VPRO | 2Doc | Radio Atelier | Kees Wieringa – Nederland moet Vol | Bekend maakt Bemind (5) Rob van Koningsbruggen

Rob van Koingsbruggen (foto sekerbibi.com)

Rob van Koingsbruggen (foto Piet Gispen Photography)

Rob van Koningbruggen (foto AtelierLog.blogspot.com)

Rob van Koningbruggen, Schilderijen en Tekeningen 1979 – 1987, Museum Boymans Van Beuningen oitterdam, 18 april t/m 8 juni 1987 (foto ArtBook)

Rob van Koningsbruggen – Zonder Titel (foto invaluable.com)

Rob van Koningsbruggen Sieraad Model voor Robert & Louise Smit van Galerie Ra op de Prinsengracht bij Wim van Krimpen Galerie, ArtBook en Restaurant Van Puffelen Lang Geleden (foto Galerie Ra)

Rob van Konigsbruggen – Zonder Titel (foto Metzemaekers)

 

Rob van Koningsbruggen, Born (1948), Untitled, Collection of Otto Schaap, Mixed Media on Paper, Unframed,2000 (foto Twitter)

Kaart Den Oever (foto Gratisvaarbewijs.nl)

Rpb vam Koningsbruggen (foto VPRO)

De Aan Gedijkte Landen en Wieringen (foto koopplein.nl)
Den Oever Marina (foto wierhooft.nl)

Haven den Oever (foto Twitter)
Rob van Koningsbruggen – Zonder Titel (foto semeur-cueilleur.com)
Rob van Koningsbruggen (foto Koos Breukel)

Bekend maakt Bemind: Rob van Koningsbruggen

In deze Uitzending van Radio Atelier zijn de Lange Documentaire ‘Nederland moet Vol van Kees Wieringa en een Herhaling van de Vijfde Aflevering uit de Mini Doc reeks ‘Bekend maakt Bemind‘ te beluisteren. Kunstenaar Rob van Koningsbruggen verruilde Amsterdam voor het Pittoreske Den Oever. Om al daar Fel Tegenstander te worden van de Plaatselijke Plannen voor Ruimtelijke Ordening, waarbij op de Plaats van zijn Huis in eens een Dijk staat. Hij stelt een Ver Gaande Daad. In Bekend maakt Bemind raken Twee Mensen, die elkaar Niet kennen in Gesprek.

Kunstenaar Rob van Koningsbruggen verruilde de Stad Amsterdam voor het Dorp Den Oever op Wieringen. Hij geniet er van de Rust en de Ruimte, tot dat de Gemeentelijke Plannen voor Ruimtelijke Orde zijn Rust Verstoren. Op de Tekeningen is een Rand Meer bedacht ten Koste van de Polder en op de Plaats van zijn Huis staat Daarom Op Eens een Dijk.

Van Koningsbruggen is Fel Tegenstander van de Plannen en zijn Woede voert hem Zo Ver dat hij zich op 21 november 2006 in het Holst van de Nacht naar het Kantoor van het Project Bureau begeeft. Hij probeerde een Bord mee te nemen, maar toen, dat Niet lukte, reed hij naar Huis, vond in zijn Schuur een Jerry Can met Benzine en ging Terug. Hij tikte een Raam in, goot Benzine naar Binnen en stak het aan. Het Pand brandde Volledig af. Volgens de Kunstenaar wilde hij met zijn Daad Aandacht krijgen voor zijn ‘Gevecht’ tegen de Komst van het Rand Meer.

Toen Van Koningsbruggen op de Tekeningen had gezien, dat op de Plek van zijn Huis een Dijk voor het Rand Meer zou worden aan gelegd, trok hij op Verschillende Manieren aan de Bel. Hij vond echter, dat zijn Protesten Niet werden Gehoord. Toen hij voor een Belangrijke Vergadering op het ProvincieHuis als Betrokkene Niet werd Uitgenodigd, zocht hij een Andere Manier. ,,Ik had Niet Verwacht, dat het Hele Gebouw zou Af Branden. Maar ik zag Geen Andere Mogelijkheid om Aandacht te krijgen.’’ Is zijn Strijdbaarheid af genomen na de Gevangenis Straf?

Want een Jaar Cel Straf, waarvan Zes Maanden Voorwaardelijk met een Proef Tijd van Twee Jaar en Behandeling in Psychiatrisch Centrum De Waag was de Straf, die Van Koningsbruggen de Officier van Justitie M Hoogland hoorde Eisen voor het in Brand Steken van het Kantoor van het Project Bureau voor het Wieringer Rand Meer.

Zet Twee Mensen, die Elkaar Niet kennen aan een Tafeltje, Geef ze een Drankje en Luister naar Wat ze Elkaar te Vertellen hebben.

2doc.nl, 2008

https://www.2doc.nl/documentaires/series/radio-doc/voor-2008/Nederland-moet-vol-Bekend-maakt-bemind-afl-5-herhaling.html

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=VPRO
https://robscholtemuseum.nl/?s=2Doc
https://robscholtemuseum.nl/?s=Radio+Atelier
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+Wieringa
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nederland+moet+Vol
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nederland+Vol
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koos+Breukel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marc+Ruigrok
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rob+van+Koningsbruggen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Den+Oever
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wieringen