Rene Oudshoorn – Duindorp 2018/2019 + Haagse Kerstbomenjacht – Vreugdevuur Scheveningen drama + Wiebe de Jager – The day after + 3D reconstructie: 10.000 kuub

Vreugdevuur Duindorp 2018/2019 drone

Gepubliceerd op 31 dec. 2018

Drone shots vreugdevuur Duindorp 2018/2019

Reacties:
https://youtu.be/aHn7r0HrJfY

Vreugdevuur Scheveningen loopt uit in drama

Gepubliceerd op 1 jan. 2019

Eerste beelden van drama tijdens Vreugdevuur Scheveningen jaarwisseling 2018 – 2019. Door een grote hoeveelheid vliegvuur (grote vonken regen) ontstonden er diverse brandjes in de omgeving van de keerlus tram 11 en Keizerstraat. Vele auto`s, fietsen, woningen en tuinen liepen schade op.
Niemand had zoiets verwacht, in de evaluatie van de organisatie Scheveningen Vreugdevuur en gemeente Den Haag zal duidelijk moeten worden waar het mis is gegaan en of de traditie nog kan blijven voortbestaan….

https://www.facebook.com/HaagseKerstbomenjacht/

#kerstbomenjacht #DenHaag #vreugdevuur één #passie één #traditie

Bron:
beelden van Tollymaster Official (YouTube)
beelden van Leon (YouTube)

Reacties:
https://youtu.be/4gyHgF2XzN8

Vreugdevuur Scheveningen: the day after

Gepubliceerd op 1 jan. 2019

Zie hier de gevolgen van het volledig uit de hand lopen van het Scheveningse vreugdevuur tijdens de jaarwisseling van ’18-’19. Bekijk ook deze 3D reconstructie: https://www.dronewatch.nl/2019/01/04/3d-reconstructie-wijst-uit-volume-brandstapel-scheveningen-lag-rond-de-10-000-kuub/

Video Wiebe de Jager/Dronewatch
https://www.dronewatch.nl/

Reacties:
https://youtu.be/5lj5WaE-UeU

3D reconstructie wijst uit: volume brandstapel Scheveningen lag rond de 10.000 kuub

Volumemeting brandstapel Scheveningen (foto Dronewatch)

Volume meting brandstapel Scheveningen (foto Dronewatch)

De brandstapel op het strand van Scheveningen had een omvang van rond de 10.000 kubieke meter. Dat blijkt uit een 3D reconstructie van de brandstapel, die werd uitgevoerd door Dronewatch in samenwerking met Aerial Footage Holland, op basis van drone opnamen, die op oudejaarsdag tegen het middaguur werden gemaakt. Deze werden middels fotogrammetrie omgezet in een 3D model.

3D reconstructie

Het initiatief voor de 3D modellen werd genomen door Wiebe de Jager van Dronewatch. De Jager: “Ik had in de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling al heel wat foto’s en video’s van de brandstapels voorbij zien komen. Ik dacht, dat het wel aardig zou zijn om een keer een 3D model te maken van zo’n stapel, door middel van een techniek genaamd fotogrammetrie op basis van drone foto’s. Het plan was om alleen de stapel van Duindorp te doen, maar toen ik daar klaar was, kon ik het niet nalaten om ook nog even naar die van de Scheveningers te rijden.”

Dat blijkt achteraf een goede beslissing geweest te zijn. “Toen het nieuws van de uit de hand gelopen vuurzee mij bereikte, realiseerde ik me meteen de waarde van mijn 3D modellen. Ik had alleen niet de software in huis om volumeberekeningen te kunnen doen. Daarom benaderde ik Tim Burgmeijer van Aerial Footage Holland, omdat ik wist, dat hij wel over de juiste tools beschikte. Hij heeft de modellen afgelopen dagen opnieuw opgebouwd op basis van mijn bronfoto’s.”

Twee torens (foto Twitter)

Twee torens (foto Twitter)

‘Rond de 10.000 kuub’

Uit een conservatieve analyse blijkt, dat het volume van de brandstapel van Scheveningen net iets meer dan 10.000 kubieke meter bedroeg. Burgmeijer: “We moeten wel een slag om de arm houden, omdat er geen ground control points zijn ingemeten toen de opnamen werden gemaakt. We kunnen het model enigszins bekijken aan de hand van de afmetingen van de pallets, rijplaten en hoogwerkers. Daarbij moeten we dan wel wat aannames doen.”

Uit de berekeningen blijkt verder, dat de brandstapel van Duindorp op het moment van de opname net iets volumineuzer was dan die van Scheveningen. “Maar het gaat slechts om een fractie. Bovendien is op de opnamen te zien, dat er nog pallets werden geplaatst op de Scheveningse stapel. Mede gezien de onnauwkeurigheid in de berekening zou ik geen definitief oordeel willen vellen over welke stapel nu uiteindelijk de grootste was”, aldus Burgmeijer.

De positie van het 3D model van de brandstapel van Scheveningen, geprojecteerd op Google Maps

De positie van het 3D model van de brandstapel van Scheveningen, geprojecteerd op Google Maps

Meer nauwkeurigheid

Mocht er in de toekomst behoefte zijn aan een nauwkeuriger volumebepaling, mochten er nieuwe afspraken komen ten aanzien van de grootte van de vreugdevuren, dan is de beste optie eigenlijk de inzet van een drone met RTK GPS, zoals de onlangs gelanceerde Phantom 4 RTK. De Jager: “Die heeft een systeem aan boord, dat de lens en GPS afwijkingen grotendeels corrigeert. Dan hoef je in principe geen of minder ground control points in te meten, afhankelijk van de vraag in hoeverre er nog behoefte is aan extra validatie.”

Brandstapel Scheveningen 31-12-2018

Een 3D model van de brandstapel op het strand van Scheveningen. Gemaakt op 31-12-2018 door Wiebe de Jager/Dronewatch.nl.

https://sketchfab.com/models/a0a0ec7118ed4748b5b51038b1788851

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo’s maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. In het najaar van 2018 was Wiebe als coach&jurylid verbonden aan het tv-programma ‘Drone Masters’.

Dronewatch, 4 januari 2019

https://www.dronewatch.nl/2019/01/04/3d-reconstructie-wijst-uit-volume-brandstapel-scheveningen-lag-rond-de-10-000-kuub/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image