Sarah Sitanala – Regering luistert niet langer naar haar burgers
CDA lijsttrekker Sybrand Buma geeft aan de uitslag van het referendum niet te respecteren (foto Metro)
Regering luistert niet langer naar haar burgers
Onlangs werd bekend, dat de zogenoemde sleepwet bij de start van het nieuwe jaar in werking zal treden. Omdat deze wet verstrekkende gevolgen zou hebben voor de privacy van de Nederlandse burger, was het protest tegen deze wet groot. Het AD (https://www.ad.nl/binnenland/voldoende-handtekeningen-voor-referendum-over-sleepwet~a17ff7ee/) schreef, dat dankzij de actie van vijf studenten en een kritisch item in het tv programma Zondag met Lubach, er 300.000 handtekeningen werden verzameld. Dit zou genoeg zijn voor het houden van een referendum over de zogeheten sleepwet.
Sleepwet @refSleepwet
Waarom wij een referendum aanvraag zijn gestart en waarom jij moet tekenen op: https://sleepwet.nl/ #sleepwet
Waarom wij een referendum aanvraag zijn gestart en waarom jij moet tekenen op: https://t.co/YuLQkKP5NW #sleepwet pic.twitter.com/KGI82k9piy
— Sleepwet (@refSleepwet) 22 september 2017
Twitter, 22 sep. 2017 – 17:37
https://twitter.com/refSleepwet/status/911253232860651520/video/1
Het referendum
Bij voorbaat stond al vast, dat de uitslag van het referendum niet bindend zou zijn, toch bestond de hoop, dat indien de uitslag grotendeels negatief was, de overheid hier gehoor aan zou geven. Dat dit ijdele hoop was bleek zaterdag. Sybrand Buma van het CDA gaf namelijk aan dat de hernieuwde wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten er hoe dan ook komt. Ook regeringspartijen VVD en CU laten weten vast te willen houden aan de sleep wet, ongeacht de uitkomst van het referendum. Het nieuwe kabinet wil af van de mogelijkheid om een raadgevend referendum te organiseren. Buma beschouwt het sleepwet referendum als een restant uit het verleden, waarnaar niet langer geluisterd dient te worden. Kritiek op regeringspartijen Vanuit verschillende hoeken wordt teleurgesteld gereageerd. Zo reageerde een van de initiatiefnemers van het referendum, Tijn de Vos, enorm beduusd. De Vos gaf aan het “erg onprofessioneel te vinden, dat Buma op voorhand al uit spreekt de uitslag van het referendum te negeren.” Er klinken tevens negatieve geluiden uit de politiek. Zo had Geert Wilders geen goed woord over voor de uitspraken van Buma, en gaf Thierry Baudet aan verdrietig te worden van de opstelling van de regeringspartijen. Volgens Baudet is de meerderheid van de samenleving uit op meer inspraak in het gevoerde beleid. Jesse Klaver @jesseklaver Raar om tegen mensen te zeggen: u mag wel gaan stemmen maar wat de uitslag ook wordt, we doen er toch niks mee.
Raar om tegen mensen te zeggen: u mag wel gaan stemmen maar wat de uitslag ook wordt, we doen er toch niks mee. https://t.co/1yI7kmvMte — Jesse Klaver (@jesseklaver) 28 oktober 2017
Twitter, 28 okt. 2017 – 12:28
Lees ook
300.000 mensen tekenen: ‘Sleepwet referendum’ komt
https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2017/10/300000-mensen-tekenen-sleepwetreferendum-komt
Wat kun je zelf doen
Op politieke wijze valt er weinig eer meer te behalen voor de ‘gewone’ burger. Toch blijken er ook middelen te zijn die een burger zelf kan treffen. Zo geeft https://www.vpngids.nl/veilig-internet/sleepwet-aftapwet/ tips om de privacy te waarborgen. Hierbij kun je denken aan het instellen van een anonieme Tor-browser.
Metro, 28 oktober 2017 om 18:45
https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2017/10/regering-luistert-niet-langer-naar-haar-burgers
Plaats een reactie