Petra Bies – Bende vuilcontainers? DH probeert lieflijke tuintjes + Redactie DHA – Containertuin ‘geopend’ + Delano Weltevreden – 24 uur per dag geloerd naar mensen, die illegaal afval dumpen
Hoe bestrijd je die bende bij de vuilcontainers? Den Helder probeert het met lieflijke containertuintjes
Den Helder – De gemeente zet een nieuw wapen in tegen het dumpen van afval bij ondergrondse afvalcontainers: het lieflijke containertuintje. Op drie plekken in de stad zijn ze aangelegd, bij wijze van proef.
Wethouder Peter de Vrij geeft vanochtend om elf uur het officiële startsein voor het experiment door de gieter te hanteren nabij het multifunctioneel centrum aan Middelzand. Daar is een tuintje met echte beplanting, net als aan de Vismarkt. Aan de Gravenstraat, bij de onderdoorgang naar de Beatrixstraat, is geen water nodig; daar ligt een kunststof tuintje.
Hele gemeente
Het containertuintje aan de Gravenstraat is geheel van kunststof, “er zijn veel mensen, die er een foto van maken” (foto George Stoekenbroek)
De gemeente wil van beide modellen het effect bekijken. De komende tijd wordt nagegaan, of er en hoe vaak er illegaal vuil gedumpt wordt. Blijken de tuintjes een succes, dan komen ze in de hele gemeente.
Het containertuintje aan de Gravenstraat ligt naast Apple Mix, de horecazaak van de 35 jarige Mohamed Aboueladl. Oogt het niet een beetje té plastic? “Nee, toch prima zo? In Rotterdam zie je ze overal. Er wordt hier altijd heel veel bij de container gegooid, maar nu ziet het er na twee dagen nog steeds netjes uit. Er zijn veel mensen, die er een foto van maken.”
Aan de Vismarkt kijkt Henk-Jan Room tevreden naar de zojuist geplaatste bakken vol groen blijvende planten. De 33 jarige Hagenaar bedacht met zijn bedrijf Room for Concept drie jaar geleden de ’citygards’, die ook rijkelijk voorzien zijn van geurende kruip tijm om in de warme maanden de stank van vuilnis te maskeren. Net zoals bij het kunsttuintje gaan de bakken mee omhoog als de containers worden geleegd.
De tuintjes werken, zegt Room, die al aan diverse gemeenten leverde. “Er wordt echt minder gestort. Zeker als de buurt zich betrokken voelt bij het tuintje.”
Het illegaal storten van afval is al jaren een groot probleem. Vaak heeft het een aangroeiend effect als er iets bij een container wordt neergegooid, zetten anderen er nog meer bij. “Want wat maakt het uit, het is toch een zaak van de gemeente. Met een tuintje verleid je mensen om op een andere manier naar hun buurt te kijken.”
Helderse Courant, 27 november 2019, 17:50
Eerste containertuin ‘geopend’
De eerste containertuin van Den Helder werd donderdag bij het Dorpshuis in Julianadorp met een gieter water geopend door wethouder Peter de Vrij (foto DHA)
Den Helder – De eerste containertuin van Den Helder werd donderdag bij het Dorpshuis in Julianadorp met een gieter water geopend door wethouder Peter de Vrij. Hij is blij met het resultaat en hoopt dat het bijdraagt aan de bewustwording om de omgeving netjes te houden. “We hopen dat de mensen die het niet zo nauw nemen met de juiste manier om hun afval af te voeren nu even nadenken en aangesproken worden door medebewoners.” Den Helder is de tweede stad waar de onderdelen van het tuintje 3D geprint worden uit afvalproducten.
Buurt
De wijkconciërge van Julianadorp, Gitta de Jong, is blij met de opsiering van de afvalcontainer. Ze houdt van groen en de natuur en dit tuintje brengt groen in de wijk en door de recycling is het milieu ook beter af. “Eigenlijk zou je het tuintje niet nodig moeten hebben om het netjes te houden, maar ik vind het ook gewoon mooi!”, aldus een enthousiaste De Jong.
Tuin van afval
Het tuintje is opgebouwd uit onderdelen die met een 3D printer zijn geprint uit afvalstoffen. Henk-Jan Room van Room for Concepts vertelt dat de Citygard volledig van reststoffen wordt gemaakt die uit het afval komen. Er staan nu in Nederland zo’n vijftig van deze tuintjes en de resultaten zijn opmerkelijk goed. “Garanties kunnen we natuurlijk niet geven, maar onze ervaring is dat er bijna niets gesloopt wordt en dat er respect is voor het initiatief.” Binnenkort worden deze tuintjes ook in het buitenland geïntroduceerd.
Den Helder Actueel, 28 november 2019
Reacties:
RB
28 november 2019 at 15:51
Leuk idee, hoop ook, dat het er nu netter blijft, maar heb wel m’n bedenkingen, want er lopen hier aardig wat hardleerse Tokkies rond… Waarschijnlijk heeft camerabewaking meer resultaat, maar we wachten het af
george
28 november 2019 at 18:00
Als we in de toekomst per gewicht moeten betalen, wordt het vanzelf weer een bende.
RB
28 november 2019 at 18:34
Door het ontbreken van adequate handhaving in deze stad.
SVB
29 november 2019 at 09:24
Als ze nou eens daadwerkelijk aan handhaving doen… Ook altijd een optie natuurlijk.
https://denhelderactueel.nl/2019/11/eerste-container-geopend/
24 uur per dag wordt in Den Helder geloerd naar mensen, die illegaal afval dumpen
Het moet afgelopen zijn met het illegaal dumpen van afval in Den Helder, vindt de gemeente (foto Petra Bies)
Den Helder – Wie voortaan illegaal afval dumpt in de gemeente Den Helder, is aan de beurt. Dat belooft wethouder Peter de Vrij. “We gaan veel gerichter en strenger controleren. Boetes kunnen oplopen tot 360 euro.”
Het illegaal dumpen van afval is de gemeente een doorn in het oog, erkent De Vrij.”We zijn jaarlijks 300.000 tot 350.000 euro kwijt aan de HVC voor het ophalen ervan. Dagelijks rijden drie wagens door de stad om die rommel op te halen. Als we die drie ton niet meer hoeven te betalen, valt ook de afvalstoffenheffing voor onze inwoners lager uit.”
Elke stad
De wethouder prijst de inwoners, die steeds beter het afvalbrengstation in De Schooten weten te vinden of het volgens afspraak laten ophalen. Tegenover de keurige burgers staat een groep die overal illegaal afval dumpt. “Het is een landelijk fenomeen. Elke stad in Nederland is er druk mee. Iedereen vraagt zich af hoe dit aangepakt kan worden. Tot nu toe gingen onze handhavers bij een melding naar zo’n locatie toe om te zien, of er iets terug te vinden is, dat is te herleiden tot de daders. Zodat een proces verbaal kan worden uitgeschreven. Maar meestal ligt de dader op het kerkhof.”
Binnen 24 uur
Afvalverwerker HVC ruimt gedumpt afval nu binnen 48 uur na een melding op. “In de nieuwe dienstverleningsovereenkomst met HVC wordt dat binnen 24 uur. Wethouder Michiel Wouters is daarmee bezig. Handhavers krijgen nog steeds de melding binnen. Op grond van hun ervaring kunnen zij bepalen, waar zij heen gaan en of zij de dader kunnen vinden.”
Handhaving en controle worden op een andere manier ingezet, vertelt de wethouder. “We gaan veel directer rechercheren op hotspots, de plekken, waarvan bekend is, dat daar vaak afval wordt gedumpt. Bijvoorbeeld aan het eind van de Spoorstraat, bij het bruggetje tegenover de daklozenopvang in de Visbuurt en op bepaalde plekken in Nieuw Den Helder. We gaan bepaalde plekken bijvoorbeeld een of twee weken lang in de gaten houden, vierentwintig uur per dag. Hoe we dat precies gaan doen, vertel ik niet. Maar met deze werkwijze kunnen we mensen meteen in de kraag vatten op het moment, dat zij illegaal afval storten.”
Wethouder Wouters wil met HVC ook afspraken maken over het ophalen van grofvuil bij verhuizingen, zegt De Vrij. “Dan gaat het om de grotere spullen. Nu worden op maandag bijvoorbeeld bankstellen opgehaald, en op donderdag witgoed. Als je in een flat woont, heb je niet de mogelijkheid om die spullen op te slaan en ze steeds mondjesmaat aan de straat te zetten. Collega Wouters probeert nu met HVC af te spreken, dat na één melding alles wordt opgehaald.”
Helderse Courant, 28 november 2019, 17:50
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191127_2277784/24-uur-per-dag-wordt-in-den-helder-geloerd-naar-mensen-die-illegaal-afval-dumpen
Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+de+Vrij
https://robscholtemuseum.nl/?s=Michiel+Wouters
https://robscholtemuseum.nl/?s=HVC
https://robscholtemuseum.nl/?s=afval
Kunnen er ook containertuintjes worden aangelegd rondom de Woningstichting beelden tegenover het Rob Scholte Museum? Ze passen er perfect bij. En het zou mij enorm helpen om niet in de fout te gaan met mijn afval. Soort zoekt immers soort.
Prachtig hoor, die container tuintjes aan de Gravenstraat.
Jammer van de illegale dumpgoederen die er achter liggen.
Nu net blijven doen of het werkt…., toch?
“Ze houdt van groen en de natuur en dit tuintje brengt groen in de wijk.”
…………….