YaYaBLa | Frank – Stoppen met iedereen in hokjes plaatsen
Den Helder – „Het zoveelste belachelijke voorstel uit Den Haag”, zo noemt F. Amstelveen zondag het conceptwetsvoorstel van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) om Antilliaanse en Arubaanse jongeren na het plegen van een misdrijf via de rechter terug te sturen. Hij vindt, dat de minister het probleem op deze manier alleen maar verplaatst.
Amstelveen is voorzitter van Stichting Karpatula en de lokale politiek partij Transparant.nl. Karpatula vraagt aandacht voor jongeren op de Antillen en wil jongeren in Nederland begeleiden bij scholing, huisvesting en werk. Volgens Amstelveen is dit het zoveelste voorstel, dat onmogelijk uitgevoerd kan worden. Iedereen over een kam geschoren moet worden.
„We moeten stoppen met iedereen in hokjes te plaatsen”, aldus Amstelveen, die een Nederlandse moeder en Antilliaanse vader heeft. „Hij kwam in ’43 naar Nederland en heeft zelfs nog in de oorlog gevochten. Het is toch van de gekke, dat zijn kinderen nog voor allochtoon worden aangezien.”
Het ontbeert Nederland volgens hem aan echte leiders. „Verdonk kan haar tijd en geld beter steken in andere zaken. Zorg, dat alle jongeren weer weten wat normen en waarden zijn.” Hij het vindt niet gek, dat sommige van hen in de criminaliteit vallen. „Alles is duurder geworden. De helft van de Antillianen in Den Helder loopt zelfs rond zonder verzekering.”
Verdonk lanceerde zaterdag haar wetsvoorstel. Ze wil jongeren kunnen terugsturen als het gaat om ernstige feiten, zoals diefstal, geweldpleging en drugsdelicten. De veroordeelde moet korter dan twee jaar in Nederland zijn. Het wetsvoorstel omvat ook een terugkeer regeling voor ‘kansloze’ Antilliaanse en Arubaanse jongeren, in de leeftijd van 16 tot 24 jaar.
Ook zal voor Antillianen en Arubanen de inburgeringsplicht gelden, behalve als zij aantoonbaar voldoende onderwijs in het Nederlands hebben genoten. Verdonk wil voorkomen, dat de eigen achterstanden van ouders worden overgedragen aan de kinderen.
Diverse gemeenten in Nederland hebben projecten om Antilliaanse probleemjongeren te begeleiden, maar de jongeren werken daar vaak niet aan mee.
Bron: Telegraaf
Externe link: http://www.telegraaf.nl
YaYaBLa, zondag 29 januari 2006 20:31
Plaats een reactie