Tamar de Vries – Werk van overleden architect Janton Stork voor altijd in Weesp te bewonderen
De bekende Weesper architect Janton Stork is vorige maand op 61 jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek. Hij laat in zijn woonplaats een imposante reeks gebouwen achter, waarvoor hij de ontwerpen maakte.
De nalatenschap van Janton Stork is omvangrijk.
Misschien kun je je beter vragen voor welke gebouwen in Weesp Janton Stork géén tekeningen of ontwerpen heeft gemaakt. Zo ontwierp hij het clubgebouwen van de Weesper watersportvereniging De Vecht en de Algemene Weesper Hengelaars Bond, de moskee aan de Martinus Nijhoffstraat, het voormalige pand van de Nieuw Apostolische Kerk aan de Papelaan, het Lichthuis aan het Waagplein, de verbouwing van de Lutherse Kerk tot tandartskliniek, de Ruitenbeek panden aan de Nieuwstraat, Tuin van Houten (Casparuslaan en Amstellandlaan), Villa Casparus en het sportcomplex aan de ’s Gravelandseweg. Tot in Almere liggen Storks sporen: hij ontwierp het restaurant The Boathouse aan de Noorderplassen. Ook bekleedde hij tal van bestuursfuncties.
En niet te vergeten de transformatie van de Laurentiuskerk, dat zonder twijfel geldt als Storks magnum opus. Toen kerkeigenaar Cees van Vliet steeds meer neigde naar het behoud van de hele Laurentiuskerk, ging Stork ’rekenen en tekenen’. Het resultaat was een volledig gerenoveerd kerkgebouw met tal van nieuwe functies (bed and breakfast, yogastudio, brouwerij met proeflokaal en terras).
Cees van Vliet en Janton Stork zijn al bijna een kwart eeuw compagnons. Ze kwamen elkaar tegen bij de hockeyclub, waar hun dochters actief waren. “Janton was toen al een gesettelde architect, we maakten wel eens een praatje en het voelde gewoon goed“, vertelt Van Vliet. “Eerst hadden we vooral vriendschappelijk contact, later gingen we ook op zakelijk vlak samenwerken. Dat was in 1994. We werkten samen aan het pand aan de Nieuwstraat, waar nu Kruidvat zit. Er stond toen vooral ouwe meuk, dat hebben we gesloopt. Maar er was ook een monumentaal gedeelte. Dat werd opgeknapt tot een winkelpand met zes appartementen erboven. Eigenlijk heb ik nooit meer een andere architect gehad.”
Van Vliet en Stork brachten hun beider bedrijven samen aan de Rijnkade, naast het Amsterdam-Rijnkanaal. “Wat er stond was een bouwval. Janton maakte het ontwerp, niet alleen de binnenkant, ook buitenkant. Behalve dat hij prachtige dingen ontwierp was hij zo’n lieve, warme man. Een enorme creatieve geest. Hij heeft zoveel mooie dingen gedaan voor de stad. Zijn tekeningen pasten naadloos in de historische kernwaarden van Weesp.”
Maar Janton Stork had ook een bijzonder gevoel voor humor. Daags na de rampzalige torenbrand in de Laurentiuskerk in november 2016 trad hij op als mediawoordvoerder. Staande bij de afzetting op de Herengracht wees hij op de verkoolde staketsels van de torenspits. “Gisteravond toen het hout nog smeulde had het wel iets weg van de Sagrada Família van Gaudí“, grapte hij tegen de verzamelde pers.
Nog één anekdote: Janton en zijn vader Ton (ook architect) wisten na de januaristorm in 1990 het verwoestte ’s Gravelandse Capitool te reconstrueren. Er bestonden namelijk geen bouwtekeningen van het paviljoen, waar wekelijks het discussieprogramma Het Capitool werd opgenomen. Saillant detail: vader en zoon bleven binnen de begroting van drie ton in guldens.
In het kantoor aan de Rijnkade deelde Stork de benedenverdieping met Bouke Albrecht. Samen vormden zij ’Stork en Albrecht architecten en bouwadviseurs’. Het bedrijf wordt onder dezelfde naam voortgezet.
Ruim zeshonderd mensen woonden op 21 november de afscheidsbijeenkomst bij voor Janton Stork in de Grote Kerk in Weesp. “Het was een prachtige bijeenkomst, afwisselend met een lach en een traan“, blikt Van Vliet terug.
Noordhollands Dagblad, 7 december 2019, 18:58
Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Weesp
https://robscholtemuseum.nl/scheltema-tweedehands-rob-scholtes-hot-chocolate/
Plaats een reactie