RTV Noordkop – BIJZONDERE VERKOOPTENTOONSTELLING IN DE MICHAËLSKERK
Oosterland – Vanaf zaterdag 30 januari is in de Michaëlskerk te Oosterland – Wieringen een bijzondere verkooptentoonstelling te bezichtigen met werken van bekende hedendaagse Nederlandse kunstenaars.
Deze speciale tentoonstelling is tot stand gekomen door de samenwerking van de Culturele Kring Wieringen met de Kunstuitleen (Willemsoord) te Den Helder.
Een gevarieerd aanbod van schilderijen, litho’s, zeefdrukken, tekeningen, keramische beelden en kartonnen figuren van o.a. Peter Bes, Irene Grijzenhout, Jan Cremer, Rob van Koningsbruggen, Arno Kramer, Koen Vermeule , Rob Scholte, Emo Verkerk en Wouter van Riessen.
De officiële opening vindt plaats op zondag 31 januari om 15.00 uur.
De tentoonstelling is verder te bezichtigen t/m zondag 13 maart 2016, op zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur.
Voor verdere informatie: http://www.sckw.nl 0227-511626 of http://www.kunstuitleen-denhelder.nl
Deelnemende kunstenaars
Wouter van Riessen werkte lange tijd als illustrator onder meer bij de Volkskrant.
Wekelijks verschenen er nieuwe portretten van zijn hand. In stevige lijnen zet hij de portretten met stift op papier. Ogenschijnlijk zijn ze uit een gracieuze beweging ontstaan. En ondanks de minimale kenmerken zijn ze altijd onmiddellijk herkenbaar.
Sinds van Riessen in 1992 naar de Rijksacademie ging, heeft de constructie van vormen zijn aandacht. Aanvankelijk tekende hij voornamelijk zelfportretten in vloeiende lijnen, waarbij hij de resten van weggevlakte lijnen liet staan. Na verloop van tijd ging hij zich steeds meer concentreren op de ideale lijn en vorm. In deze tekeningen zijn geen sporen meer zichtbaar van het ontstaansproces. Van Riessen wil alleen nog de juiste lijn op de juiste plaats laten zien.
Hij tekent, schildert, fotografeert, schrijft liedjes, maakt grafiek en houdt zich sinds kort ook bezig met het maken van maskers.
In 1999-2000 verbleef hij in Berlijn. In die tijd ontving hij de Charlotte Köhler Prijs, een aanmoedigingsprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan vijf jonge kunstenaars.
Rob van Koningsbruggen is opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en de Vrije Academie, beide te Den Haag en aan Ateliers ’63 (Haarlem). Hij begon rond 1974 op ‘informele’ wijze zijn geschoven ‘schuif’schilderijen te maken door verf op één doek te zetten en een tweede doek daaroverheen te schuiven; zo ontstonden er automatisch min of meer evenwijdige banen van verf op beide doeken die hij dan ook meestal als een tweeluik of vierluik presenteerde.
Het ene doek was de kwast voor het andere doek. Deze techniek van werken zag van Koningsbruggen als een informele schildersmethode waarbij het resultaat van het schilderij anoniem ontstaat, zonder veel invloed van het persoonlijke handschrift van de maker. Het informele idee staat centraal in deze periode.
Vanaf 1980 werden kleuren belangrijker in zijn werk. Zo ontwikkelde hij een eigen kleurcirkel. Zijn latere schilderijen worden veelal gekenmerkt door eenvoudige vormen zoals een cirkel, een rechthoek of een trechter.
Jan Cremer, bekend als schrijver van ‘ik, Jan Cremer’.
Na 1970 legt hij zich toe op het lithograferen, wat onder meer resulteert in een aantal tulpen en Hollandse landschappen. Hij vertelt over Holland zoals alleen een emigrant dat zou kunnen doen, pratend over een wijd land met prachtige kleuren, een leeggewaaide blauwe lucht, een groene wei, plastieken van gele korenschoven op een afgemaaid land. “Ga je zoiets benoemen dan passen dergelijke voorstellingen onder de noemer pop. Maar pop betekent bij hem niet alleen populair maar ook werkelijk volks”, schreef W.A.L. Beeren, directeur van het museum Boijmans Van Beuningen. Cremers beeldend werk wordt voortdurend in grote eenmanstentoonstellingen in binnen- en buitenland geëxposeerd.
Arno Kramer volgde van 1971 tot 1974 een opleiding als instrumentmaker in Deventer en heeft sinds 1974 een atelier in Broekland. Hij is vooral bekend geworden door zijn tekeningen en grafisch werk. Hij was ‘artist in residence’ en gastdocent in Ierland, Engeland, Schotland en de Verenigde Staten en was van 1986 tot 2006 docent aan de Academie voor Kunst & Industrie (AKI) in Enschede. Hij was curator van diverse tentoonstellingen, met name van tekeningen, publiceert over beeldende kunst en schrijft poëzie. Zijn werk werd tentoongesteld in Nederland, Ierland, Engeland, de Verenigde Staten, Zweden en Duitsland.
Kramer ontving in 2010 de tweejaarlijkse culturele prijs, de Gulden Adelaar, van de gemeente Deventer. Hij werd eind 2014 verkozen tot Briljanten Kunstenaar van het Jaar 2015.
De kunstenaar woont en werkt in Broekland en Ierland
Koen Vermeule , geboren in Goes. Woont en werkt in Amsterdam.
Opleiding: Rijksacademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam (1990-1992) en TeHaTex, Tilburg. Ontving de Charlotte Köhlerprijs in 1994. Is samensteller van tentoonstellingen en gastdocent aan verschillende kunstacademies.
Vermeulen schildert graag landschappen – weidse landschappen met zware luchten, diepe horizonnen en brede voren in dikke klei. Hij schildert ook graag mensen, eenzame mensen vaak die verloren in de wereld lijken rond te dolen. Toch komt de combinatie van landschap en mens niet vaak voor in zijn oeuvre.
Emo Verkerk geboren in Amsterdam. Woont en werkt in Den Helder.
Opleiding: Ateliers ’63, Haarlem (1978-1980)
Prijzen: o.a. deTitia Buning-Bronger Prijs (met Jan Commandeur en Toon Verhoef), Koninklijke Subsidie voor de Vrije Schilderkunst en in 2000 de Thérèse van Duyl-Schwartze Portretprijs.
In het begin van zijn carrière schilderde hij portretten waarin vorm en kleur een eigen leven leiden. Na een grote overzichtstentoonstelling in 1988 in het Stedelijk Museum in Amsterdam raakten ontwikkelingen in zijn werk in een stroomversnelling. Hij koos zijn eigen beeldtaal met ontwapenende, vrolijke schilderijen en beelden als resultaat. Hij laat elementen weg, vergroot delen uit en voegt een, vaak verrassende, context toe. Zijn werken ziet Verkerk als een resultaat van zijn onderzoek naar de werkelijkheid. Het draait in zijn beleving om de waarneming en niet om dingen, een voorstelling of vertoning.
Rob Scholte geboren in Amsterdam. Achtereenvolgens woonde hij in Castricum, Doorn en Heiloo. Hij doorliep van 1977 tot 1982 de Gerrit Rietveld Academie.
Rob Scholte is één van de bekendste Nederlandse schilders van dit moment. Zijn werk is omstreden, zoals het hoort. Is dat omdat hij voornamelijk bestaande afbeeldingen gebruikt? Kan dat zomaar? Is Rob Scholte slechts uit op geschokte toeschouwers? Scholte kende binnen de kortste keren alle ins en outs van het kunstbedrijf en zette galeriehouders, kunsthandelaren, museummensen, critici en niet te vergeten de media naar zijn hand. Al spoedig wist hij een stevige marktpositie te bereiken en deze feilloos te handhaven. De eenvoudigste ideetjes zijn vaak nog niet eenvoudig genoeg voor zijn kunstwerken: HP-cover, Chiquita bananen-advertenties, Mens erger je niet, Kodak, Beatles platenhoes. Wat leidde tot kritiek als “stelen van ideeën” en “vercommercialisering”.
Via de Documenta in Kassel (1987) en het inrichten van het Nederlands paviljoen van de Biënnale in Venetie (1990) kreeg hij ook internationaal grote bekendheid.
Peter Bes (Den Helder, 1945) is een Nederlands kunstenaar, actief in verschillende kunstdisciplines. Altijd op zoek naar avontuur heeft Bes ervaring in diverse technieken. Hieronder vallen (ruim 30 jaar ervaring) etsen, (analoge) fotografie, de dichtkunst en teken/schilderkunst. Sinds een aantal jaren maakt hij ook beelden van beschilderd papier en karton:
duiven, hazewindhonden, mariniers, jazz- en bluesmuzikanten, op ware grootte, vaak per groep bij elkaar geplaatst. Hij woont al geruime tijd in Anna Paulowna.
Bes volgde in de jaren zestig eerst een opleiding aan de toenmalige Rijksnormaalschool en later aan de Rijksacademie te Amsterdam. Hij exposeerde met regelmaat in zowel binnen- als buitenland. Hij nam deel aan grafiekbiënnales en -triënnales in o.a. Zwitserland, Polen, Bulgarije, Duitsland en de Verenigde Staten. In 1980 ontving hij de eerste prijs voor portretgrafiek in Tuzla, in het voormalige Joegoslavië. In 2012 was een aantal van zijn ruimtelijke werken te zien op de Papierbiënnale in Museum Rijswijk. In het oeuvre van Peter Bes is een intrigerend spel van licht en donker waar te nemen, dat een filmische indruk achterlaat. Het betreft met name abstracte weergaven. Zelf zegt hij daarover: “Wat in films in een reeks van beelden gebeurt, moet ik in één moment zien te vangen”. Naast kleinere opdrachten/werken is Bes ook bekend van grootschalige levering voor onder andere het 100-jarig jubileum van Albert Heijn en de opening van de vernieuwde Amsterdam RAI.
Irene Grijzenhout geboren in Amsterdam. Woont en werkt in Anna Paulowna.
Ze is lid van het Kunstenaarscentrum Bergen (KCB). Sinds 1972 exposeert zij regelmatig, onder andere in De Boterhal in Hoorn en Museum Waterland in Purmerend. In 2008 nam zij deel aan de kunstmanifestatie ‘Licht aan zee’ in Den Helder. Daarnaast maakte zij tegeltableaus voor scholen in Medemblik en Den Helder. Voor haar keramische beelden haalt zij haar inspiratie vaak uit de natuur. Ook bij haar geen realistische afbeeldingen maar tot hun essentie teruggebrachte vormen en ingetogen kleurgebruik.
RTV Noordkop, 29 Januari 2016
Plaats een reactie