Wim Houtman – Psst: Borduurwerk

De achterkant van het borduurwerk, gemeente, kent u die uitdrukking? Het is een treffend beeld voor de ellende in de wereld en in je eigen leven. Wij kijken tegen de achterkant van het borduurwerk aan, de wirwar van draadjes en knopen; God ziet de voorkant, het volmaakte weefsel.

Maar wie borduurt er nog? Oma’s passen op de kleinkinderen en maken wereldreizen, in plaats van urenlang in een stoel te zitten priegelen. Er groeit een generatie op die nooit een borduurwerk heeft gezien.

Met dank aan Rob Scholte, kunstenaar, kan de beeldspraak weer een aantal jaren mee. Hij kocht op rommelmarkten honderden geborduurde schilderijtjes (Vermeer, Rembrandt, Leonardo) en hing ze in een museum, achterstevoren (ND-Gulliver 27 mei, https://robscholtemuseum.nl/johan-bakker-de-omgekeerde-borduurwerken-van-rob-scholte/). ‘Aan de achterkant zie je de worsteling met het voorbeeld, dat er aan de voorkant zo mooi mogelijk uit wil zien.’

Ik ging ook weer over dat geloofsbeeld nadenken. Het wordt toegeschreven aan Corrie ten Boom, die in de oorlog Joden liet onderduiken en in kamp Ravensbrück zat. Niets dan respect. Maar het is te mooi. Sommige dingen zijn geen losse draadjes aan de achterkant, het zijn pogingen dat melkmeisje kapot te maken of het hele borduurwerk uit z’n lijst te scheuren.

Nederlands Dagblad, 31 mei 2016, 17:07

https://www.nd.nl/nieuws/columns/psst-borduurwerk.1736276.lynkx

https://nl.wikipedia.org/wiki/Corrie_ten_Boom

http://www.maasbach.nl/algemeen/corrie-ten-boom-overleefde-concentratiekamp-ravenbruck/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image