Zeestad – Maritiem Icoon Den Helder + Redactie DHA – Bronzen bolder als maritiem icoon bij entree binnenstad
Maritiem Icoon Den Helder
Gepubliceerd op 26 jun. 2017
Het veldje op de stationslocatie tegen de Beatrixstraat ligt er klaar voor: het nieuwe Helderse maritieme icoon. Het was een expliciete wens van inwoners om het Helders DNA te tonen bij aankomst in de stad. Het Helderse maritieme bedrijfsleven heeft haar commitment uitgesproken over deze bolder. Een dubbele bronzen bolder van 6 meter hoog, waarop de maritieme geschiedenis van de stad staat geschreven. Tijdens Sail Den Helder 2017 en namens het maritieme bedrijfsleven, is het iconische geschenk aan de stad symbolisch overhandigd aan burgemeester Koen Schuiling, door Wim Schouwenaar, eigenaar van DHSS en Havenman van het jaar.
Reacties:
https://www.youtube.com/watch?v=iBs9i5LDkfU
Bronzen bolder als maritiem icoon bij entree binnenstad
Den Helder – Het veldje op de stationslocatie tegen de Beatrixstraat ligt er klaar voor: het nieuwe Helderse maritieme icoon. Het was een expliciete wens van inwoners om het Helders DNA te tonen bij aankomst in de stad. Het Helderse maritieme bedrijfsleven heeft haar commitment uitgesproken over deze bolder.
Een dubbele bronzen bolder van 6 meter hoog, waarop de maritieme geschiedenis van de stad staat geschreven. Tijdens Sail Den Helder 2017 en namens het maritieme bedrijfsleven, is het iconische geschenk aan de stad symbolisch overhandigd aan burgemeester Koen Schuiling, door Wim Schouwenaar, eigenaar van DHSS en Havenman van het jaar.
Den Helder – aan drie kanten omgeven door water – leeft met en door de zee. Een boodschap die iedere bezoeker aan de stad straks ontvangt als hij via de stationslocatie de stad betreedt. Het Helderse maritieme bedrijfsleven, de Port of Den Helder, de TESO en andere lokale partijen als HOB en Citymarketing Den Helder hebben het initiatief van Zeestad omarmd en maken dit mogelijk. Zij bieden de stad een symbool van iconisch formaat aan: een dubbele bolder, uitgevoerd in brons en gedecoreerd met het verhaal van de stad.
Toegangspoort
De nautische bedrijven geven hiermee de stad en haar inwoners een geschenk dat invulling geeft aan een gekoesterde wens: het zichtbaar maken van de maritieme identiteit en de verbondenheid met de zee. De symmetrische H-vorm van de bolder maakt het tot een toegangspoort naar de stad om onderdoor of langs te lopen. Om bij af te spreken en te ontmoeten. De aanlichting van de bolder bij avond maakt het beeld letterlijk ‘licht’ in beleving. Schaduwwerking en reflectie van de hoogglans gepolijste teksten zorgen ook overdag voor contrast en een speels karakter.
Een maritiem icoon is een teken waarbij de diepe verbondenheid met de zee en de zeevaart in vorm en betekenis samenvallen. In Den Helder gaat het om het verhaal van de lokale identiteit die deze stad belichaamt: stoer en energiek, solide en nuchter. De bronzen, robuust verankerde zes meter hoge bolder, toont dit. De vorm van een bolder- twee gekoppelde kruisen – staat symbool voor verbondenheid en karakteriseren het ‘met beide benen op de grond staan’.
Hier kan je aanmeren, ben je welkom, ben je veilig. Vanuit deze thuishaven kun je vertrekken en terugkeren. Het leven als reis. Trossen vast, trossen los. De teksten aan de voeten van de bolder verbeelden dat wat overblijft na het denkbeeldige stijgen en dalen van het waterpeil: de zin voor geschiedenis, de namen, de gedichten en de herinneringen.
Gemeenschappelijke inspanning
De bolder is tot stand gekomen op initiatief van Zeestad, die daarmee invulling wil geven aan de wens van de stad om zichtbare maritieme identiteit op de stationslocatie. Creatieve geesten die betrokken zijn bij de stedelijke vernieuwing in het stadshart, werkten de afgelopen maanden aan een invulling van de maritieme wens: stedenbouwkundigen Edzo Bindels en Maarten Buijs van West8, beeldend kunstenaar Marc Ruygrok en lichtontwerper Juliette Nielsen.
De Helderse Historische vereniging vervaardigde de geschiedkundige basis voor het maritieme verhaal. Het Maritieme Bedrijfsleven – zoals Damen Shipyards, Peterson, DHSS en Port of Den Helder, de Teso, Citymarketing en diverse andere partijen bieden de bolder aan aan de stad. De gemeente, in de persoon van burgemeester Koen Schuiling neemt het geschenk dankbaar in ontvangst: De Bolder is als de H van Helder. Samen met een in het plaveisel aangebrachte hoofdletter D ontstaat een beeldmerk voor Den Helder.
Met de klokkentoren van het station en de watertoren vormt de bolder een driehoek die het prachtige nieuwe stationsgebied in ruimtelijk zin, zowel overdag als ’s avonds, definieert. Een iconische toevoeging dat het maritieme karakter van de stad goed weergeeft.
Den Helder Actueel, 22 juni 2017 – 17:11
Reacties:
Hans Boskeljon
22 juni 2017 at 17:23
Mooi..!
Henk van Kuijk
22 juni 2017 at 17:46
Tijdens de inspraakprocedure werd er geopperd dat er een kunstwerk zou komen dat speels zou zijn, misschien met water, ook aansprekend voor kinderen, geschikt voor een fotomoment met “Groeten uit Den Helder!”. Daar voldoet het beeld niet aan. Natuurlijk had ik als inspraakdeelnemer verwacht dat mogelijke ontwerpen gepeild zouden worden bij burgers. Niets van dat alles, het bedrijfsleven en de top beslist en bepaalt, geeft geschenken aan de onmondige burger, “wij weten wat goed voor u is, in de kunsten”, inspraak afwezig.
RB
23 juni 2017 at 07:47
je vergeet weer te zemelen over de 400 fietsen…….
Ad
23 juni 2017 at 10:21
( je vergeet de “kunstenaar”) 😉 inderdaad…. begint nu wel erg “zeurderig” te worden. mij is ook niets gevraagd en heb daar ook geen moeite mee. heb het nog niet gezien, behalve de foto op deze pagina, maar lijkt mij een mooi kunstwerk.
Henk van Kuijk
23 juni 2017 at 12:55
Sorry RB, was ik even vergeten…. vier honderd f i e t s e n….
Judge X
23 juni 2017 at 13:25
Kijk Henk het werkt,beide items blijven hangen zonder memo. 😀
Keep it up Hank ! 😉
RB
23 juni 2017 at 23:15
wat was daar ook alweer met de inspraakdeelnemers over besloten?
Martin
22 juni 2017 at 18:12
Aanfluiting weg gegooid geld..sorry kan er nog meer over zeggen het eerste zegt genoeg
Bert de Jong
22 juni 2017 at 18:22
mooie bliksemafleider van 6 meter hoog die uitnodigt om onderdoor te lopen.als een ladder met 1 sport
Siebren
22 juni 2017 at 19:38
Je kan het ook als een hek zien om de stad mee af te sluite.
Judge X
22 juni 2017 at 20:01
Ik heb een passende naam voor het afzichtelijke onding: ‘De Kolder Bolder’.
Fred
22 juni 2017 at 20:01
Mooi aanplak bord, Zie de eerste affiches er al op zitten. Over graffitty nog maar niet gesproken. Kortom, gewoon een kliederpaal.
Kees Jan
22 juni 2017 at 20:10
Waarom verkloten deze niet Jutters onze stad.
Er is maar 1 maritiem icoon in onze stad en dat is ONZE Jutter!
’t Kraaiennest
22 juni 2017 at 22:05
Een dubbel PisPaal op de nu al groene hondenuitlaatplek.
Die boei met verlichting, die jaren voor het station stond, lijkt me hier beter.
Doe die bolder ook maar bij Lands-End, op de plek waar de steiger is stuk gevaren.
Henk
22 juni 2017 at 23:09
Erg jammer, Alkmaar heeft bij het station een lelijke kaasfontein gekregen. Zou toch niet zo moeilijk moeten zijn om iets neer te zetten dat mooier is dan die foeilelijke fontein.
Hellen
23 juni 2017 at 00:05
Mooi en nu nog een uitnodigend stadhart met winkeltjes,terrasjes en cafeetjes
Bodelo
26 juni 2017 at 14:39
Daar wordt hard aan gewerkt Hellen. Inmiddels ook aan de Beatrixstraat.
strandloper
23 juni 2017 at 01:36
Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken. Dat voor de wildplassers van azijn. Hoe het in werkelijkheid eruit gaat zien, gaan we beleven. Vooralsnog vind ik het prachtig.
Stefan
23 juni 2017 at 02:48
Voor alle wildplassers van azijn
RB
23 juni 2017 at 07:47
die hebben allemaal al gereageerd…….
Fred
23 juni 2017 at 13:43
Net aangevuld, vijf liter 1,49 euro. Kan er weer effe tegenaan. Maar wel schoonmaakazijn ,pist effe zuiverder.
dirk
23 juni 2017 at 06:23
ik vraag me af hoelang dit mooi blijft aangezien men er tegen aan plast,of er texten op gaat spuiten
RB
23 juni 2017 at 07:52
smaken verschillen, maar goed ook, ik vind persoonlijk alles in dat oude postkantoor helemaal niets en de kunstenaar een zeur, maar er zijn ook mensen die dat geweldig vinden en weglopen met de man…..
daar tegenover vind ik dit werk wel interessant alleen denk ik iets te groot met z’n 6 meter
Hotmail 2
23 juni 2017 at 08:15
Of je hem mooi of lelijk vind laat ik in het midden. Wel is het een scheepsbolder die ik nog nooit gezien heb op de wal maar aan boord van schepen, deze komen en gaan en meren aan op een aanmeerbolder.
Kees Jan
23 juni 2017 at 10:04
Dat krijg je als je mensen zonder enige band met onze stad (alleen een band met hun portemonnee) “kunst” gaan maken voor onze stad.
.
De vieze spelletjes worden ook bij dit beeld uit de kast getrokken. Bij de schouwburg hadden we een rijksbouwmeester die het goed vond om een blokkendoos op de Schouwburg te plaatsen. Om vervolgens ontslag als rijksbouwmeester te nemen en verder te gaan als architect van de schouwburg met de uitbouw die hij in andere functie heeft goedgekeurd.
.
Dit gebeurt nu ook bij dit beeld. Marc Ruygrok kunstadviseur openbare ruimte voor gemeente Den Helder, keurt goed dat er op stationslocatie een groot beeld mag komen. Om vervolgens dit zelf te ontwerpen.
Dick Berts
23 juni 2017 at 08:45
Een uitstekende schandpaal. De H van handtekening…..
Fred
23 juni 2017 at 09:34
Van brons ? Moest het niet van oud roest zijn ?
Dick Berts
23 juni 2017 at 09:42
Veel Helderse bestuurders leven eeuwig in de bronstijd.
RB
23 juni 2017 at 23:12
veel Helderse reaguurders ook
Fred
23 juni 2017 at 10:06
Een bolderpaal , staat voor zekerheid dat het schip wat er aan afgemeerd ligt niet afdrijft, of op drift raakt .. Is deze gift , geen stille hint aan het Gemeente bestuur ?
khselie75
23 juni 2017 at 10:15
Plaats de bolder op Willemsoord voor de deur van Zeestad.
daar staat het op de juiste plaats.
Meer commentaar is overbodig.
Anton Hagen
23 juni 2017 at 16:34
Kom op mensen,laten we de resterende 2 dagen van Sail alleen maar POSITIEF reageren op Sail en de rest bewaren voor MAANDAG a.s.
Dan doe ook ik weer mee,ik geniet nu met volle teugen van Sail,moeten jullie ook gaan doen!
Judge X
24 juni 2017 at 01:23
Teug maar lekker door,ik houd liever het vuur gaande. 😛
Lady bug
23 juni 2017 at 19:08
Ik wil niet “schoolmeesteren “maar dit kunstwerk is geen Bolder. Dit is een Beting.Staat achterop sleepboten en wordt gebruikt om de trossen vast te leggen. Een Bolder staat alleen.
Fred
23 juni 2017 at 19:32
Het is dekbeslag. Een enkele is een bolder . Er staat in het artikel vermeld, dat dit “””kunstwerk”””een dubbelle bolder bestreft. Google het maar eens.
Judge X
23 juni 2017 at 19:45
Voor mij hebben jullie allebei gelijk.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Beting
Glijn
23 juni 2017 at 21:40
Als onze hoge heren echt verstand van kunst hadden gehad was het Rob Scholte museum er allang geweest.
Deze kolderbolder of dekbeslag is grof en kostbaar.
Ik kan er geen touw meer aan vastknopen.
De jutter de binnenstad uit.
Misschien wil Schagen hem wel hebben.
RB
24 juni 2017 at 08:14
misschien kan Rob naar Schagen??
http://www.denhelderactueel.nl/2017/06/bronzen-bolder-als-maritiem-icoon-entree-binnenstad/
Het zou mooi zijn om tzt op de binnenplaats van het Rob Scholtemuseum een beeldentuin aan te leggen van in Den Helder verwijderde cq aan de dijk gezette beelden. Die vertellen zonder uitzondering een aangrijpend verhaal. Deze bolder zal toekomstige generaties versteld doen staan over een periode waarin de Helderse democratie via Zeestad constructies tot een einde kwam. Een periode waarin enkelen niet alleen hun zakken konden vullen, maar ook op kosten van de gemeenschap hun absolute wansmaak konden etaleren.