7 Ditches TV – Willem Baars (kunstadviseur): ‘Ik vind Marlene Dumas niet zo goed als de meeste kenners’

Kunstadviseur Willem Baars neemt geen blad voor de mond. ‘Sommige mensen kunnen zijn bloed wel drinken.’

Ik durf dingen te zeggen, het beestje bij de naam te noemen, daar is niet iedereen van gediend“, zegt hij.

De kunstwereld was een old boys network. “Toen ik net begon wilde ik de wereld transparanter maken en daarvoor kreeg ik een podium.”

Al voor dat hij studeerde begon Baars met het verzamelen van kunst. “Ik hou van de mystieke wereld van kunst.

In de laatste vijftien jaar is de kunstwereld volgens Baars veranderd. “Er zijn nieuwe rijken die graag investeren in kunst en ook weten of iets geld waard is. Is het een goede investering?

In de economische hoogtijdagen waren er zelfs fondsen die investeerden in kunst. “De crisis kwam gelukkig op tijd. Die cowboys zijn terug naar de prairie.

Op de eerste plaats moet het een goed kunstwerk zijn, vindt Baars. “Daarna komt de waarde.” En op het topsegment had de crisis geen invloed. “Een Van Gogh blijft een Van Gogh.”

De duurste levende vrouwelijke kunstenares, Marlene Dumas, is te bewonderen in het Stedelijk. “Ik ben kritisch“, zegt Baars. “Ik vind haar een stijlfiguur. Haar stijl is doorzichtig, teveel van hetzelfde. Wie noemt een portret van Mohammed B nou De Buurman?

Het succes van Dumas wijt Baars aan commercie. “De kunstmarkt staat los van de kunstgeschiedenis, er is discrepantie tussen wat kunstkenners zeggen en de markt doet.

Willem Baars

Willem Baars Willem Baars is de oprichter van Art Consultancy, een galerie en adviesbureau op het gebied van kunst.

Het bureau helpt klanten onder meer met taxatie en het opbouwen van een collectie. Het Amsterdamse bureau werkt ook samen met internationale galeries.

Baars is kunsthistoricus en heeft in de kunstwereld naam gemaakt als handelaar, adviseur, taxateur, publicist en gastcurator.

Hij verwierf bekendheid dankzij optredens in De Wereld Draait Door en met zijn boek Wie bepaalt de waarde van kunst.

Lees meer over Willem Baars:
https://www.7ditches.tv/gast/358/willem-baars

7 Ditches Profile, 27 oktober 2014 in Desmet Studio’s Amsterdam, Publicatie: 14 november 2014

https://www.7ditches.tv/aflevering/604/profile—willem-baars-kunstadviseur-ik-vind-marlene-dumas-niet-zo-goed-als-de-meeste-kenners

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image