2Doc | NPO | BNNVARA – De Lokroep

De Lokroep (1)

In het drieluik ‘De Lokroep‘ neemt Sinan Can de kijker mee in de geschiedenis van de radicale islam in Nederland. Hij spreekt onder anderen met één van de eerste Nederlandse Jihadisten, één van de hoofdpersonen van de Hofstadgroep en een gevangen genomen IS strijder uit de Haagse Schilderswijk.

Ze waren extreem en impact vol, de aanslagen van 9/11 in 2001. Al Qaida veranderde in een klap de wereld. Inlichtingendiensten stonden wereldwijd op scherp. Ook in Nederland kregen de autoriteiten te maken met een nieuw fenomeen: de radicale islam. Welke rol speelde die in Nederland? Was Al Qaida ook hier actief? En welke invloed hadden radicale predikers op de ontwikkeling van het jihadisme in Nederland?

In de eerste aflevering van ‘De Lokroep’ staat Eindhoven centraal. Hoe kwam de radicale islam Nederland binnen? Wat speelde zich af op een duikschool in Eindhoven? En wat was de rol van de Al-Fourqaan moskee? Sinan Can spoort een van de eerste Nederlandse jihadisten uit de jaren negentig op en op een geheime locatie in Turkije blikt hij met hem terug.

https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2020/januari/de-lokroep-1.html

De Lokroep (2)

Wat waren de gevolgen van 9/11 voor Nederland? Was het de basis voor een groep jonge moslims, die radicaliseerde tot wat we later leren kennen als de Hofstadgroep? Sinan Can spreekt met een van de hoofdrolspelers, Jason Walters, over zijn rol in de groep en de belegering in het Laakkwartier, waarbij hij werd neergeschoten. Kijk ‘De Lokroep’ om 22.20 uur op NPO2.

In aflevering twee is te zien, waar de radicale ideologie toe leidde. Hoe kon het gebeuren, dat een groep jonge moslims radicaliseerde tot wat we later leerden kennen als de Hofstadgroep?

https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2020/januari/de-lokroep-2.html

De Lokroep (3)

In de slotaflevering van ‘De Lokroep‘ spreekt Sinan Can met een gevangen genomen IS strijder uit de Schilderswijk en gaat hij met een Haagse vriend van hem naar de plekken uit hun jeugd.

Nadat de kernleden van de Hofstadgroep waren opgepakt werd verondersteld, dat de Jihad scene was ontmanteld. Maar niets bleek minder waar. Totaal onverwacht reisden 300 Nederlanders uit naar het strijdtoneel van Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij het wrede schrikbewind van Islamitische Staat. En nu het Kalifaat niet meer bestaat willen veel Nederlandse jihadisten terugkeren naar Nederland.

https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2020/januari/de-lokroep-3.html

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sinan+Can
https://robscholtemuseum.nl/?s=9/11
https://robscholtemuseum.nl/?s=Haagse+Schilderswijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hofstadgroep
https://robscholtemuseum.nl/?s=Theo+van+Gogh
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ayaan+Hirsi+Ali
https://robscholtemuseum.nl/?s=Job+Cohen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mohammed+Bouyeri
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jason+Walters
https://robscholtemuseum.nl/?s=Al+Qaida
https://robscholtemuseum.nl/?s=Al+Qaeda
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jihad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Syria
https://robscholtemuseum.nl/?s=Syrië
https://robscholtemuseum.nl/?s=Irak
https://robscholtemuseum.nl/?s=Iraq
https://robscholtemuseum.nl/?s=ISIS
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kalifaat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Caliphate
https://robscholtemuseum.nl/?s=Islamitische+Staat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Islamic+State