Roel van Leeuwen – Afvoer radioactief afval Petten op stoom + NHD – Flink slopen voor Pallas + Marten Visser – Oproep: ‘Laat brandweer van NRG ook buiten helpen bij brand’

Afvoer historisch radioactief afval Petten komt op stoom

Petten – De afvoer van het historisch radioactief afval van Petten naar Zeeland is nu echt op gang gekomen. De afgelopen twee jaar zijn honderden vaatjes met laag radioactief afval afgevoerd. De verwachting is dat de complexe en kostbare operatie in 2026 is afgerond.

Het selecteren en het afvoeren van het historisch radioactief afval, dat ligt opgeslagen in de pluggen loods op de Onderzoekslocatie Petten (OLP) was jarenlang een hoofdpijn dossier voor de Nuclear Research and consultancy Group (NRG). Dit is de exploitant van de hoge flux reactor in Petten.

Aanvankelijk werd het afval van de reactor, die sinds 1961 in gebruik is, in Petten opgeslagen. Maar in de jaren tachtig besloot het Rijk, dat al het nucleaire afval op één centrale plek moest worden opgeslagen.

Het overbrengen van het historisch radioactief afval van Petten naar COVRA in Zeeland bleek echter makkelijker gezegd dan gedaan. Allereerst, omdat niet precies bekend was wat voor afval er precies in de 1.647 vaatjes zat opgeslagen. Ook bleek dat laag radioactief afval en middelmatig radioactief afval bij elkaar waren opgeslagen. Al het afval moest worden gesorteerd en gescheiden.

Levensbelang

De hele operatie zou zo veel geld gaan kosten, dat NRG dit niet alleen kon opbrengen. Het bedrijf moest immers ook de verouderde reactor in bedrijf zien te houden. En dat was letterlijk van levensbelang. Met de medische isotopen, die met behulp van de reactor in Petten worden geproduceerd, worden dagelijks meer dan 30.000 patiënten wereldwijd geholpen.

Toen NRG kopje onder dreigde te gaan, trok het kabinet in 2016 40 miljoen euro uit voor het opruimen van het historisch radioactief afval. Dit bleek nog lang niet genoeg. Vorig jaar kwam daar nog eens 117 miljoen euro bij.

Volgens Jeroen van Gent – sinds vorig jaar als unit manager van het Radioactive Waste Management Program verantwoordelijk voor het project – is NRG nu op de goede weg.We hebben de afgelopen twee jaar al 500 vaatjes met laagradioactief afval afgevoerd naar COVRA. Wat dat betreft zitten we ongeveer op de helft.

Laag radioactief afval wordt getransporteerd naar Zeeland (foto Hein van den Heuvel)

Laag radioactief afval wordt getransporteerd naar Zeeland (foto Hein van den Heuvel)

In de vaatjes zitten onder meer onderdelen van experimenten, gereedschappen en oude onderdelen van de reactor. Alle 1.647 vaatjes moeten worden opengemaakt, waarna het afval moet worden gesorteerd en het laagradioactief afval moet worden gescheiden van het middelmatig radioactief afval.

Waar het laag radioactief afval rechtstreeks naar Zeeland kan worden afgevoerd, nadat het in nieuwe vaten is gestopt, volgt het middelmatig radioactief afval een andere route. Dit afval moet in Petten worden omgepakt in grote transportvaten. Hiervoor is een speciale om pak machine nodig.

Deze machine – de zogenoemde Waste Transfer Unit – werd de afgelopen jaren ontwikkeld in Goes. “Hij is nu gereed en getest en wordt nu afgebroken. In februari komt de machine naar Petten en dan wordt hij hier in een van onze bestaande gebouwen opgebouwd’”, aldus Van Gent. De machine laat zich nog het best omschrijven als een kleine fabriek van tien bij tien meter. “Zo’n machine bestond nog niet. Hij is speciaal voor dit programma ontworpen.

De Waste Transfer Unit

Om de Waste Transfer Unit heen wordt een stalen afscheiding gebouwd. “De vaten met afval stralen behoorlijk. Daar kun je niet onbeschermd mee werken“, zegt Van Gent. Hij verwacht, dat over twee jaar kan worden begonnen met het afvoeren van het middelmatig radioactief afval. Dit gaat dan niet rechtstreeks naar Zeeland, maar via een tussenstop in België waar de verschillende transportvaten in elkaar worden geperst om het volume te verkleinen. Ook worden ze in cement gegoten voor een veilige langdurige opslag voordat ze naar de COVRA worden getransporteerd.

Volgens Van Gent is het hele proces nu op stoom gekomen. “Met het sorteren van het afval zijn we nu ruim over de helft en we hebben nu goede afspraken met COVRA. We liggen op schema, ook financieel.

De opslag bij COVRA in Zeeland is nog niet de laatste rustplaats voor het radioactief afval. Uiteindelijk moet er een definitieve eindberging komen voor al het radioactieve afval in Nederland. Maar het Rijk heeft zichzelf de tijd gegeven om hiervoor met een permanente oplossing te komen.

Helderse Courant, Vandaag om 08:19

Roy ML
Robotarmen? Dat wordt een manipulator genoemd.

Vlavius Flippus
Misschien een raar idee, maar kunnen ze niet beter een pers bouwen op het terrein van het ECN. Hier de vaten persen en dan rechtstreeks naar Zeeland vervoeren?

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191224_92047281/afvoer-historisch-radioactief-afval-petten-komt-op-stoom

Flink slopen voor bouw nieuwe Pallas reactor

Petten – De grote sloopwerkzaamheden in Petten zijn van start gegaan. Beelen Sloopwerken maakt plaats voor de nieuwe Pallas reactor op de plek van de Energy & Health Campus (EHC).

De voorbereiding was een flinke klus: het oude chemisch laboratorium en het oude materiaalkunde laboratorium (beide zo’n 65 bij 50 meter groot) werd de afgelopen maanden zowel radiologisch, chemisch als asbest gesaneerd.

Naar verwachting zijn de werkzaamheden aan het einde van het tweede kwartaal van 2020 afgerond. Beelen Sloopwerken verwacht, dat de werkzaamheden weinig overlast geven voor omwonenden, aangezien deze voornamelijk plaatsvinden achter de duinen op het EHC.

Wel kan de aanvoer van groot materieel voor enige hinder zorgen. De aan en afvoer gaat via de N9 en de N502 en vindt vroeg in de ochtend plaats (voor 7 uur).

Nieuwe reactor

Na de sloop en het verkrijgen van de Kernenergie wet vergunning, naar verwachting in 2021, start de bouw van de nieuwe Pallas reactor. Pallas is de nieuwe medische isotopenreactor, die de Hoge Flux Reactor op de EHC vervangt.

Hierdoor blijft het mogelijk om ook in de toekomst mensen met levensbedreigende ziektes, zoals kanker en hart en vaatziekten te helpen zowel op het gebied van diagnose als therapie.

Beschermde diersoorten

Bij de voorbereiding van de sloopwerkzaamheden is specifieke aandacht uitgegaan naar de zorgplicht voor beschermde diersoorten. Zo werd samen met een ecoloog de verblijfplaats van de gewone dwergvleermuis ongeschikt gemaakt volgens de opgelegde eisen binnen de flora en fauna ontheffing.

Daarnaast vonden de medewerkers in de oude laboratoria een geskeletteerde ekster en een gemummificeerde kwikstaart, die door de klimaatbeheersing van de oude laboratoria nog volledig intact waren. Beide vogels zijn ondergebracht bij Naturalis.

Helderse Courant, 8 januari 2020

Oproep van bezorgde Pettemer: ’Laat brandweer van nucleair bedrijf NRG ook buiten de poort helpen bij bestrijden van branden

De brandweer van nucleair bedrijf NRG zou ook buiten de poort kunnen helpen bij bestrijden van branden

De brandweer van nucleair bedrijf NRG zou ook buiten de poort kunnen helpen bij bestrijden van branden (foto NHD)

Petten – Het brandweerkorps dat op het terrein van NRG in Petten is gestationeerd moet opnieuw buiten de poort gaan blussen. Die oproep doet Pettemer Arnold Gronert.

Hij roept het gemeentebestuur van Schagen op met de leiding van NRG om tafel te gaan. En er voor te zorgen dat de brandweerlieden van het nucleair onderzoeksbedrijf weer zijn in te zetten bij calamiteiten buiten het terrein.

Gronert houdt zijn pleidooi vanwege de grote brand vorige week bij de firma Q.J. Vink en Zonen aan de Belkmerweg, vlakbij het terrein van onderzoeksbedrijf NRG. ’Het duurde een kwartier voordat regionale brandweerkorpsen ter plekke waren. En dat terwijl er op steenworp afstand een beroepsbrandweerkorps aanwezig was: het korps van NRG. Maar dit beroepsbrandweerkorps mag de poort niet uit. Te gek voor woorden’, schrijft Gronert in een brief aan het gemeentebestuur van Schagen.

Het korps van het nucleaire bedrijf NRG (er worden medische isotopen gemaakt voor de behandeling van kankerpatiënten) komt sinds 2012 niet meer buiten de poort. Daarvoor konden de spuitgasten ook worden ingezet bij branden in de omgeving van het onderzoeksterrein in de duinen van Petten. In de praktijk kwam dat zo’n tien keer per jaar voor. De toenmalige gemeente Zijpe betaalde een vergoeding van ongeveer een halve ton aan NRG. Op het terrein van NRG is tegenwoordig een zogeheten Quick Response Team actief, bestaande uit vijf brandweerlieden. Het team is 24 uur per dag stand by. Volgens Linda Kat van de Veiligheidsregio, verantwoordelijk voor brandweerzorg in de regio, is het logisch dat de brandweerlieden van NRG niet buiten de poort komen. “De activiteiten op het bedrijventerrein (waaronder de Hoge Flux Reactor) mogen van de vergunningsverlener (Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming) alleen plaatsvinden als het Quick Response Team beschikbaar is.”

Het ligt niet voor de hand om dit beleid te wijzigen, meldt woordvoerster Cora Bakelaar van NRG. Wij moeten deze noodorganisatie ononderbroken garanderen, uitrukken buiten het terrein zijn dus niet aan de orde, stelt zij.De overeenkomst, waarin is bepaald, dat de brandweer van NRG niet buiten de poort komt, is onlangs verlengd. Maar volgens Gronert kan het bedrijf zich er zo makkelijk niet van af maken. “Ook omdat NRG een sociale verantwoordelijkheid heeft naar haar omgeving“, stelt hij in zijn brief aan de gemeente. Hij vindt dat burgemeester en wethouders moeten proberen ’die vermaledijde overeenkomst’ van tafel te krijgen. “En daarbij de focus niet alleen te leggen op de nucleaire installaties in de duinen, maar ook op de belangen van bewoners en de gasten in de zomer op campings en bungalowparken in de directe omgeving“.

Het gemeentebestuur van Schagen ziet geen reden om de zaak opnieuw te bespreken.

Helderse Courant, 17 januari 2020, 07:47

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200116_45383844/oproep-van-bezorgde-pettemer-laat-brandweer-van-nucleair-bedrijf-NRG-ook-buiten-de-poort-helpen-bij-bestrijden-van-branden

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Petten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Schagen
https://robscholtemuseum.nl/?s=radioactief+afval
https://robscholtemuseum.nl/?s=NRG
https://robscholtemuseum.nl/?s=COVRA
https://robscholtemuseum.nl/?s=ECN
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pallas
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hoge+Flux+Reactor
https://robscholtemuseum.nl/?s=brandweer
https://robscholtemuseum.nl/?s=brandweer+NRG
https://robscholtemuseum.nl/?s=Quick+Response+Team
https://robscholtemuseum.nl/?s=Veiligheidsregio

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image