Mike Deutekom – Medewerkers koning snappen Poolse brief niet
Wieringerwerf – “Uw brief is geschreven in een taal, die de medewerkers van het kabinet van de koning niet kunnen lezen. Daarom kan uw brief niet in behandeling worden genomen.”
Dat is het antwoord, dat Danuta Dmytryszyn kreeg van het kabinet van koning Willem Alexander, nadat ze hem een brief had gestuurd. De moeder van de in oktober dood aangetroffen Pool Marcin Dmytryszyn schreef deze in de enige taal, die ze beheerst: Pools.
En dat is voor de medewerkers van het kantoor van de koning te hoog gegrepen. In het antwoord, dat ze ontving, wordt haar vriendelijk verzocht haar brief – of een samenvatting daarvan – nog eens op te sturen maar dan in het Nederlands of Engels. “Dat zijn talen, die ik allebei niet machtig ben’, laat de Poolse via Facebook en met behulp van Google Translate weten.
Steun
Dmytryszyn wil koning Willem Alexander om steun vragen om zo meer informatie te krijgen over de dood van haar 27 jarige zoon. Marcin werd op 22 oktober dood gevonden in een sloot bij het IJsselmeer. Hoe kwam hij daar terecht? De sloot ligt naast de Zuiderdijkweg in de Wieringermeer, maar er ligt een bossage tussen het wegdek en het water. Volgens de politie is er geen bewijs van een misdrijf.
Moeder Danuta houdt haar twijfels en vraagt het Openbaar Ministerie en de politie om meer informatie. Met het verzoek aan de koning hoopt ze steun te krijgen voor het vrijgeven van gegevens uit het politieonderzoek.
Maar eerst zal ze haar brief moeten laten vertalen en deze dan opnieuw naar het kabinet van de koning sturen. Het staatshoofd heeft een kleine ondersteunende afdeling, die hem helpt bij het verwerken van de vele verzoekschriften, die jaarlijks naar de koning worden gestuurd. Jaarlijks komen er tussen de 3.000 en 5.500 brieven bij het kabinet van de koning binnen. “We behandelen ze wel als ze in het Engels zijn geschreven. De brieven kunnen in het Nederlands en het Engels naar ons worden verzonden”, laat een medewerker weten.
Helderse Courant, 25 januari 2020
Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=koning+Willem+Alexander
Nederland is een schitterend land. In een dictatuur gaan dit soort brieven aan het staatshoofd direct ongelezen de prullenbak in. Bij ons worden brieven aan de koning tenminste nog doorgestuurd aan het betreffende ministerie, met het verzoek om de behandeling (prullenbak) over te nemen. Maar dan moet je wel kunnen lezen welk ministerie verantwoordelijk is. Het gaat daarbij niet om een scheiding der staatsmachten, maar om afvalscheiding.