NHD – Barricades + Sam Trompert – UvA kiest protest + AT5 – Protestbeweging ‘uit de as herrezen’ + UvA ziet bezetting Maagdenhuis + Politie grijpt in bij Roeterseiland + ‘Bruut geweld’
Universiteiten op barricades
Noordhollands dagblad, 23 mei 2018
https://www.noordhollandsdagblad.nl/
UvA kiest voor protest
Noordhollands Dagblad, 23 mei 2018
https://www.noordhollandsdagblad.nl/
Protestbeweging UvA-studenten ‘uit de as herrezen’
‘Bezet, blokkeer, dit beleid pik ik niet meer!’ Dat was één van de leuzen tijdens de Maagdenhuisbezetting in 2015. Studenten van de Universiteit van Amsterdam protesteerden toen tegen het beleid van het centrale bestuur. Humanities Rally, een drijvende kracht achter het protest, kondigt aan opnieuw in actie te komen.
Dat schrijven enkele vertegenwoordigers van de protestorganisatie in een open brief in Het Parool. Morgenavond houden zij een ‘Night of Protest’ in de Oudemanhuispoort, een locatie van de Universiteit van Amsterdam. Daar willen de studenten opnieuw hun onvrede uiten over de geplande bezuinigingen, ‘die dit keer verdoezeld wordt door het eufemisme “doelmatigheidskorting”‘.
Humanities Rally noemt de bijeenkomst van morgenavond een solidariteitsactie met WO in Actie. Door het hele land hebben studenten en docenten aangekondigd om deze week met ‘ludieke acties’ de hoge werkdruk in het universitair onderwijs aan te kaarten.
maandag 21 mei 2018 | 14:55
http://www.at5.nl/artikelen/182310/protestbeweging-uva-studenten-uit-de-as-herrezen
Bestuursvoorzitter UvA ziet mogelijke bezetting Maagdenhuis als ‘oproep tot geweld’
Na de bezetting van het Maagdenhuis beloofde de Universiteit van Amsterdam verbeteringen in bestuur en cultuur. Maar volgens de grootste studentenpartij kwam daar niets van terecht. Zij hebben zichzelf opgeheven, en voorzien dat de geschiedenis zich herhaalt in de vorm van een nieuwe bezetting. ‘Een zwaktebod’, zegt bestuursvoorzitter Geert ten Dam, die de voorspelling ziet als ‘oproep tot geweld’.
‘U wint, mevrouw Ten Dam. U heeft gewonnen, wij houden er mee op.’ Zo begint de brief van studentenpartij de Decentralen waarin zij aankondigen zich te zullen ontbinden. De leden van de Decentralen zaten sinds 2015 met bestuursvoorzitters van de universiteit aan tafel om de belangen van studenten te vertegenwoordigen in de besluitvorming.
Het gebrek aan een luisterend oor was drie jaar geleden reden om het Bungehuis en later het Maagdenhuis te bezetten. Het moest afgelopen zijn met rendementsdenken en er moest meer inspraak komen in de beslissingen die in de top van de UvA werden gemaakt.
De bezetters stuitten op een onverbiddelijk UvA bestuur. ‘Dit is ons Maagdenhuis’, zei Louise Gunning, de voormalige voorzitter van het College van Bestuur toen ze haar toehoorders in het universiteitsgebouw toesprak. De toenadering bleef uit, en Gunning moest het veld ruimen. Via een 10-puntenplan zou verbetering komen, de studenten werd meer medezeggenschap beloofd.
Maar volgens de grootste studentenpartij van de universiteit bleek medezeggenschap ook na de Maagdenhuisbezetting een wassen neus. Volgens Jouke Huijzer, woordvoerder van de Decentralen, is ‘zelfs het regelen van meer studieplekken al een onmogelijke onderneming’.
AT5, maandag 05 maart 2018 | 17:46
Politie grijpt in bij studentenprotest Roeterseiland
De politie heeft vanavond op verzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) ingegrepen bij een studentenprotest op Roeterseiland. Een groepje van zo’n dertig personen wilde daar gaan overnachten in een tentenkamp.
Het tentenkamp is een vervolgdemonstratie op de ‘Mars voor Onderwijs’, die vandaag werd gelopen door studenten, docenten en medewerkers van de UvA. Ze demonstreerden tegen landelijke bezuinigingen op het hoger onderwijs en willen meer democratie en diversiteit binnen de universiteit.
De demonstranten vertrokken vanmiddag rond 15.00 uur vanaf de Oudemanhuispoort en liepen via de Stopera naar de Roeterseiland campus. ‘De mars is al lang voorbij. Een groepje van zo’n dertig mensen heeft besloten om hier te gaan overnachten. Dat mag niet. We hebben ze een paar keer verzocht te vertrekken, maar ze willen niet luisteren. We hebben de politie gevraagd om te helpen’, zegt een woordvoerder van de UvA. ‘Wij hebben het terrein morgen weer nodig voor de Universiteitsdag. Je kan hier niet zomaar overnachten.’
Enkele tientallen agenten verzochten de studenten eerst vriendelijk te vertrekken. Daar gaven de demonstranten geen gehoor aan. De politie besloot hierop hardhandig in te grijpen en het tentenkamp te ontruimen. Volgens onze verslaggever ter plaatse zijn hierbij ook enkele rake klappen uitgedeeld. ‘We hebben ze inderdaad met lichte dwang van de campus moeten verwijderen’, zegt een politiewoordvoerder. Er zijn geen aanhoudingen verricht. ‘We hopen, dat zo te houden.’ De agenten staan nu in een linie om de studenten – zo’n 150 tot 200 momenteel – van Roeterseiland af te houden.
AT5, vrijdag 08 juni 2018 | 22:03
http://www.at5.nl/artikelen/183049/politie-grijpt-in-bij-studentenprotest-roeterseiland
Rake klappen bij studentenprotest: ‘We zijn met bruut geweld weggewerkt’
Het was ongetwijfeld bedoeld als vreedzaam protest, de wild kampeer actie van een groep Uva studenten, maar de actie eindigde met flinke rake klappen van de kant van de politie.
De studenten protesteerden tegen landelijke bezuinigingen op het hoger onderwijs en willen meer democratie en diversiteit binnen de universiteit. De actie begon met een mars van de Oudenmanhuispoort en ging via de Stopera naar het Roeterseiland.
De studenten wilden daar één nacht gaan kamperen maar zover kwam het niet. Het veld werd schoongeveegd en dat ging gepaard met wat de politie typeerde als ‘lichte dwang’. Er werd uiteindelijk niemand aangehouden.
Woordvoerder namens de demonstrerende studenten Sebald van der Waal noemt het een treurige gebeurtenis. ‘We wilden demonstreren met studenten en docenten en dat hebben we gedaan om te strijden voor ons onderwijs. Maar we zijn zojuist met bruut geweld weggewerkt met geweld, met stokken en met trekken aan haren zonder dat dit nodig was.’
Van der Waal wijst met de beschuldigende vinger naar decaan Han van Dissel. ‘Wij hebben geen enkel geweld gebruikt, we zijn tegen geweld. We zijn voor geweldloos verzet. Maar het college van bestuur en de decaan Han van Dissel blijkbaar niet. Hij heeft de orders gegeven voor een gewelddadige ontruiming.’
‘Het is ons te doen om minder bezuinigingen, die moeten van tafel. Er moet juist geïnvesteerd worden in het hoger onderwijs. Er wordt al decennia bezuinigd, het geld per student neemt af. Er worden docenten ontslagen, studies verdwijnen en daarmee verdwijnt de keuzeruimte. Dit kan Nederland niet aan.’
AT5, zaterdag 09 juni 2018 | 00:11
Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/de-decentralen-wij-heffen-onszelf-op/
https://robscholtemuseum.nl/?s=Universiteit+van+Amsterdam
Plaats een reactie