantelpunt. ‘Ik heb acht jaar ongezond geleefd. Toen ik mezelf bij Wilfried de Jong zag, dacht ik: die man wil ik niet zijn. Dat was het einde van een periode. Ik ben keihard gaan werken‘, vertelt hij. ‘Ik kom nu op een punt, dat ik mezelf moet heruitvinden. De wereld is anders; het is, alsof ik acht jaar in een tijdmachine heb gezeten.

Serieondernemer De Vlieger, bekend van onder andere scheepswerf Amsterdam Ship Repair, Holland Exel – dat hij verkocht voor 1 euro aan Arke Fly – en Argo Media, voerde tussen 2005 en 2011 een reeks rechtszaken. In 2009 en 2011 werd hij vrijgesproken van onder andere afpersing. Gedeisd houdt hij zich niet: op Twitter gaat hij vol in tegen politici en BN’ers en hij is weer volop aan het ondernemen. Zo kocht hij onlangs bedrijventerrein De Nieuwe Energie in Haarlem, is hij in Portugal bezig met wat ‘het grootste voetbaltrainingscentrum van Europa‘ moet worden en onderhandelt hij over een aantal ‘kleine overnamen in de bladensfeer’.

Erik Wim de Vlieger (1959, Zandvoort) is een veelbesproken en bekritiseerde multi ondernemer in onder meer vastgoed. Hij begon zijn carrière in de internationale groothandel in naaimachines van zijn vader, maar ontwikkelde ook voorliefdes voor luchtvaart, scheepsbouw, vastgoed en mediabedrijven. Direct na de HAVO begon De Vlieger in het familiebedrijf, bekend als IMCA, (Internationale Machinehandel voor de Confectie Industrie Amsterdam). Dat hij samen met een broer in de jaren tachtig overnam en verkocht.

Vanaf de jaren negentig is De Vlieger actief als vastgoedhandelaar en betrokken bij de aankoop van luchthavens, waaronder Airport Weeze. Ook investeert hij via IMCA Vastgoed en Electric BV in panden in onder meer Amsterdam. Dat vastgoed gebruikte hij ook als onderpand in overnamepogingen ter uitbreiding van zijn activiteiten in de luchtvaart. Dit leverde hem veel kritiek op waardoor hij besloot te stoppen met beide takken van sport.

De Vlieger deed een mislukte poging om dagblad Het Parool over te nemen en legde zijn handen op Weekmedia, een uitgever van huis aan huisbladen. Een plek in de Quote 500 zou het gevolg zijn van een uitgewaaierd vermogen onderverdeeld in een holding met naar schatting 130 vennootschappen.

​Diverse aanvaringen met justitie doen de Vlieger vanaf 2005 echter terugtrekken van de meeste van deze bedrijven. Zo werd hij onder meer aangeklaagd en vrijgesproken voor afpersing.

Op 7 Ditches TV vind je televisie gesprekken met ondernemers en andere boeiende mensen.

Kijk voor alle video’s op http://www.7ditches.tv

Reacties:
https://youtu.be/lR1SrDBceck

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=7+Ditches+TV
https://robscholtemuseum.nl/?s=Erik+de+Vlieger