Thomas van Huut – Pand Rob Scholte Museum definitief in de verkoop

Het gebouw waarin het Rob Scholte Museum huist wordt verkocht. De gemeente Den Helder zegt de overeenkomst met kunstenaar Rob Scholte op. „Er is niemand groter dan deze stad.”

De gemeente Den Helder gaat het pand waarin sinds 2013 het Rob Scholte Museum huist verkopen. Deze week heeft het stadsbestuur daartoe de anti-kraak gebruiksovereenkomst, waarbij de gebruiker alleen betaalt voor gas en energie, met kunstenaar Rob Scholte en vier andere gebruikers opgezegd.

In het voormalige postkantoor aan het stationsplein in Den Helder heeft Scholte, als kunstenaar actief sinds de jaren zeventig en bekend van zijn postmoderne kunstwerken, een museum waarin hij zijn kunstcollectie en eigen werk presenteert. Ook woont de kunstenaar, die na een onopgehelderde granaataanslag in 1994 lange tijd in het buitenland woonde, er met zijn gezin. Scholte heeft drie maanden de tijd om het pand leeg op te leveren.

Begin 2016 mislukte de laatste pogingen tot bemiddeling, onder begeleiding van de ontwikkelaar die ook het Volkskrant-gebouw in Amsterdam ontwikkelde, in een slepend conflict tussen de gemeente en Scholte. De gemeente wil het gebied rond het station herontwikkelen, maar vindt dat er met Scholte geen afspraken te maken zijn. „Niet op het gebied van gebruik en inzet, maar ook niet op het gebied van normen en waarden”, aldus Lolke Kuipers, wethouder Stadsontwikkeling (D66). „Als je ziet waar hij ons allemaal voor uitmaakt op zijn website. Dat schaadt de samenwerking. Wij zien ook wel de meerwaarde van een museum op die plek, en van Rob Scholte. Maar er is niemand groter dan deze stad.”

Op zijn website doet Scholte uitgebreid verslag van zijn strijd met de gemeente (https://robscholtemuseum.nl/). Hierover zei Rob Scholte in 2016 in een interview met NRC (https://www.nrc.nl/nieuws/2016/04/28/ik-bevind-me-weer-in-de-frontlinie-1612610-a675799): „ Ik bevind me weer in een frontlinie, dat is waar ik het liefste ben. De thema’s die in de strijd rondom het museum naar voren komen, zitten al jaren in mijn werk: ik ben altijd bezig met de betekenis van copyright, en het ‘mijn en dijn’.”

De afgelopen maanden onderzocht de gemeente of er interesse was van andere organisaties om het pand over te nemen. „Dat bleek er te zijn, maar die partijen hebben alleen interesse in het pand met een bredere bestemming, en zonder Rob Scholte.”

De bedoeling is dat de verkoop vanaf juli in gang wordt gezet. De gemeente gaat het pand dan renoveren in samenspraak met de volgende eigenaar. De gemeenteraad heeft de wens uitgesproken dat er in de toekomst ruimte is voor een museum, horeca of een andere culturele bestemming. In principe kan dan ook Rob Scholte zich aanmelden als potentiële koper. „Ik zou dat heel intelligent van hem vinden”, zegt wethouder Kuipers.

Op het opzeggen van de overeenkomst wil Rob Scholte op dit moment niet reageren. „Voorlopig even niet. Misschien in een later stadium.”

NRC, 31 maart 2017 om 14:44

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/31/pand-rob-scholte-museum-definitief-in-de-verkoop-7786687-a1552719

https://museumactueel.nl/rob-scholte-museum-moet-vertrekken/

1 Comment

  1. Blijft een plaag stad , geeft en dan weer plaggen . Onkunde is het beleid daar weet Den haag alles van .Eerst een stadhuis plannen dan weer plaggen
    Rommel konte zijn het zo wel in belijd als in de stad zelf ,
    Toekomst voor wie ??
    Rob ik hoop dat je een goed onderkomen vind naar waarde .

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*