Paul Eldering – “Overcrowding door massatoerisme serieus vraagstuk”: Wereldsteden puilen uit met toeristen | ‘Amsterdam in gevarenzone’
Londen – Rammelende rol koffers, ladderzatte Britten en rijen tot op de rijbaan: de binnenstad van Amsterdam barst nu al bijkans uit z’n voegen door het massatoerisme. Maar het wordt de komende jaren nog veel drukker. Toeristen kiezen steeds vaker voor een citytrip, met alle gevolgen voor de leefbaarheid van dien. ,,Ook Amsterdam zit in de gevarenzone.”
Buitenlandse toeristen overspoelen de Dam. Amsterdammers klagen steeds meer over de grote hoeveelheden bezoekers.
Daarvoor waarschuwt Euromonitor International. Het onderzoeksbureau presenteerde gisteren op de internationale vakbeurs de World Travel Market in Londen toeristencijfers over 2016 en 2017, alsmede een prognose tot 2025.
560 miljoen reizigers
De honderd grootste toeristensteden kregen vorig jaar maar liefst 560 miljoen internationale reizigers te verwerken. Dat is bijna de helft van het totale mondiale toerisme. ANVR reisbureaus bevestigen de sterke toename van stedenreizen.
Dit jaar neemt het aantal stedenbezoeken gemiddeld 5 à 10% toe. De top-100 wordt in 2017 aangevoerd door Hongkong (26 miljoen), gevolgd door Bangkok (23 miljoen), Londen (20 miljoen), Singapore (18 miljoen), Dubai (17 miljoen), Macau (16 miljoen), Parijs (14 miljoen) en New York (13 miljoen).
Amsterdam komt op de 28e plaats met 6,5 miljoen toeristen (exclusief dagjesmensen), circa 4% meer dan vorig jaar. Euromonitor voorspelt dat het er in 2020 6,8 miljoen zullen zijn en in 2025 7,5 miljoen, een stijging van 20% ten opzichte van 2016.
’Overcrowding’
,,Overcrowding door massatoerisme wordt een serieus vraagstuk komend decennium. Venetië, Barcelona en Santorini zijn daar al sprekende voorbeelden van. De bewoners komen steeds vaker in opstand. Amsterdam zit daar heel dicht bij,”, vertelt een een woordvoerder van Euromonitor.
Volgens de zegsman is het noodzakelijk, dat planologen, verkeerskundigen en beleidsmakers vergaande besluiten nemen om de toeristische centra van steden toegankelijk te houden. ,,Slimme mobiliteit, met zelf rijdend elektrisch verkeer, taxi drones en supersnel openbaar vervoer, kunnen daaraan bijdragen. Maar ook een gevarieerd hotelaanbod en spreiding van mensen en attracties biedt soelaas.”
De top 10 van Europese toeristensteden is: Londen, Parijs, Rome, Istanbul, Praag, Barcelona, Milaan, Amsterdam, Antalya en Wenen. Het effect van terreur is in de cijfers te zien. Parijs, Nice, Brussel en Istanbul hebben dit jaar minder bezoekers. Londen en Berlijn lijken niet zo gevoelig voor aanslagen. De helft van West Europese toeristen maakt zich zorgen over terroristische aanvallen. Die angst neemt toe.
De Telegraaf, 8 november 2017, 23:30
Plaats een reactie