Ronald den Boer – Burger betaalt onnodig voor huisvuil circus in Den Helder + Ronald Boutkan – Grijze bak wordt niet vaker geleegd

Burger betaalt onnodig voor huisvuil circus in Den Helder

De gemeente Den Helder tuigt momenteel een heel circus op met het scheiden van huisvuil: meer afvalbakken, minder vaak ophalen, verder weg lopen met je zakje restafval. Een dure grap. En dat terwijl inwoners in Friesland, waar het scheiden in de afvalcentrale gebeurt, veel goedkoper uit zijn. En het afval ook nog eens veel beter wordt gescheiden.

Bronscheiding heet het: inwoners moeten zelf hun herbruikbare afval verdelen over bakken en zakken. Eentje voor het groente-, fruit- en tuinafval, eentje voor het plastic en de blikjes, het papier en karton apart. De bedoeling is, dat er zo min mogelijk overblijft om te verbranden. Want verbranden is duur en slecht voor het milieu. Den Helder wil zo ver mogelijk gaan in bronscheiding, desnoods via repressieve maatregelen. Zo wordt de grijze bak straks nog maar één keer in de maand opgehaald. Op den duur wil ze de grijze containers helemaal schrappen en moet je je restafval, al dan niet met speciale pasjes, in verzamelcontainers in de buurt gooien. Ook die containers overal in de stad vormen een kostbare investering.

Ovens

Het wrange: terwijl inwoners van Den Helder hun best moeten doen zo min mogelijk restafval aan te leveren, importeert de Huisvuilcentrale Alkmaar afval uit het buitenland om de ovens toch rendabel te kunnen laten draaien en geld te verdienen aan de energie opwekking, die dit oplevert.

Restafval gewoon in de grijze bak blijven gooien is goedkoper én beter voor het milieu.

Een rare tegenstelling? Nee, niet volgens hoogleraar bestuur en economie Raymond Gradus. Want zogeheten nascheiding, waarbij dat afval uit de grijze bak in de afvalcentrale wordt ontdaan van herbruikbare componenten als plastic, is volgens hem veel goedkoper en levert ook veel meer recyclebaar materiaal op. Gradus deed onderzoek naar de ervaringen van afvalinzameling in ons land. Zijn conclusie: de werkwijze, die Den Helder – evenals alle andere gemeenten bij de HVC – hanteert, jaagt de inwoners alleen maar op kosten. En is minder effectief, dan het met moderne technieken scheiden van afval in de huisvuilcentrales.

Nascheiding

Dat leert ook vergelijkend onderzoek van deze krant. In Friesland hoeven inwoners van gemeenten, die bij de afvalcentrale van Omrin zijn aangesloten, hun plastic helemaal niet te scheiden. Dat doet de Omrin zelf. Nascheiding dus. En met resultaat: in 2015 leverde het huisvuil liefst 88,2 procent herbruikbaar materiaal op; slechts 11,8 procent moest verbrand worden. Ter vergelijking: bronscheiding (scheiding door inwoners) leverde in Noord-Holland dat jaar slechts 49% herbruikbaar materiaal op, de HVC zelf haalde uit het restafval 52% herbruikbaar materiaal.

Ondanks – of misschien wel juist dankzij – het gedoe met allerlei afvalbakken en afvalzakken worden inwoners van Den Helder flink op kosten gejaagd. Waar Omrin in 2015 aan transport en verwerkingskosten 80 euro per ton huisvuil doorberekende aan de Friese gemeenten, vroeg HVC Alkmaar aan ’haar’ gemeenten ruim 109 euro per ton. Geld, dat inwoners moeten opbrengen. ,,Ter vergelijking: in 2007 kenden we nog niet de huidige nascheiding. Toen rekenden we nog 139 euro per ton’’, vertelt Omrin-woordvoerster Margriet Dankert.

Smallingerland, met hoofdplaats Drachten is niet bij Omrin aangesloten, maar brengt sinds tien jaar, net als Den Helder, het huisvuil naar de HVC in Alkmaar. ,,Inwoners scheiden thuis het plastic. Dat gaat in zakken en verkopen we aan een recyclebedrijf. De rest gaat per vrachtwagen naar Alkmaar’’, aldus woordvoerster Evelien Oosterbaan.

Afstand

Ondanks de transportafstand, betalen inwoners van Drachten dit jaar 235 euro afvalstoffen heffing per gezin, waar Den Helder liefst 353 euro rekent. Het verschil? Den Helder rekent ook allerlei andere kosten door aan zijn inwoners, zoals die van de drie milieuhandhavers. ,,Wij laten de inwoners alleen voor de afvalinzameling, het transport en verwerking betalen. En dat is 100% kostendekkend’’, aldus Oosterbaan.

Noordhollands Dagblad, 11 feb. 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/burger-betaalt-onnodig-voor-huisvuilcircus-den-helder

Grijze bak wordt niet vaker geleegd

Den Helder – De inzamel cyclus van de grijze afvalcontainers blijft, zoals die nu is. Een poging van Sociaal Lokaal Den Helder om de inzameling naar eens per drie weken te krijgen, in plaats van nu eens per vier weken, redde het niet in de raadsvergadering. De gemeenteraad stemde in meerderheid tegen.

Wethouder Odd Wagner waarschuwde voor verhoging van de tarieven als de bakken vaker moeten worden geleegd. Dat vooral gezinnen met kinderen in de luiers het niet redden met een bak, die eens per maand wordt geleegd, is volgens de VVD een probleem van tijdelijke aard. “De luierperiode gaat voorbij, dan lost het probleem zich vanzelf op”, stelde raadslid Janneke Kostelijk.

Beter voor Den Helder, ChristenUnie, fractie De Knijf en Sociaal Lokaal stemden voor het voorstel van raadslid Rachel Post, de overige partijen stemden tegen.

Geen onderzoek

Ook een oproep van Post om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om afscheid te namen van de HVC haalde geen meerderheid. Wagner waarschuwde, dat het zelf weer gaan regelen van de afvalinzameling veel gaat kosten en weinig zal opleveren voor de gemeente. Post noemde dit spierballen taal, maar ook op dit punt was een meerderheid van de raad tegen.

Den Helder Actueel, 22 januari 2018 – 20:33

Reacties:

RB
22 januari 2018 at 21:04
ik scheid het afval goed, heb persoonlijk ook geen problemen, de laatste leging van grijs na een maand was deze maar 1/3 gevuld, kan me wel voorstellen dat er mensen met jonge kinderen wel vaker de bak geleegd zouden willen zien maar ik wil niet meer gaan betalen moeilijk onderwerp en ik denk het beste te regelen met ondergrondse verzamel containers die alleen met persoonlijke pasjes die het gewicht registreren te gebruiken zijn zoals nu ook al in andere steden

WT
22 januari 2018 at 21:11
Verhoging van de tarieven als de bak vaker geleegd wordt (Wagner)??? We hebben toch ook geen verlaging gekregen nu de bak veel minder vaak geleegd wordt?!!

George
22 januari 2018 at 21:55
Voor de afval scheiding werden de bakken 52 keer per jaar geleegd. Nu met de scheiding worden de grijze containers minder vaak geleegd, maar met het apart ophalen van plastic en papier komt de teller op 78 keer per jaar.

RB
22 januari 2018 at 22:36
hoe gaat dat worden als we containers krijgen voor plastic, terug naar 60?
George
22 januari 2018 at 23:32
Wordt echt niet minder betalen. Ze vinden wel weer een ander (politiek) excuus.

Fred van H
22 januari 2018 at 21:33
Is toch weer duidelijk dat wij door de gemeenteraad niet serieus worden genomen. De bende in Den Helder wordt steeds groter. Kijk om je heen; bv tijdens ons laatste stormpje afgelopen week. Alle vuilnisbakken, vol of leeg dwarrelend door de straat, volle nog veel meer ellende veroorzakend dan lege en aan de grachten allemaal te water. Maar in alle opzichten gaat het niet helemaal goed, behalve het opknappen van de binnenstad, dat is toppie.
Maar ook dat is een dood geboren kindje, want over tien jaar koopt iedereen alleen nog maar via internet. Ik zou willen zeggen,, maar ik vrees dat dat tegen dovenmansoren is, word nu eindelijk eens wakker. De wereld is niet meer te redden, maar als we dat met z’n alle willen, Den Helder wel. Gemeenteraad, veel succes.

Monique_K
22 januari 2018 at 23:44
Alsof de vuilniszakken van vroeger tijdens een storm niet door de straten waaiden!

George
23 januari 2018 at 00:03
Dat was ook weer een ondoordachte kronkel van de gemeente om de emmers te vervangen voor plastic zakken

strandloper
23 januari 2018 at 00:09
De vuilniszakken van vroeger waaiden niet door de straten. Het gewicht per volume was bij het grof vuil destijds veel hoger dan dat van de huidige zakken met plastic. U weet toch ook wel dat een kilo lood net zo zwaar is als een kilo veren? En nu stop ik er mee. Ik heb te veel onzin gelezen vandaag. En ja, dat is de schuld van het gemeentebestuur en diverse reageerders. 21 maart kunnen we wel wat doen aan het gemeentebestuur en helaas niet aan de reageerders. Was ik maar dictator.

Monique_K
23 januari 2018 at 11:34
Fred van H heeft het over vuilnisbakken, niet over plastic zakken vol met plastic.

George
22 januari 2018 at 21:59
Mevr. Kostelijk is duidelijk uit de luier periode. Zij heeft er geen last van dus een ander moet niet zeuren. Maar wat als zij of naaste incontinentie materiaal moet gebruiken. En dat is meestal niet tijdelijk

strandloper
22 januari 2018 at 22:48
Janneke Kostelijk is het voorbeeld van een totaal incompetent raadslid. Een groot deel van de gemeenteraad bestaat uit incompetente leden, zij staat derhalve niet alleen. Hoe verzin je de uitspraak “de luierperiode gaat voorbij…”. Misschien voor uw buurvrouw mevrouw Kostelijk en uw andere buurvrouw krijgt daar binnenkort mee te maken. Hoe onmetelijk dom mag je zijn bij de VVD.

George
22 januari 2018 at 23:39
Mogelijk is mevr Kostelijk voor geboorte beperking. Als een echtpaar er voor kiest om meerdere kinderen te willen zitten zij toch voor langere periode, dan tijdelijk, in die luier cyclus .

22 januari 2018 at 23:53
Als je over langere duur niet voldoende hebt aan één grijze bak kan je er zonder problemen een tweede bij vragen. Waarom zou je de hele gemeente op kosten jagen voor die pakweg 2.000 kinderen die in de luiers zitten?

George
23 januari 2018 at 00:00
Gaat niet om de hoeveelheid bakken, maar de lediging periode. Een of meerdere bakken met “bepaalde”materialen vier weken in de zomer is echt geen pretje.

strandloper
23 januari 2018 at 00:02
Het gaat er niet om nog meer stank- en ziekteverwekkende zaken in nog meer bakken te dumpen. Het gaat om warm weer, dat te verwachten is in de zomer. Er zijn gemeenten die dat goed weten en daarom in de maanden mei tot en met september de frequentie verhogen naar 1 x per week.
Wethouder Odd Wagner deugt ook niet door te zeggen, dat de prijs voor de burger dan omhoog gaat. Het is het gevolg van een uitermate slechte deal met HVC. Gesloten door de gemeente, ten overvloede!

Monique_K
23 januari 2018 at 11:51
Weten de mensen van vandaag de dag nou echt helemaal niets meer? Vroeger deden we een sneetje brood met een scheutje witte azijn in de goed gesloten (!) vuilniszak met daarin onder andere stinkluiers, die we nota bene in de eigen woning moesten houden tot de ophaaldag, en je rook helemaal niets!
23 januari 2018 at 12:12
Vroeger Monique, Hadden we uitwasbaren katoenen luiers en werden de vuilnisemmers twee keer in de week geleegd. En hadden we niet zo veel (plastic) troep. Voor uit kijken. niet achterom

Bodelo
23 januari 2018 at 12:28
Monique_K; ik heb even op de site van HVC gekeken v.w.b. de extra bak. Ik was namelijk ook in de veronderstelling dat dit probleemloos geregeld kon worden. Die veronderstelling is dus verkeerd. Er staat letterlijk; “U dient een medische verklaring te overleggen of 3 of meer kinderen in de luiers te hebben”. Daarnaast zijn er extra kosten aan verbonden.
Ik ben teleurgesteld.

George
23 januari 2018 at 12:43
Als je de mogelijkheid om de boel goed te scheiden, krijg ik (voorheen twee bakken) die ene nu in vier weken niet vol Bodelo.Maar als ik mijn luierdragende kleinkinderen op bezoek heb gehad ga ik echt niet vier weken zomers van de grijze kliko genieten.

Monique_K
23 januari 2018 at 18:08
George, wegwerpluiers bestaan inmiddels al zo’n 50 jaar, dus over welk ‘vroeger’ heb je het hier? Daarnaast is de wasbare luier terug van weggeweest en wordt steeds vaker gebruikt, niet alleen vanwege de grote afvalberg maar ook omdat ze over de gehele luierperiode honderden euro’s goedkoper zijn. En een stinkende overvolle bak zou weleens een goede inspiratie zijn om toch maar op wasbare luiers over te gaan, beter voor je portemonnee en beter voor het milieu. Zoals je zelf al zei, vooruit kijken, niet achterom 😉

George
23 januari 2018 at 21:49
En wij 40 jaar terug maar die luiers wassen en drogen.
Moet er toch echt niet meer aandenken om dat in deze tijd te doen Monique.
Vraag me trouwens af of het zo veel goedkoper is. Investeren/vervangen katoenen luiers, wassen en drogen waar dan water elektra en zeep voor nodig zijn t.o.v. die weggooi luiers.

Stefan
23 januari 2018 at 01:07
Scheiden, Scheiden, Scheiden

Matthijs
23 januari 2018 at 22:57
Schandalig zeg, Dan dumpen jullie al het overige afval toch voor het gemeente huis toch wedden dat ze dan alles snel veranderen, je zal maar kinderen hebben in de pampers lekker als het dan zomer is met al die maden en ratten en plastic wordt wel meerdere weken opgehaald en wordt uiteindelijk ook weer bij elkaar gegooid bij de restafval en verbrand etc en dat weet ik omdat ik iemand ken die bij de vuil afval werkt etc, dan kunnen ze ook net zo goed het restafval ook meenemem.

https://denhelderactueel.nl/2018/01/grijze-bak-wordt-vaker-geleegd/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=afval+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jacqueline+van+Dongen+afval
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jacqueline+van+Dongen

1 Comment

  1. Waarom scheiden het komt toch op de grote hoop terecht, er wordt zelfs afval uit het buitenland gehaald omdat ons afval niet te verbranden is, wordt dat bekend gemaakt ?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image