Ronald Boutkan – Dubbele bolder in de binnenstad: best mooi! + Marischka de Jager – ’Echt prachtig, dit past bij de stad’

Dubbele bolder in de binnenstad; best mooi!

Den Helder – Daar was hij dan, de veelbesproken dubbele bolder in het stadshart. Het nieuwe icoon van Den Helder, althans, daar moet het toe uitgroeien, zo is de steevaste overtuiging van de fans. Of het ooit de Eiffeltoren van het Noordwesten wordt valt nog te bezien, maar bij de onthulling vrijdagmiddag waren de meesten van de vele aanwezigen het er wel over eens: best mooi!

De onthulling had alles mee; mooi weer, gratis ijs, veel volk en vrolijke gezichten. En maar liefst acht Jutters van het jaar, die het doek, dat er omheen was gewikkeld, mochten los knippen. Zeestad directeur Ferdinand Vreugdenhil hield een kort woordje, waarin hij nog even benadrukte, dat het kunstwerk (van de hand van Marc Ruygrok) veel voor-, maar zeker ook veel tegenstanders kent. “En zo hoort het ook bij kunst!”, aldus Vreugdenhil.

Op het kunstwerk ook teksten, die met Den Helder te maken hebben. De meest glanzende zijn het belangrijkst, zoals “Allerheiligenvloed 1170”, “Vertrek en thuiskomst bij de Marine” en “Zeestad”. Na de onthulling liepen veel mensen er even onder door, werden vele foto’s gemaakt en zochten sommigen voor een goed gesprek het terras van vishandel Boon op. Voor of tegen, mooi of lelijk, juiste plek of niet, wel of geen maritiem icoon. Het zal allemaal wel, vast staat dat er de komende weken ongetwijfeld nog vaak over de dubbele bolder zal worden gesproken.

Den Helder Actueel, 31 augustus 20 8 – 16:09

Reacties:

Judge X
31 augustus 2018 at 16:26
“Zeestad (CV/BV)”, nu nog een groot bronzen standbeeld van Ferdinand Freugdenhil.

Henk S
31 augustus 2018 at 18:10
Goed idee Judge X, wat mij betreft een beeld in brons van onze hoogstaande kunstkenner in pek en veren op een biels gedragen door 2 wervianen, die hem netjes doch dringend de stad uitwerken, terwijl de bevolking hem met tomaten bekogeld.
Meneer moest natuurlijk weer eens het laatste woord hebben, “En zo hoort het ook bij kunst!”, aldus Vreugdenhil.
Ik ken de man niet, maar iedere keer als ik iets van hem lees/ hoor komt het maagzuur spontaan oprispen.

RB
31 augustus 2018 at 19:21
“Ik ken de man niet, maar iedere keer als ik iets van hem lees/ hoor komt het maagzuur spontaan oprispen” gòh wat herkenbaar, datzelfde heb ik nu bij een handjevol azijnreageerders alhier….

Rasjutter
31 augustus 2018 at 18:02
Nou kom maar op met het commentaar, het azijn pissen kan beginnen. O ja Judge X er staat Zeestad op en geen Zeestad CV/BC.

fdrk
31 augustus 2018 at 18:50
Zonder dat je het waarschijnlijk zelf niet door hebt, loop je hier behoorlijk azijn te zeiken met jou opmerking. Of had je het wel door , gezien de opmerking het azijn pissen kan beginnen en heb jezelf al het voortouw genomen.

Henk van Kuijk
31 augustus 2018 at 21:15
Tweehonderd bewoners spraken zich uit bij de inspraak in de Schouwburg: het zou een kunstwerk worden met sfeer, speels, aansprekend voor kinderen, eventueel met speels water, maritiem en uitnodigend om ermee op de foto te gaan. Het is niets van dat alles geworden. En dhr Vreugdenhill en Zeestad negeerden de inspraak die ze zelf opzetten. Hopelijk komt er een ander beleid, zonder Zeestad. Het gaat er hierbij niet om of je iets ziet in een kunstwerk of niet, het gaat erom dat je burgers serieus neemt en draagvlak zoekt.

menneke
31 augustus 2018 at 23:54
Rb says. ….. allemaal de schuld van de handhaving. …. :p

Arjen
1 september 2018 at 00:28
Wat een stelletje negatieve azijnpissers zijn jullie. Ik gebruik maar jullie eigen woorden. Telkens dezelfde zuurpruimen met negatief commentaar. Herhaald patroon. Nooit is iets goed. Ik vraag me wel eens af hoe gezellig jullie het thuis hebben. Is jullie commentaar op jullie eventuele partner of metgezel ook in deze stijl? Wat een stel zuurpruimen zijn er hier. Kom nu eens met positieve bijdragen. Jullie lijken wel op een stel gefrustreerde stadsbewoners waarvan het glas driekwart leeg is en blijft. Wat een negatief commentaar en dat week in en week uit. Het is te triest om waar te zijn, maar helaas… het gaat maar door. Delete jezelf nou eens en kom vernieuwd en vrolijk en enthousiast terug onder een andere naam. Wat een verandering zal dat geven!

Henk
1 september 2018 at 06:28
Het azijnpissen zoals je het graag noemt beperkt zich tot de stelende kliek die eigenlijk niets met Den Helder heeft en Den Helder zo nodig moet vernieuwen + alle gedrochten die ze hierbij door ons strot rammen beste Arjen, ik vindt Den Helder erg mooi en zou het graag zo houden.Positief genoeg ???
RB
1 september 2018 at 08:18
u zegt het verkeerd, u bent namelijk bang voor veranderingen, daarnaast stilstand is achteruitgang, vele, en zeker de naoorlogse panden in DH zijn helemaal niet mooi, neem nou het eind v/d Beatrixstraat, u kunt niet met een strak gezicht zeggen dat dit niet opgeknapt is en een hele verbetering met die achenebbisj die er daar (leeg) stond, ik hoop dat het eind van de Spoorstraat en begin Koningstraat ook zo wordt want hoe dit er nu bij staat is toch echt geen pan (en als de toeristen hier te voet door gaan richting Willemsoord is het geen visitekaartje….
.
daarnaast vind ik dat de bolder wel heel mooi staat, maar smaken verschillen en dat kan, wel vind ik nu héél erg opvallen dat de appartementen boven Boon er verschrikkelijk uitzien, hoop dat de Gemeente hier de eigenaar nu snel op gaat aanspreken (of valt dit voor u ook weer onder de noemer van heel mooi en niet hoeft te veranderen)

Jacques van Velzen
1 september 2018 at 07:39
Ik heb mij tot opheden buiten deze pittige discussies gehouden. Ik wilde eerst zien hoe dit object uit de verf kwam, zodra het was geplaatst.
Zelf vind ik het een prachtig object.
Den Helder is de afgelopen jaren enorm opgeknapt. Over de besluitvorming valt genoeg te twisten.
Ik kijk liever na het resultaat.
Heel mooi. Mijn kinderen rennen er om en doorheen op een speelse manier.
Persoonlijk vind ik het wel een aardig maritieme uitstraling hebben.
Heel mooi dus. Vind ik.

JB
1 september 2018 at 09:31
Den Helder, de kunststad van het Noorden. De Jutter, de zeehonden, de bolder, de wervianen, straks nog een sky brug op de dijk, kunstuitleen exposities in de vele lege winkeletalages, 3D paintings op het voormalig V&D gebouw. Ben zo blij dat alle bewoners en gemeente zo betrokken zijn bij deze culturele metamorfose van de stad. Kunst is onwijs belangrijk geworden in DH en er gaat nagenoeg geen dag voorbij of er verschijnt wel een topic over kunst. Kosten of moeite worden gespaard !
Waarom moest dan zo nodig het Rob Scholte museum verdwijnen ?

JB
1 september 2018 at 09:37
Oh ja, het gebouw was lelijk en Scholte is een l.l

Andrea
1 september 2018 at 10:10
Dat ding is nog lelijker dan de foto die we de laatste weken hebben voorgeschoteld gekregen.
Maar ik snap nu waarom de huurders van Woningstichting dit jaar weer fors omhoog gegaan zijn met de huur. Woningstichting blijkt de hoofdsponsor van dit lelijke gedrocht en het feestje wat dit weekend moet worden gevierd.
JB je hebt gelijk. Ook mij valt het op dat sinds de verdwijning van het Scholtemuseum, alles uit de kast word gehaald om maar net te doen dat we een “kunst” stad zijn. Alleen word er nu miljoenen besteed aan “kunst” die geen toerist zal trekken.
En het blijft vreemd dat in Den Helder Woningstichting, Zeestad en een aantal bouwondernemingen bepalen wat er in Den Helder gebeurt. De gemeenteraad durft niet in te grijpen of heeft inmiddels een eigen belang. Zoals je kunt zien bij Beter voor Den Helder, waar de pizzabakker tijdens de verkiezingen nog beloofde Zeestad, Woningstichting en een aantal bouwondernemingen hard aan te pakken. Achteraf blijkt hier niets van waar, want deze pizzabakker zijn eigen politieke agenda om in het postkantoor te kunnen trekken.

JB
1 september 2018 at 10:24
In een eerdere reactie op een topic schreef ik het volgende, denk dat het aardig aansluit : Missie, Visie en uitvoering uit handen geven aan een organisatie als Zeestad is een brevet van onvermogen van het bestuurlijk orgaan van Den Helder. Het eigen belang en die van overige stakeholders en niet in deze de Gemeente Den Helder wordt hiermee bedient.Gezien de geuitte frustraties en bezorgdheid door de bewoners van Den Helder over o.a Zeestad, Willemsoord, Woningstichting, Port van Den Helder en enkele bedrijven kan je het toch niet meer droog houden door te zeggen dat Zeestad de regie moet behouden. De wereld veranderd en om een 10 jaar oud plan stoïcijns door te drukken en niet meer naar de behoeften van vandaag te kijken getuigd van een dermate arrogantie waarmee de toekomst van Den Helder niet gebaat is. Ego’s bepalen momenteel de toekomst van Den Helder en die is voornamelijk gebaseerd op stenen en niet op mensen.

Gertjan
1 september 2018 at 10:42
Ik vind het geen onaardig ding, wel kleiner dan ik dacht. De plek vind ik alleen niet zo, met dat lelijke gebouw van de viszaak op de achtergrond.

fdrk
1 september 2018 at 11:16
De Viszaak, is er nu wel van verzekerd , dat zijn zaak niet geramd word door een “”verwarde “” bestuurder. Zelfs een bus komt daar niet doorheen.

https://denhelderactueel.nl/2018/08/dubbele-bolder-in-de-binnenstad-best-mooi/

’Echt prachtig, dit past bij de stad’

Voor de onthulling van de dubbele bolder was gistermiddag veel belangstelling.

Vooral positieve geluiden voor de dubbele bolder, die vrijdagmiddag officieel werd onthuld aan de rand van het stationsplein. Veel inwoners van Den Helder hadden de moeite genomen om bij de onthulling te zijn, toeschouwers, die overwegend positief reageerden.

De officiële onthulling werd gedaan door acht Jutters van het Jaar: Linda Beets, Cor Ouderling, Marinus Vermooten, Ilse Kootkar, Dick van der Weide, Gerard Woestenburg, Dirk Reitsma en Fiona Smit mochten het zeil rondom het kunstwerk verwijderen. Daarna konden toeschouwers het van dichtbij bewonderen: voelen, bekijken en vooral ook de woorden lezen, die er in brons op aan zijn gebracht.

Prachtig

“Ik vind het echt fantastisch”, zegt Jill van Baarlen die samen met haar man Ton de onthulling meemaakte. “Ik vind het goed bij Den Helder passen. Prachtig.”

“Dit hoort hier”, vindt ook Ton. ”Jammer dat er zoveel negatieve reacties zijn geweest. Toen de Eiffeltoren werd gebouwd, wilde ook iedereen dat het zo snel mogelijk weer weg werd gehaald. Het moet de tijd krijgen om tot een symbool te groeien, om een iconische status te krijgen.”

De 13 jarige Amber Divjak, die zich afvraagt wat er allemaal gaande is rondom het kunstwerk, kan niet direct thuisbrengen wat het ruim zes meter hoge beeld moet voorstellen. “Een hek misschien?” Een oplettende toeschouwer wil het haar wel even uitleggen en dan valt ook bij haar het kwartje. “O, dat heb ik wel eens gezien.”

Ank Huijzers en Jannie David zijn ook goed te spreken over de dubbele bolder in ’hun stad’. “Het is inderdaad wel groot, maar dat is een kwestie van wennen”, zegt Ank Huijzers. “Je kan er mooi tussendoor kijken en dan valt het allemaal wel mee. Ik ben een geboren Helderse en iedereen, die negatief over Den Helder praat, moet eens goed in de rondte kijken. We hebben de stad met de bibliotheek ook weer op de kaart gezet. Mooi toch?’’

Discussie

De dubbele bolder geeft ook ruimte tot lichte discussie. Want van het geld dat het kunstwerk heeft gekost, hadden schoolkinderen wel vijf jaar lang zwemles kunnen krijgen, zegt een toeschouwer. Een opmerking, die gelijk wordt afgezwakt door een naaste buurvrouw. “Wacht het even af, het is gewoon wennen.”

Kunstenaar Marc Ruygrok die ruim een jaar aan het kunstwerk heeft gewerkt, is tevreden over de plaatsing. “Dat een schets werkelijkheid wordt. Nu zie je eigenlijk pas wat je hebt bedoeld. Het is eigenlijk nog beter geworden dan ik had gedacht. Ik hoop, dat het de liftbeweging voor Den Helder verder in gang zet.”

Ruygrok, die al twintig jaar in Den Oever woont, zal zijn kunstwerk regelmatig in de gaten houden. “Den Helder is de eerste stad, waar ik boodschappen doe.”

Lichtgroen

De bronzen kleur zal nog veranderen in waarschijnlijk een lichtgroene schakering. “Het kan heel snel gaan verkleuren, brons is een natuurproduct.”

Noordhollands Dagblad, 31 augustus 2018, 17:08

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/echt-prachtig-dit-past-bij-de-stad

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ferdinand+Vreugdenhil
https://robscholtemuseum.nl/page/2/?s=Marc+Ruygrok

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*