BNNVARA | 2Doc | Stijn Bouma – Alleen Tegen De Staat + DocTalks | Elena Lindemans – In Gesprek met Stijn Bouma + Pieter Klein – ‘Ik wíl Niet Meer Vernederd worden. door Niemand Meer’

Alleen Tegen De Staat (foto Film Vandaag)
Alleen Tegen de Staat (foto FilmVandaa)

Alleen Tegen De Staat (foto NPO).

Alleen Tegen De Staat (foto npostart.nl)

Alleen Tegen De Staat (foto Linda)

Alleen tegen de Staat (foto Libelle)

Alleen Tegen De Staat (foto tvgids.nl)

Alleen Tegen De Staat (foto superguide.nl)

Alleen Tegen De Staat (foto dedocupdate.com

Alleen Tegen De.Staat (foto dedocupdate.com)

Alleen Tegen De Staat

In ‘Alleen tegen de Staat’ vertellen Vijf Moeders, die Slachtoffer werden van het Toeslagen Schandaal, in IJzingwekkende Monologen hoe Hun Leven en Dat van hun Kinderen werd Verwoest door een Systeem, waaruit Iedere Menselijkheid was Verdwenen.

In september 2018 wordt bekend, dat de Belastingdienst jaren lang Duizenden Mensen beschuldigt van Fraude met Toeslagen in de Kinderopvang. Ouders, die Bezwaar Aantekenden tegen het Stop Zetten van de Toeslag worden Moedwillig Tegen Gewerkt. Een Parlementaire Ondervragingscommissie verhoorde in november 2020 Negentien Personen om te achterhalen hoe de Situatie Zo Heeft Kunnen Ontsporen. Voor de Gedupeerden verloopt het Herstel Nog Altijd Erg Moeizaam en Traag.

Derya, Janet, Nazmiye, Badriah en Naoual, Allen Slachtoffer van de Toeslagen Affaire, vertellen Kwetsbaar en Openhartig hoe de Klopjacht van de Belastingdienst hun Leven Totaal Veranderde. In een Sobere Setting delen ze hun Pijnlijke Ervaringen met de Kijker: het Plotseling Afscheid moeten Nemen van je Kind, Bezoeken van Deurwaarders, Loonbeslag, Schaamte en Onmacht. Ook over Overheid Instanties, waarvan je zou mogen verwachten, dat ze je helpen, die de Deur Keihard in je Gezicht Dicht Slaan. Een Film, waarin het Menselijke Drama achter het Schandaal Tastbaarder Wordt Dan Ooit en die laat zien, dat er Diepe Wonden zijn Geslagen, waarbij Herstel Haast Onmogelijk lijkt.

In Gesprek met Stijn Bouma

In deze DocTalks Aflevering gaat Elena Lindemans in Gesprek met Regisseur Stijn Bouma over zijn Documentaire Alleen tegen de Staat, waarin hij Vijf Gedupeerde Vrouwen van de Toeslagen Affaire portretteert. Welke Keuzes maakte hij in het Maak Proces?

2doc.nl, 20 september 2021

https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2021/alleen-tegen-de-staat.html

Ik wíl Niet Meer Vernederd worden, door Niemand Meer

Pieter Klein in 2020 (foto RTL Nieuws)

Sommige Verhalen van Mensen Kruipen Onder je Huid en :Laten je Nooit Meer Los. Ze Vreten Aan Je, Woekeren Lang Onzichtbaar Verder. Tot op het Punt, waarop je ontdekt, dat het Ongezond is, dat het Beter is Om Afstand te Nemen – uit Lijfsbehoud. Omdat je Anders Jezelf Verliest. Het overkwam me In het Toeslagen Schandaal, waarover ik Samen met Jan Kleinnijenhuis van Dagblad Trouw nu zo’n Twee en een Half Jaar heb Gepubliceerd.

Verhalen van Gedupeerde Ouders grepen me bij de Keel en Bleven Me Bij. Maar ook de Haagse Reflex van Ontkennen en Bagatelliseren zat me Oneindig Dwars. Onopgehelderde Losse Eindjes. Ook het Aanhoudend Gemompel in Politiek Bestuurlijke Kringen en bij de Belastingdienst. Ja, maar eigenlijk lag het aan de Kamer. Gek Makende Spin. Beste Bestuurders en Ambtenaren: lees de Snoeiharde en Akelig Precieze Analyse. Kafka in de Rechtsstaat van Advocaat Ellen Pasman, Over het Bestuurlijk en Juridisch Systeem Falen, en Houd Daarna Je Mond en Los Dat Ongekende Onrecht Eindelijk Op.

Sommige Collega’s – onder wie m’n Bazen – waarschuwden me: Maak je Hoofd Leeg. Neem Vrij. Ga Alsjeblieft Weg. Ga Iets Leuks Doen met Je Leven.”

Je Voelt Al, ik ben Nog Niet Helemaal Vrij van het Virus. Terwijl het me in de Vakantie Eindelijk en Voor het Eerst Echt Lukte – Afstand Nemen, Los Laten, Mezelf Er Niet in Verliezen. Sommige Collega’s – onder wie m’n Bazen – waarschuwden me: Maak Je Hoofd Leeg. Neem Vrij. Ga Alsjeblieft Weg. Ga Iets Leuks Doen met Je Leven. Andere Collega’s maakten Grappen, Na het Zoveelste Verhaal over het Moeras, dat de ‘Herstel Operatie’ is. Voor Vele Gedupeerden is het Nog Láng Niet Voorbij. “Je zult Tot Aan Je Pensioen Verstrikt Blijven in die Affaire.”

Enfin, ik probeer dus te Doseren. Minder Verbeten te zijn. Nieuwe Wegen In te Slaan, Nieuwe Onderzoeken. Maar Op De Een of Andere Manier Tikt de Nasleep me Telkens Op de Schouders. Omdat het Tot op de Dag van Vandaag Doorziekt in Den Haag. En soms kan ik niet anders. Bijvoorbeeld toen Derya – Een van de Gezichten van de Toeslagen Affaire – me laatst vroeg: kom je naar de Voorvertoning van de Documentaire Alleen tegen de Staat? Ik antwoordde: Uiteraard. Tegen Derya Zeg Je Geen Nee. Niet Als Je Weet Hoeveel er in het Leven van deze Sterke Bijzondere Vrouw Kapot is Gemaakt.

Ik maakte Foute Grappen, waarschijnlijk omdat ik Wist en vVelde Wat Komen Zou. Ik had Al Vaker Stilletjes Mee Gehuild als Ouders me hun Verhaal vertelden.”

Het leek gisterochtend net een Reünie, in de Amsterdamse Film Hallen. Vooraf was de Stemming een Beetje Uitgelaten en Vrolijk – Mensen van wie de Levens door een Speling van het Lot met Elkaar Verknoopt waren Geraakt. Long Time Not See! Pieter Omtzigt was er. Renske Leijten. Farid Azarkan. Klokkenluider Pierre Niessen. Advocate Eva Gonzales Perez. Advocate Ellen Pasman. Jan en ik. Kristie Rongen ook, de Gedupeerde Ouder,die het Mark Rutte Zo Lastig maakte. De Vijf Gedupeerde Vrouwen, die in de Documentaire van Filmmaker Stijn Bouma hun Indringende Verhaal vertellen: Derya, Janet, Nazmiye, Badriah en Naoual. Ik maakte Foute Grappen, waarschijnlijk omdat ik Wist en Voelde Wat Komen Zou. Ik had Al Vaker Stilletjes Mee Gehuild als Ouders me hun Verhaal vertelden.

Het Patroon, dat de Vijf Vrouwen Beschreven, is Bekend. Stopzetting van Toeslagen. Tig Keer in Bezwaar en Stukken Aanleveren. Terugvorderingen, over een Reeks van Laren. Loonbeslag. Auto Afgepakt. Baan Kwijt. Schulden. Onder Bewind Staan. Uit Huis Gezet. Of je Kind Van Je Afgepakt. Niet Gehoord Worden. Niet Geloofd Worden – het is immers de Belastingdienst. Je zal wel Iets Fout Hebben Gedaan.

Wat Dat Aanrichtte, Naast de Armoe en de Materiële Ellende? Het Gevoel te Falen.”

De Vrouwen kwamen allemaal in de Financiële ‘Gevangenis’ van de Belastingdienst, waaruit Geen Ontsnappen Mogelijk was. Wat Dat Aanrichtte, naast de Armoe en de Materiële Ellende? Het Gevoel te Falen. Falen als Moeder. Falen als Kind ten Opzichte van Ouders (‘Zo Hebben We Je Toch Niet Opgevoed?). Falen als Partner. Falen als Mens. En na dat Vermeende Falen – de Schaamte. Voor de Omgeving, voor Familie, Vrienden. Een Ongelooflijk Tekort Schieten, terwijl je er Met Je verstand Niet Bij Kan: “Ik Moet Wel Dom zijn, Want Ik Snap Het Niet.”

Het leidt tot Ziekte, Depressie, Angst, Baanverlies. De Vijf  Vrouwen vertellen hoe ze Afstompten. Zich Afsloten, Geen Contact Meer Hadden, Relaties Uit De Weg gingen en Emoties Verdrongen – jarenlang. Er was de Periode Voor en Na de Rampspoed. “We waren Heel Normale Burgers”, zegt Nazmiye. Totdat Alles Kapot Gaat, en ze Op Enig Moment Geen Uitweg Meer Ziet en zelfs hoopt, dat Allah Er Een Einde Aan Maakt.

Een Ander Mens Geworden, een Andere Persoonlijkheid. Derya vertelt ,dat ze zich, Als ze In de Spiegel Kijkt – die ze Liever MijdtZich Afvraagt: Wie is Dat?

Jaren Rond Proberend te Komen in een Overleving Stand bracht Onuitwisbare Krassen op de Ziel. Wantrouwen, Tegenover Alles en Iedereen. Een Ander Mens Geworden, een Andere Persoonlijkheid. Derya vertelt, dat ze zich, als ze In de Spiegel kijkt – die ze Liever Mijdt – zich Afvraagt: Wie is Dat?

Nog Pijnlijker. De Schade, die is Aangericht bij de Eigen Kinderen. Getekend door Armoe, de Stress, de Spanning. Kids, die Reageren door het Gedrag van Ouders te Kopiëren: Afsluiten, Niet Toegankelijk Zijn. En Alle Andere Psychische Schade, die je kunt Verzinnen. Dan heb ik het Nog Niet Eens over de Kinderen, die als Gevolg van het Toeslagen Schandaal Uit Huis zijn Geplaatst.

Een Woord Keert Steeds Terug en Hakt Er In: het Gevoel van Permanente, StelselmatigeVernedering‘. Verplaats je daar Eens In.”

Een Woord Keert Steeds Terug en Hakt Er In: Het Gevoel van Permanente, StelselmatigeVernedering‘. Verplaats je Daar Eens in. Als Je Je Kinderen Wéér Iets Moest Ontzeggen. Als je Wéér Naar De Voedselbank moest. Als je Kind van Je werd Afgenomen. Als je Door Rechters Wéér Niet Werd Geloofd. De Ogen van Badriah – Die Iedere Instantie Wantrouwt – schieten Vuur Als Ze Zegt: “Ik wíl Niet Meer Vernederd worden. Door Niemand Meer.” Ik ken Haar Verhaal – en het Gaat me door Merg en Been.

Prinsjesdag

Het is Akelig Stil in het Filmtheater. Ik stel me voor Hoe Iedereen In Het Donker een Traan van de Wangen Veegt. Er wordt Maar één keer Gelachen. Dat is als Derya, die eind vorig jaar Publiekelijk Politici en Ambtenaren had ‘Vergeven‘, zegt “Ik Haat Ze. Ze kunnen Allemaal de Tering Krijgen, Allemaal. Ik Haat Ze.” Om er even later Zachtjes Aan Toe te VoegenIk ben Geen Hater.” Dat is ze ook niet – in de Film zie je hoe Derya Instinctief en Lief Kozend de Baby van een Mede Gedupeerde Aanraakt, terwijl er wordt Geïnterviewd.”Als Mensen Dit Zien, Staat Iedereen Morgen met een Hooivork op het Binnenhof.”HNa Afloop vertelt Filmmaker Stijn Boum,a waarom hij de Documentaire maakte. “Omdat ik Heel Erg Boos was.” Dat herkende ik wel – Onze Eigen Journalistieke Speurtocht ging van Verwondering naar Irritatie en, Uiteindelijk Woede. Stijn zei Te Hopen, dat Heel Veel Mensen de Documentaire Zien, Om Te Voelen Wat de Impact Was en Nog Steeds Is.Als Mensen Dit Zien, Staat Iedereen Morgen met een Hooivork op het Binnenhof.”

Het lijkt mij vooral ook Belangrijk, dat Iedere Politicus, Iedere Bestuurder, Iedereen, die werkt bij een Uitvoeringsorganisatie, de Documentaire ziet. Iedereen, die Betrokken is bij de Kabinetsformatie. Alle Demissionaire Bewindslieden. Informateur Johan Remkes. Om te Snappen wat Jarenlange Vernedering Aanricht. Om te Zorgen voor Oplossingen. Om Derya, Janet, Nazmiye, Badriah en Naoul te Bedanken voor de Moed om hun Verhaal te Doen.

Alleen Tegen De Staat van Filmmaker Stijn Bouma wordt Volgende Week maandag 20 september Uitgezonden in 2Doc op NPO2 om 20.25 uur.

Pieter Klein

RTL Nieuws, 14 september 2021 06:19

https://www.rtlnieuws.nl/columns/column/5254144/toeslagenaffaire-documentaire-alleen-tegen-de-staat-politiek

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=2Doc
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stijn+Bouma
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alleen+Tegen+De+Staat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Elena+Lindemans
https://robscholtemuseum.nl/?s=DocTalks
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Klein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Kleinnijenhuis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ellen+Pasman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kafka+in+de+Rechtsstaat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pierre+Niessen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pierre+Niessen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kristie+Rongen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kinderopvang
https://robscholtemuseum.nl/?s=Toeslagen+Affaire
https://robscholtemuseum.nl/?s=Toeslagen+Schandaal
https://robscholtemuseum.nl/?s=Belastingdienst
https://robscholtemuseum.nl/?s=Overheid+Instantie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Haagse+Reflex
https://robscholtemuseum.nl/?s=Deurwaarder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Loonbeslag
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jeugdzorg
https://robscholtemuseum.nl/?s=Uit+Huis+Geplaatst
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pensioen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Overlevingsstand
https://robscholtemuseum.nl/?s=Materi%C3%ABle+Ellende
https://robscholtemuseum.nl/?s=Voedselbank
https://robscholtemuseum.nl/?s=Parlementaire+Ondervragingscommissie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Renske+Leijten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Omtzigt
https://robscholtemuseum.nl/?s=Farid+Azarka
https://robscholtemuseum.nl/?s=Falen+Bestuurlijk+Systeem
https://robscholtemuseum.nl/?s=Falen+Juridisch+Systeem
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hooivork+Op+Binnenhof
https://robscholtemuseum.nl/?s=Johan+Remkes

https://robscholtemuseum.nl/?s=Mark+Rutte
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-0/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-1/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-2/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-3/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-4/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-5/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-6/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-7/