Ronald Boutkan – Vrijdag de 13e, het is bijna zover
Den Helder – Wat gaat er gebeuren met het Rob Scholte Museum, de kunstenaar zelf en zijn gezin? Het is de vraag, die velen stellen nu de datum van 13 april nadert. Dat is de dag, waarop Scholte het voormalig postkantoor leeg moet opleveren. Doet hij dat niet, dan mag de gemeente de sterke arm inschakelen om tot ontruiming over te gaan.
Het zal niemand verbazen, dat Scholte niet vrijwillig meewerkt aan het vertrek, dus een leeg en veeg schoon postkantoor eind deze week is een illusie. Maar wat dan? Staat vrijdag de ME op de stoep? Worden Scholte, vrouw en kinderen hardhandig het pand uitgegooid? Gaan de kunstwerken de containers in (weggooien of vernietigen mag niet, wettelijk geldt bij ontruiming een bewaarplicht van de goederen)? Met genoemde datum in aantocht hebben meerdere partijen de gemeente gevraagd, wat er gaat gebeuren, maar de gemeente hult zich in stilzwijgen.
De landelijke pers kreeg geen antwoord, de lokale pers kreeg geen antwoord, de gewone burger krijgt geen antwoord en zelfs leden van de eigen Helderse gemeenteraad krijgen geen antwoord. Op de vraag, of de gemeente iets kan zeggen over de mogelijke ontruiming van het Rob Scholte Museum, over of en wanneer de gemeente tot actie over gaat, komt slechts de reactie: “Met betrekking tot het voormalige postkantoor doen wij geen mededelingen.” Op een verzoek om hier dan op z’n minst een toelichting op te geven wordt helemaal niet meer gereageerd.
Geen antwoord
Lekker bezig, die gemeente Den Helder. Heerlijk openbaar en transparant. En nee, het is echt niet alleen dat stomme Den Helder Actueel, dat geen antwoord krijgt hoor, ook de Volkskrant krijgt geen antwoord, net als raadslid Tjitske Biersteker van de ChristenUnie. En ook Rob Scholte zelf heeft nog niets vernomen van een aanstaande ontruiming. Wel blijkt burgemeester Koen Schuiling tot 15 april afwezig te zijn, dus wellicht, dat de gemeente wacht tot hij weer terug is. “Ik kan me niet zo goed voorstellen, dat zo’n grote ontruimingsactie zonder hem plaatsvindt”, zegt Biersteker. Ik kan me niet zo goed voorstellen, dat de burgemeester er graag bij wil zijn, want volgens mij zijn er wel leukere evenementen te verzinnen.
Hoe dan ook, we wachten af, tot de gemeente het stilzwijgen doorbreekt of we gewoon melding krijgen van oprukkende ME’ers bij het postkantoor. En dan zijn er nog steeds mensen, die beweren dat er niets te beleven valt in Den Helder…
Den Helder Actueel, 11 april 2018 – 09:15
Reacties:
Dick Berts
11 april 2018 at 09:20
Het dossier Rob Scholte Museum laat tot het einde toe zien, dat de democratische rechtstaat Nederland niet meer bestaat.
D.A.
11 april 2018 at 09:45
Noop, het ” democratische bestuur ” van de stad Den Helder laat duidelijk zien dat ze iets niet geheel niet ” snappen “. Voor de rest is het natuurlijk een andere vrijdag de 13de, want er zijn er best wel meer kunnen komen.
Bodelo
11 april 2018 at 09:32
Het is niet meer dan vanzelfsprekend dat over de eventuele ontruiming geen mededelingen worden gedaan. Dit om te voorkomen dat er geprotesteerd wordt.
Dick Berts
11 april 2018 at 09:41
Sorry Bodelo, ik was even vergeten dat protesteren in Den Helder niet mag. De eerste bestuurlijke daad van Koen Schuiing was het illegaal weghalen van een spandoek waarmee bewoners van de Californiestraat protesteerden tegen Zeestad.
Bodelo
11 april 2018 at 09:46
Het mag wel, maar in bovenstaand geval is er vanzelfsprekend veel onrust te verwachten (vanaf beide kanten). In die zin lijkt het mij niet onlogisch om in alle rust (relatief) de uitspraak van de rechter uit te voeren.
Dick Berts
11 april 2018 at 09:59
Scholte won- en verloor een kort geding. Iedere niet rancuneuze burgemeester zou nu zo verstandig zijn, om de uitspraak in de bodemprocedure af te wachten. Wint Scholte die na een ontruiming, dan heeft Den Helder (de burgers dus) een miljoenenclaim aan zijn broek. Het rechterlijke kort geding vonnis (er konden in die verkorte procedure geen getuigen worden gehoord, wat voor Scholte essentieel is) staat ontruiming wel toe, maar verplicht daar absoluut niet toe. Op de site van Scholte kun je het stuk van de gerechtsdeurwaarder Loes Vermeer lezen, die dit nog eens haarfijn uitlegt. Ontruimen of niet ontruimen is dus gewoon een politieke beslissing. Stadhouder Schuiling houdt alleen zijn mond, om de politiek -wij dus met zijn allen- buiten spel te zetten. Het openbare orde probleem is een kul argument. In een gezagsgetrouwe marinestad zijn grote demonstraties ondenkbaar. Nog nooit voor gekomen hier! En voor een niet begrepen kunstenaar die zijn tijd ver vooruit is, gaan al helemaal geen demonstraties komen. Ja, twee man misschien….
George
11 april 2018 at 10:46
Dezelfde twee die met Rob op het (gesloopte) muurtje voor het station demonstreerden?
Bodelo
11 april 2018 at 14:00
Dick, je bent al zo gefocussed op het mogelijke ontruimen dat je 1 ding vergeet; de gemeente geeft geen reactie. Dat kan dus betekenen dat ze jouw idee volgen; de bodemprocedure afwachten.
Dick Berts
11 april 2018 at 14:05
Niets is zeker in het leven, maar als je nog niet tot ontruiming overgaat, zou er niet het minste beletsel zijn om dat openlijk te zeggen….Alleen als je wel wilt ontruimen houd je stijf je mond dicht om acties in de gemeenteraad te voorkomen en om de pers weg te houden.
Judge X
11 april 2018 at 15:15
Art. 555 Rv : Gedwongen ontruiming na exploot; m.a.w. ….
RB
11 april 2018 at 10:07
als ze hem er niet uitzetten gaat dit een zéér verkeerde boodschap geven, krijgen we een ruggegraatloze gemeente waar alles maar getolereerd word…..
Dick Berts
11 april 2018 at 10:23
Zoals een B&W onwelgevallig spandoek in de Californiestraat…. De reactie van RB is tekenend voor de mentaliteit van de Helderse burger, daarom is de openbare orde ook een kul argument in deze discussie.
RB
11 april 2018 at 11:04
dat vind u, maar u bent niet echt objectief en alleen maar pro Scholte en anti Schuiling
Dick Berts
11 april 2018 at 11:24
Voor u geldt exact het omgekeerde. Geen mens is echt objectief. Daarom is het ook zo belangrijk om onder je eigen naam en vooral op grond van argumenten een discussie te voeren.
HaKatje
11 april 2018 at 10:24
Nu ben ik een buitenstaander en weet ik alleen wat lees, maar door geen enkele uitgestoken hand/compromis te accepteren, geen andere mensen/verenigingen in het gebouw te dulden omdat je er zelf voor een prikkie wil wonen, en dan ook nog eens betalingsachterstanden te hebben, dan moeten de mensen echt dagelijks in dikke rijen voor je museum staan wil je mijns inziens als “redder van de stad” iets te betekenen hebben (zoals een vurige liefhebber hier ergens verwoordde). Het irriteert mij eerder. Als hij zich nou echt had ingezet voor onze stad in plaats van voor zichzelf, en die houding van: Ze zijn tegen mij, Ik versus de “slechte burgemeester” enz. niet had aangenomen, als hij bereid was geweest om constructief samen te werken met “andersdenkenden”…. Maar goed zoals gezegd, ik heb geen “inside information”.
Maar ik wordt dus door een gebrek aan een gevoel van verbinding met dhr. Scholte niet warm of koud van een eventueel (gedwongen) vertrek (en ja, ik heb het museum bezocht). Ook snap ik alle heisa niet. Dhr Scholte heeft gegokt en verloren, jammer. Of misschien toch in gesprek gaan en kijken of een goed compromis alsnog haalbaar is?
Wie weet is er nog van alles mogelijk als je je verlies neemt en wat soepeler wordt.
Kees Jan
11 april 2018 at 11:33
U leest dan zeer beperkt….
De andere gebruikers hebben van de gemeente een opzegging gehad. Niet van het Rob Scholte Museum.
Verder heeft Scholte meerdere malen aan de gemeente laten weten dat hij het pand wilde aankopen.
Alleen heeft oud wethouder Lolke Kuipers (D66) in een interview gezegd; “ik verkoop niet aan een Amsterdammer”.
Hij wilde het pand verkopen aan het vastgoedkartel, waar Tuin, Woningstichting en (direct zakenpartner van Kuipers) van der Wal onderdeel van uitmaken. (vastgoedkartel van gemeente omdat zij alles voor gemeente uitvoeren)
Zover bekend uit de media gaat de betalingsachterstand om voorschotten van een energierekening. Een belangrijk detail daarbij is dat de gemeente al 5 jaar geen afrekening heeft gestuurd. Dus het daadwerkelijke gebruik van energie is niet te controleren. Dit zal dus een onderdeel zijn van de bodemprocedure die de gemeente moet zijn gestart. Zolang die bodemrechter geen uitspraak heeft gedaan kan Scholte nog in het gelijk worden gesteld.
De kortgeding rechter heeft nu een beslissing genomen, die zomaar door de bodemrechter van tafel kan worden geveegd. Dat zou betekenen dat de mogelijke ontruiming onterecht plaatsvind.. Dan krijg je dus een giga schadeclaim waar wij inwoners voor opdraaien.
Het zou netjes zijn van Burgemeester Koen Schuiling, de Wethouders en de gemeenteraad om de bodemprocedure af te wachten of de hand uit te steken en alsnog het museum te verkopen aan deze Amsterdammer.
Bodelo
11 april 2018 at 14:02
En mochten ze het verkopen aan deze Amsterdammer, dan wacht een schadeclaim van een Jutter ……………..
Dick Berts
11 april 2018 at 14:10
Het koopcontract tussen Tuin en de gemeente sluit schadeclaims uit.
Bodelo
11 april 2018 at 14:14
Duidelijk Dick, dank.
Kees Jan
11 april 2018 at 14:14
Een schadeclaim van maximaal 65.000,- aan Tuin, zal peanuts zijn. De schadeclaim van onterecht uitzetten van een museum zal in de miljoenen lopen. En was het niet zo dat het koopcontract dat door Tuin en Gemeente is gesloten en op internet zwerft, zegt dat beide partijen nog zonder kosten onder het koopcontract uit kunnen komen.
Kra
12 april 2018 at 07:46
Helemaal met je eens, katje
skriks
11 april 2018 at 10:34
Wat mij verwondert is dat de burgemeester in Den Helder met de voornaam wordt aangesproken, naast de enorme traditie aan VVD burgervaders in Den Helder natuurlijk, die is bijna benauwend te noemen.
Wanneer ik ´een rondje door Nederland´ maak, zie ik dat dat verpersonificeren zeer zeker geen algemeen gebruik is.
Nu is de sfeer rond de burgemeester op dit forum meestal om te snijden en toch, tenminste dat mag je verwachten, wordt de voornaam noemen op schrift als een zekere intieme ´daad van de pen´ gezien, ook wel te interpreteren als ´hij is één van ons, óf, ´burgervader´ zo U wilt.
Óf de sfeer rondom de burgemeester slaat op dit forum (het is natuurlijk maar een klein clubje) een totaal andere toon aan dan je op straat mag verwachten, óf, de voornaam wordt genoemd met als achterliggende gedachte; ´we weten alles van je ´jongen´ en we volgen élke beweging die je maakt met argusogen´ en zal in dat geval dus als een soort ´verkleutering´ van zijn persoon zijn bedoeld, waar je trouwens eerder een gerichte bijnaam (iets als Houwdegen of Verschuiling) zou verwachten.
´Onze Koen´, of ´ons Koentje´, zal het wel niet zijn, wellicht is het ´de trotse jutter´ die de balans in onze stad laat doorslaan en jutters zijn vaak recht door zee, van het ´Kom maar op!´ type.
Dick Berts
11 april 2018 at 10:40
Stadhouder Koen I bij de gratie Gods, waardoor geen democratisch mandaat meer nodig is.
Bodelo
11 april 2018 at 14:05
skriks, onze burgemeester de Hr. Schuiling is geen burgervader. Dat zal hij ook nooit worden maar dat hoeft ook niet. Dat privilege is slechts weinigen gegeven. Desalniettemin is het een vorm van beleefdheid om respectvol met elkaar om te gaan, inclusief de vorm van aanspreken. En dat is tegenwoordig nogal moeilijk lijkt wel
Judge X
11 april 2018 at 17:17
Respect moet je verdienen, vooral bij dit geval …. !
Bodelo
12 april 2018 at 09:56
Respect betonen heb je in je opvoeding meegekregen ….. (als het goed is althans).
Gertjan
11 april 2018 at 17:10
Dictator is een mooie en aanspreektitel voor hem, want dat is hij namelijk. En het zou me niks verbazen als hij persoonlijk bij de uitzetting aanwezig is om zijn macht te tonen aan de inwoners van Den Helder, om ze angst in te boezemen dat zoiets ook hun kan overkomen, als ze niet gehoorzaam naar hem luisteren en doen wat hij wilt. En daar geniet hij dan intens van, burger pesten is zijn grootste passie.
Harmanus J Johansen
11 april 2018 at 10:55
Het geeft voor mij aan dat aan de binnenkamer politiek en de Regenten strategie niets veranderd is, maar ik heb nog hoop op een gunstige afloop voor de heer Rob Scholte zodat hij het oude postkantoor kan aankopen en het museum kan voortzetten.
George
11 april 2018 at 11:07
Als Rob zijn (energie?) schuld daar in verrekend wordt zou ik daar ook geen probleem mee hebben. Maar zie liever het gebouw tegen de vlakte gaan en dat Rob een volwaardig gebouw gaat betrekken.
Kobus
11 april 2018 at 13:21
Ik heb een contract met NUON en kan daar steeds een opgave van ontvangen voor het gebruik en kosten. Als ik die niet krijg betaal ik dus niet. Als Scholten wel voor energie moet betalen maar geen opgave van het gebruik krijgt van de Gemeente krijgt (onwilligheid?) dan betaalt hij dat ook niet. Dat lijkt me wel terecht. Wie is dan de boosdoener? Heeft Scholte de Gemeente hiervoor in gebreke gesteld? Ben nieuwsgierig wat de uiteindelijke rechter hier van vindt. Alles draait om schriftelijk bewijs.
De hele zaak is door beide partijen geëscaleerd zowel Gemeente als Scholten. Erg jammer.
Rasjutter
11 april 2018 at 12:15
Hoop voor hem en zijn gezin dat hij wel ingeschreven staat als woningzoekende in Den Helder, maar dat zal hij ook wel verzuimd hebben. Maar ach zo’n publiek’s trekker heeft vast wel weer een plek waar hij dit “Kunstje” opnieuw kan uitvoeren.
Ad
11 april 2018 at 19:51
precies…. het zielige “gedoe” heeft nu wel lang genoeg geduurd. lang genoeg voor een duppie op de eerste rang gezeten.
ontruimen dat zogenaamde “wereldberoemde” gebeuren. van de week 4 keer langs gekomen en werkelijk niet één bezoeker gezien dus zal echt niemand dat spulletje missen.
valt mij ook op dat er al heel veel liefhebbers zijn die nu al voor de deur kamperen om te protesteren…..(proest)
Kees Jan
12 april 2018 at 00:44
Ad, als je niet zelf naar binnen gaat dat zie je ook geen enkele bezoeker. Bezoekers van een museum gaan namelijk naar binnen en blijven niet buiten voor de deur staan tot jij voorbij komt rijden….
Of reed je voorbij, buiten de openingsuren?
En hou nou toch is op met dat gezeur over dat hij er voor een duppie zou zitten. Volgens de krant en DHA heeft Scholte meerdere malen een redelijk bod gedaan op het pand. Daarbuiten zou hij dan nog tonnen kwijt zijn voor de renovatie van het pand. Wat de eigenaar, lees gemeente al 15 jaar niet doet.
sukkels
11 april 2018 at 14:02
in opmeer staat nog een niet afgebouwd museum van ene dirk scheringa leeg kan hij naar eigen inzicht af freubelen
PenC
11 april 2018 at 19:16
50 jaar geleden verliet PenC het dorp Opmeer om te gaan wonen in het “Dorp Den Helder”. Daar is een mooi museum ontstaan waardoor dicht bij huis kunst genoten kan worden. Deze week ging ik naar Gouda, morgen naar Rotterdam waar in Boymans van Beuningen ook werk van Rob Scholte te zien is!!!
wat
11 april 2018 at 16:51
Voor welke partij wordt het ” Vrijdag De Dertiende “…….?
Judge X
11 april 2018 at 18:27
Pas maar op, iedereen is dan partij …., “het leven is een loterij” ! 😉
pieterdaens
11 april 2018 at 17:01
ja , het is bijna zover , en dat is niets om ons over te verheugen . Als gemeenschap , waarbinnen onderlinge belangen soms botsen , moet je proberen er eerst samen uit te komen . Juridische middelen zijn er om een patstelling te doorbreken . Blijkbaar is daar nu sprake van . Dat wil niet zeggen dat je de menselijke kant vervolgens overboord kunt zetten . Hopelijk zijn gemeente en museum met elkaar in overleg zodat , als ook de uitkomst van de bodemprocedure bekend is , zij met elkaar verder kunnen . Want we zijn niet alleen een gemeenschap , we zijn een beschaafde gemeenschap , ondanks botsende belangen .
Judge X
11 april 2018 at 18:21
Ja pieterdaens, de beschaafde gemeenschap tekent zich hier duidelijk af …. 😀
Hans
11 april 2018 at 17:59
In Nederland en ook in den helder kan er heel veel geregeld worden, we staan niet voor niets bekend om ons poldermodel. Maar om tot consensus te komen moeten er twee partijen willen meewerken.
Wanneer dit niet lukt komt de rechterlijk macht in stelling.
Deze oordeelt los van emotie en alleen op ratio en wetgeving.
Beide partijen worden gehoord, er wordt gewogen, er wordt gewikt er wordt besloten. Een winnaar en verliezer, ( of beiden verliezers in dit geval).
Dan moet je je ook aan het vonnis houden en het met opgeheven hoofd onder gaan.
Dirk
11 april 2018 at 23:45
We leven gelukkig niet in een of andere bananen republiek. De Gemeente Den Helder zal de heer Scholte en zijn gezin echt wel vervangende woonruimte naar draagkracht aanbieden.
Dirk
12 april 2018 at 00:09
Tevens zijn er diverse gesubsidieerde trajecten voor begeleiding naar ander werk voor wie dat echt wil.
DramFull
12 april 2018 at 02:00
Ach…misschien worden er bij de ontruiming nog leuke ontmoetingen gedaan ook.
Of niet? @RB #bakkie hulp erbij 😉
https://denhelderactueel.nl/2018/04/vrijdag-de-13e-het-is-bijna-zover
Plaats een reactie