Ronald Boutkan – Schuiling pleit voor fusie tot Noordkopgemeente

Den Helder – De gemeenten in de Noordkop moeten fuseren tot 1 grote gemeente. Dat vindt burgemeester Koen Schuiling en hij krijgt daarbij steun van Jaap Nawijn (burgemeester Hollands Kroon), zo meldt de Helderse Courant vrijdag. De burgemeester van Schagen, Marjan van Kampen, vindt samenwerking op dit moment ook prima.

Hoewel Schuiling en Nawijn een grote gemeente (met 150.000 inwoners) wel zien zitten, nemen ze vooralsnog niet het voortouw. Toch zegt Nawijn in de HC van vrijdag dat een fusie van de gemeenten onvermijdelijk is en dat die er binnen vijf tot tien jaar zal komen. Schaalvergroting zou de slagkracht richting Den Haag vergroten. Texel en Schagen houden de boot nog even af.

Den Helder Actueel, 8 januari 2016 – 06:52

Reacties:

Saskia
8 januari 2016 at 07:06
In het hele artikel wordt Texel niet genoemd, pas in de allerlaatste zin.

Fred
8 januari 2016 at 09:27
Voor Texel, houden ze de boot nog even af. Daar er plannen zijn is voor de vorming van een Wadden Gemeente.

RB
8 januari 2016 at 08:34
kan de V&D weer open en het Gemini behouden met weer voldoende inwoners?

Fred
8 januari 2016 at 09:30
Dat heeft niets met V&D te maken. Dat die op zijn kont gaat, heeft met andere zaken te maken.

Monique_K
8 januari 2016 at 13:20
Dat Hollands Kroon dat zou willen snap ik, dat ligt in het verlengde van hun eigen bestaan. Maar wat is het voordeel voor Den Helder? Zijn we dan niet de groei-opties die wij hebben, in de haven/offshore en de luchtvaart op De Kooy, heel dun aan het uitsmeren over nog meer inwoners?

Fred
8 januari 2016 at 13:50
Grond Monique voor de kooihaven en achterliggend gebied.

Mike
8 januari 2016 at 13:55
Welke groei? Den Helder is een stervende gemeente en dit plan zou wel eens de beademing kunnen zijn.

tanta sidonia
8 januari 2016 at 14:01
zit wat in…..

tanta sidonia
8 januari 2016 at 14:00
Texel en Schagen hebben wat te verliezen, zo simpel ligt dat………

HZdwg
8 januari 2016 at 15:03
Fusie zal ongetwijfeld ook voordelen hebben, maar weet wat je begint.
Waarom is in een grijs verleden de gemeente als onderste bestuurslaag bedacht? Ik denk: om de burger een greep te geven op de dingen in zijn onmiddellijke omgeving, en dan vooral vooral op zaken die voor hem van groot belang en voor de rest van de wereld nauwelijks van enig belang zijn: straatverlichting, welke straten tijdens de kermis worden afgesloten, zulke dingen. Zaken van lokaal belang waarbij het goed is als burger en lokaal bestuur dicht bij elkaar staan.
Fusie van gemeentes tot grote eenheden staat daar haaks op. Niet voor niets dat sommige grote gemeentes weer deelstadraden hebben.
Fusie kan nog zin hebben als de belangen voor een zeer groot deel dezelfde zijn. Is dat niet het geval, als er na die fusie binnen de nieuwe gemeente op belangrijke punten tegengestelde belangen zijn, dan zullen die belangen binnen de gemeente tegen elkaar worden uitgevochten. Dat zal dan leiden tot verdeeldheid en verlies van slagkracht, en de burger is daar allesbehalve mee gediend.
Zijn we er wel zo zeker van dat de belangen van de gemeentes die gefuseerd zouden worden voldoende parallel lopen? Daar moet nog eens goed over worden nagedacht, denk ik.

tanta sidonia
8 januari 2016 at 16:39
ja, altijd aan alles…denken…….. het bestuur en de bewoners bijv…..en dat is een lastige

Saskia van Kuik
8 januari 2016 at 15:16
Ben dan wel heel benieuwd waar het gemeentehuis dan komt – kunnen we met die plannen ook beter wachten tot we weten waar we aan toe zijn

Fred
8 januari 2016 at 16:45
D66 wacht nergens op. Die willen in sneltreinvaart palenrammen of dit nu nodig is of niet. We barsten van de leegstand, maar in plaats van stoppen en de zaak opnieuw evalueren , bouwen ze rustig verder voor leegstand. Net als wat je noemt , het nieuwe stadhuis. Dat hebben zij in hun kop vastgezet ,maar straks zal blijken dat het leeg komt te staan.

Gertjan
8 januari 2016 at 15:33
Yes … zijn we dan ook van die waardeloze politiek af, alhoewel Hollands Kroon is wat dat betreft ook niet echt een vooruitgang. De meeste gemeentelijk fusies maken het er voor de inwoners niet echt beter van. De lasten gaan veelal niet omlaag maar omhoog, de bureaucratie neemt toe, en de voorzieningen nemen af. Kijk maar naar Hollands Kroon, wonen in gemeente Wieringen of Anna Paulowna was zo slecht nog niet. Den Helder is prut, maar laat ze dan niet fuseren met een andere prut gemeente, dan ben je als inwoner echt in de aap gelogeerd.

tjitskebiersteker
8 januari 2016 at 18:37
Die waardeloze politiek is wel het democratisch orgaan dat het dichtst bij de burger staat. Hoe je daar ook overdenkt, het biedt inwoners wel gelegenheid om hun stem te laten horen en de gemeenteraad aan te spreken op gevoerd beleid. Door fusies raakt het democratisch proces onder gesneeuwd. Je kunt heel veel doen door intensieve samenwerking zonder tot een fusie te komen. Dan verklein je bureaucratische uitwassen, kun je goedkoper inkopen enz., maar iedere gemeente behoudt wel zijn eigenheid en kan zijn eigen beleid bepalen.

Fred
8 januari 2016 at 19:32
Als dit zogenoemde Democratisch orgaan, De burger dan ook maar laat beslissen of zij het wel of niet willen. En niet zo als met veel zaken gebeurd een voorlichtingsavond waar ze je vertellen hoe of wat ze gaan doen en het gewoon door je strot duwen. Of telt de stemming onder dit artikel alvast mee .

apolocat
9 januari 2016 at 16:26
Grotere gemeente is alleen maar goed voor het salaris van de burgemeester en hoge ambtenaren.Hoe groter de gemeente, hoe hoger het salaris van de burgemeester, en daaronder hangen dan weer, het salaris van de secretaris en topambtenaren. Samenwerking kan op veel gebieden. Fusies zijn niet nodig.

Lekker Helders
8 januari 2016 at 21:45
En dhr. Schuiling wordt dan mega burger (meester)

sukkels
9 januari 2016 at 12:51
groot groter groots niet aan beginnen kijk naar de zorg de nutsbedrijven openbaar vervoer klm hogesnelheidslijn coa asielindustrie allemaal mislukingen op kosten van de belastingbetaler

Roel Prins
9 januari 2016 at 14:05
Een natuurwet: grote druppels groeien ten koste van de kleine druppels om later weer uiteen te spatten in kleine druppels.

Fred
9 januari 2016 at 15:21
En ook druppels die een emmer doen overlopen.

Kobus
9 januari 2016 at 15:56
Wat ik zo belangrijk is waar is het op gestoeld en is dit onderzocht, en door wie, of laten de bestuurders weer eens een luchtbel op. Probeer eerst je eigens stad Den Helder in een beter daglicht te stellen.

Danny
10 januari 2016 at 22:33
Denk dat hr. Schuiling zichzelf beter even gedeisd kan houden. Fusies, samengaan heeft ons, Nederlanders, niks anders dan grote ellende en problemen bezorgd!

http://denhelderactueel.nl/2016/01/schuiling-pleit-voor-fusie-tot-noordkopgemeente/

1 Comment

  1. Kunnen ze niet eerst een cursus besturen krijgen en daarna hoe politiek werkt.
    Dit is weer een bedenksel van iemand met “grootheids” waanzin.
    Laten we hem beter nu vallen dan straks als er meer mensen mee zijn getrokken in deze fusie.
    Is zoiets wel mogelijk zonder democratische inspraak van de bevolking waar het tenslotte omdraait.
    De burger is weer eens de dupe van deze bestuurs ego`s.
    Die hebben we genoeg in het gemeentehuis.
    Kom mensen laat eens wat meer van je horen, het is in ons aller belang dat Den Helder zijn eigen identiteit houdt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image