Rudy Tollenaere – Muisstille Minard luistert naar pakkende getuigenissen over schrijver Eriek Verpale

GENT – Een muisstille Minard luisterde dinsdagavond naar een tiental getuigenissen over schrijver Eriek Verpale, de schrijven die als artiestennaam koos voor een identiek klinkende maar ietwat anders geschreven naam dan zijn werkelijke naam Eric Verpaele. Verpale is de auteur van onder meer de roman Alles in het Klein en het toneelstuk Olivetti 82, dat later verfilmd werd. Hij werd geboren op 2 februari 1952 en overleed op 10 augustus 2015. Het waren pakkende getuigenissen, van familie, vrienden, journalisten en collega schrijvers. Tijdens de hommage werd ook de heruitgave van Alles in het klein, de roman waarmee Verpale in 1992 de Vlaamse NCR literatuurprijs won, voorgesteld “opdat zijn meesterwerk een nieuw publiek zou bereiken”, zo klonk het.

Hommages zijn vaak goedbedoeld maar verzanden wel eens in een sfeer van ‘over de overledenen geen kwaad woord’. Begrijpelijk, maar het risico om het pad van de meligheid te bewandelen is dan nooit ver weg. Niets daarvan dinsdagavond in de Minard, waar de diverse sprekers een zeer persoonlijke impressie ophingen van iemand waar ze zowel naar opkeken, van hielden, maar ook oog hadden voor zijn kwelduivels, waaronder de alcohol en de afzondering en eenzaamheid waar hij blijkbaar zelf voor koos.

Presentatrice Katelijne Boon leidde eerst Peter Nijssen in. Nijssen leerde Verpale eerst kennen als literair verslaggever en werd later zijn redacteur bij de uitgeverij van zijn boeken. Nijsen overhandigde daarna het eerste exemplaar van de heruitgave van Alles in het klein aan Chantal Minnaert, de laatste partner van Verpale, die onomwonden meegaf dat de in augustus overleden schrijver heel veel gedaanten had, waaronder ook een aantal waar het moeilijk mee omgaan was. Eén voor één diepten na Peter Nijssen ook Georges Wildemeersch, Pjeroo Roobjee, Pascal Verbeken, Luuk Gruwez, Jan Haerynck, Maarten Inghels en Michiel Hendryckx hun allerpersoonlijkste herinneringen aan ontmoetingen met Verpale op.

Klara-baas Chantal Pattyn kon in laatste instantie niet aanwezig zijn, omdat haar zoon haar die avond nodig had, maar Katelijne Boon las wel een pakkende tekst van Pattyn voor, waarin ze Eriek verzekerde dat ze haar zoon in het boekenrek zou wijzen op het vak met de letter V, zodat hij Alles in het Klein zou lezen.

Bob De Moor, voor wie Verpale de monoloog Olivetti 82, waarvan later een verfilming gemaakt werd, schreef, bracht een fragment uit die monoloog. “Ik overweeg om die monoloog toch nog maar eens te hernemen”, zo besloot De Moor.

Voor wie er niet was zou de indruk kunnen ontstaan dat tien getuigenissen van 5 minuten, telkens over dezelfde man, op de duur wel zouden kunnen gaan vervelen. Niets was minder waar. Wie, zoals wij, Verpale enkel kenden van Alles in het klein en Olivetti 82, kreeg een toevloed van informatie over de man, waarbij de woorden verbazing, verwondering, bewondering, medelijden, begrip met elkaar vechten om de bovenhand te krijgen. Voor de intimi, die de mens Verpaele persoonlijk gekend hebben, moet de confrontatie nog intenser geweest zijn.

Fragmenten uit de getuigenissen citeren zou die fragmenten alleen maar uit hun verband halen en dat zou zonde zijn. Misschien dat de initiatiefnemers van de hommage van dinsdagavond moeten overwegen om de getuigenissen publiek toegankelijk te maken.

Maar er werd dus ook gezongen, dinsdagavond, daar in de Minard. Door Lieven Tavernier: die bracht De Verdwenen Karavaan en De fanfare van honger en dorst. Pjeroo Roobjee tenslotte, zong helemaal op het einde, “niet als afscheid, maar als eerbetoon” een strofe van het Iers dronkemanslied: Carrickfergus:

But the sea is wide and I can’t swim over,
And neither have i wings to fly,
I wish I could find me a handy boatman,
To ferry me over to my love and die.

Niet dat Roobjee er The Voice of een andere talentenjacht zou mee winnen, maar het was wel een mooi slot. Overigens hoeft Roobjee geen talentenjachten meer te winnen om te bewijzen wat hij waard is.

Het Nieuwsblad/De Gentenaar, 4 februari 2015, 09:55

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160202_02106611

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*