NTR Kunststof – Simon Heijmans, podcastmaker + Omroep Brabant – Geen nieuw onderzoek naar mysterieuze dood miljonair Ewald Marggraff + Miranda van Houtum – Stichting pikt ‘poppenkast’ niet
Simon Heijmans, podcastmaker
ABOUT THIS EPISODE
Podcastmaker en acteur Simon Heijmans heeft voor de NTR een podcastserie gemaakt over de mysteries en geheimen rond landgoed Zionsburg in Vught en zijn laatste bewoner Ewald Marggraff. Wat is er precies gebeurd? En waar zijn de verdwenen miljoenen, de kunstschatten en de kisten met historische documenten gebleven?
Presentatie: Coen Verbraak
NTR Kunststof, Jan. 17, 2019
Geen nieuw onderzoek naar mysterieuze dood van Vughtse miljonair Ewald Marggraff
Vught – Er komt geen nieuw onderzoek naar de dood van de Vughtse miljonair Ewald Marggraff. Dat laat het Openbaar Ministerie dinsdag weten. De Vughtenaar kwam in 2003 om het leven bij een brand in zijn landhuis op landgoed Zionsburg. De NTR lanceerde onlangs een serie podcasts over zijn dood. Daarin wordt door kunstkenner Arthur Brand beweerd, dat Marggraff zou zijn vermoord. Die bewering is voor het OM geen reden om de zaak te heropenen.
Op 7 december 2003 brak er een grote brand uit op het familielandgoed in Vught. Ewald Marggraff kwam bij de brand om het leven. Zijn villa werd volledig in de as gelegd.
In Vught deden al snel geruchten de ronde, dat de brandweer te weinig zou hebben gedaan om de grootgrondbezitter uit zijn brandende huis te redden. De brandweer kwam daarom een week na de brand met een speciale voorlichtingsbijeenkomst.
Brand aangestoken?
Jaren later vroeg Boudewijn Reijenga, een vriend van Ewald Marggraff, aan het ministerie van justitie om de dood van Marggraff opnieuw te onderzoeken. Reijenga gaf toen aan, dat hij sterke aanwijzingen had, dat de brand was aangestoken.
Het Openbaar Ministerie onderzocht de zaak nog een keer en sprak opnieuw met diverse getuigen, maar zag geen aanleiding om de zaak voor de rechter te brengen.
Vermoord?
Begin dit jaar kwam omroep NTR met een podcast serie over de mysterieuze brand, De Brand in het Landhuis. In die reeks spreekt podcastmaker Simon Heijmans met tientallen mensen. In de slotaflevering beweert kunstkenner Arthur Brand dat de Vughtse Marggraff zou zijn vermoord.
Voor het Openbaar Ministerie is die uitspraak dus geen aanleiding om de dood van Ewald Marggraff opnieuw te onderzoeken. De Stichting Marggraff, die de nalatenschap van Marggraff beheert, neemt in een verklaring afstand van een groot deel van de conclusies, die in de podcast serie worden getrokken.
Omroep Brabant, dinsdag 12 februari 2019, 18:18
Marggraff Stichting pikt ‘poppenkast’ van podcastmaker niet
Vught – De NTR podcastserie ‘De brand in het landhuis’ beschadigt volgens de Marggraff Stichting de goede naam van de bestuursleden en de rentmeester. Ze laten het er niet bij zitten. De zes audio uitzendingen gaan over de mysterieuze dood en nalatenschap van de excentrieke Vughtse landheer Ewald Marggraff.
De Marggraff Stichting beraadt zich op juridische stappen tegen de makers van de NTR podcast serie ‘De brand in het landhuis’. Over de audio uitzendingen is commotie ontstaan, omdat de programmamakers in de laatste aflevering de integriteit van de nieuwe bestuursleden en rentmeester Pieck van Hoven in twijfel trekken. Ook zouden ze zeer beperkt hoor en wederhoor hebben toegepast.
Complottheorieën
Van Hoven noemde de podcast zaterdag tijdens de start van de herbouw van Zionsburg ‘poppenkast’. “Het doet onrecht aan mensen die zich voor deze ontwikkeling hebben ingezet. Het is niet gebaseerd op feiten. Het is suggestief. Er wordt gedacht in complottheorieën terwijl het bestuur juist hart heeft voor Zionsburg.”
Ook volgens directeur Charles de Mooij van het Noordbrabants Museum in Den Bosch, die in de podcast extra aandacht krijgt, zijn de beweringen in de podcast ‘bezijden de waarheid’. “Onrechtvaardig en beschadigend. En zeer onplezierig om hierbij betrokken te raken. Daar heb ik last van.”
Brabants Dagblad, 18-02-19, 06:01
Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Coen+Verbraak
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zionsburg
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marggraff+Stichting
https://robscholtemuseum.nl/?s=Noordbrabants+Museum
Plaats een reactie