Peter Samuel – Over Dom, Dam en Delft: Lift en Liefde

Om mensen te vermaken is in Holland veel mogelijk. Wielrenners onder de Utrechtse Dom door laten racen of volleyballers op de Haagse Hofvijver en Amsterdamse Dam in het zand laten bijten. Evenementen als ‘Tour de France’ en ‘WK Beach Volleybal’ trekken horden belangstellenden, die weinig oog voor omringend Hollands pronkwerk zullen hebben. Wie een echt Hollandse ervaring vol cultuur en architectuur wil, kan bijvoorbeeld naar miniatuurstad Madurodam in Den Haag, waar in een schaal van 1 op 25 maquettes van gebouwen uit alle delen van Nederland een beeld van de Nederlandse samenleving geven. Deze miniatuurstad is in 1952 als toeristisch attractiepark geopend en trekt jaarlijks honderdduizenden.

Bijna nergens tikt het klokje zoals het thuis tikt. Toch bestaat op duizenden kilometers reisafstand ook een attractiepark in Nederlandse stijl. Net iets buiten de Japanse stad Nagasaki bevindt zich een bestemming onder de herkenbare naam ‘Huis ten Bosch’. Een Japanse zakenman – ene Kamichika – ontdekt eind jaren 1970 de oer-Hollandse stijl en richt in zijn eigen land een park met Hollandse huizen en havens op. Het pretpark herbergt verschillende steden, meer dan zes kilometer aan kanalen, een anderhalf keer zo grote replica van het Centraal Station in Amsterdam en de Utrechtse Dom, tien meter hoger dan die waar de wielrenners binnenkort onderdoor gaan. De imitatiekathedraal in het land van de Rijzende Zon is voorzien van een lift. Vanaf de ‘Japanse’ Dom hebben liftgangers een schitterend uitzicht over ‘Nederland’ en zien zij bijvoorbeeld het stadhuis van Gouda en de Oude Kerk van Delft tot in detail nagebouwd. Verder zijn er talloze winkels, musea, bioscopen en een VVV-kantoor van geïmporteerde Nederlandse bakstenen nagebouwd.

In Nederland ligt paleis Huis ten Bosch in het Haagse Bos van Den Haag, tussen de Bezuidenhoutse- en Benoordenhoutseweg. Eens woonverblijf van koningin Beatrix, die nu als (een) prinses in huize Drakenstein bij het dorpje Lage Vuursche woont. In de centrale ‘Oranjezaal’ van het Haagse paleis vormen schilderwerken uit de Gouden Eeuw de nagedachtenis aan stadhouder Frederik Hendrik. De Oranjezaal van ‘Huis ten Bosch’ in Japan is door de Nederlandse kunstenaar Rob Scholte c.s. met gigantische wand- en plafondschilderingen verfraaid.

In 1600 bereikt galjoen ‘De Liefde’ als eerste Nederlandse schip Japan. Nu kunnen bezoekers in datzelfde Japan in een nagebouwde schuit aan boord klimmen, met prachtige bergen op de achtergrond.

De Japanse vakantiebestemming ‘Huis ten Bosch’ voorziet in een aantal luxe hotels met grote kamers, die uitzicht op de Hollandse namaak bieden. Binnenkort kun je er ook overnachten in het ‘Henna Hotel’, waar robots voor een HaHa-Erlebnis zorgen. Het gehele complex trekt zo’n vier miljoen bezoekers per jaar. Dat is dus een goed geziene goudmijn voor de ondernemende Japanner Yoshikuni Kamichika. De Nederlands-Chinese zakenman Yang Bin kan hem dat niet nazeggen. Diens initiatief van ‘Holland Village’, woonwijk en pretpark in het Chinese Shenyang, ook met een replica van paleis Huis ten Bosch, is slechts een kort leven beschoren. Enkele jaren na de bouw gaat het in 2000 failliet, om te noemen een kamikaze-actie.

Nagasaki, Japan, maandag 29 juni 2015

http://petersamuel.reislogger.nl/195-sam69-dom.149666

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image