Matthie Bergman – Boei in monstermui Egmond moet levens redden + Idee voor waarschuwing mui ’vast in bureaucratie’
Boei in monstermui Egmond moet levens redden
Egmond aan Zee – De Egmondse Reddingsbrigade legt op eigen kosten eind deze week een waarschuwingsboei midden in de beruchte mui voor de hoofdstrandafgang. Ook plaatst de brigade twee zelf gekochte strandvlaggen op het strand aan het begin en einde van de mui.
Reddingsbrigade schaft materiaal op eigen kosten aan
Woensdag werd bekend dat een Duits meisje (17), dat zaterdag uit die mui werd gered, alsnog is overleden. Eerder al stierf een jongen (15) uit Heiloo nadat hij in die mui terecht was gekomen.
Aanvankelijk in Egmond aan Zee geredde drenkeling van zeventien jaar overleden
Het is al langere tijd bekend: ongeveer voor de hoofdstrandafgang van Egmond aan Zee ligt een grote, gevaarlijke mui. De reddingsbrigade heeft al veel gedaan om de ongelukken zo veel mogelijk te voorkomen: extra patrouilles, waarschuwingsborden, afzetlinten.
Mede gezien de twee recente dramatisch ongelukken zijn die toch niet afdoende. Veelal hadden de badgasten maling aan borden en afzetlinten.
Navolging
De reddingsbrigade had voor deze ongelukken al besloten met geld van sponsor Rabobank bij wijze van proef de boei en de vlaggen aan te schaffen. Dit in navolging van de collega’s in Katwijk, die al jaren een waarschuwingsboei in een mui leggen.
Jaap Vooijs van de Katwijkse reddingsbrigade: ,,Vergeleken met waarschuwingsborden en dergelijke werkt dit het beste. Die boei is heel duidelijk voor de mensen. Er zwemmen daardoor niet of nauwelijks meer mensen in die mui.’’
Hij benadrukt: ,,Er is nooit iemand verdronken sinds er een boei in een mui lag.’’
NHD, 17-8-2016, 23:02 (Update 17-8-2016, 23:02)
Reacties:
Harmanus J Johansen
Jammer dat deze eenvoudige oplossing,niet eerder naar voren is gekomen.
Idee voor waarschuwing mui ’vast in bureaucratie’
EGMOND AAN ZEE – Eén van de ideeën van de Egmondse Reddingsbrigade om veel badgasten te waarschuwen voor muien, is twee jaar geleden al in de ambtelijke molens van de gemeente Bergen blijven steken. Dit zegt voorzitter Edwin Buis van de reddingsbrigade.
De afgelopen twee weken zijn een jongen van 15 uit Heiloo en een Duits meisje van 17 in een mui terecht gekomen en aan de gevolgen daarvan dagen later in het ziekenhuis overleden.
Het idee is overgenomen van de collega’s in Katwijk. Die zorgen er al twee jaar voor dat in de mappen van hotels, in de huisjes van bungalowparken en dergelijke folders liggen met informatie over muien en hoe te handelen als men erin komt.
Het is ook een grote wens van de Egmondse Reddingsbrigade dat hier te doen. Voorzitter Edwin Buis: ,,We hebben het idee van de folders twee jaar gelden voorgelegd aan burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen. Die was hier heel enthousiast over. Daarna is het idee helaas in de ambtelijke molen blijven steken.’’
Folder
Buis: ,,Wij maken ons zorgen over de voorlichting aan de gasten. Als ik in Spanje kom, liggen er in iedere hotelkamer of appartement of in elk rek bij de ingang folders over van alles en nog wat. Wij willen hier een folder erbij hebben over de gevaren van een mui en hoe te handelen.’’
Buis heeft dit twee jaar geleden bij burgemeester Hafkamp aangekaart. ,,Die was enthousiast, maar de folder bleef uit. Ik heb het nagebeld en kreeg toen van een ambtenaar te horen dat de mensen dit wel op internet opzoeken. Daar was ik het niet mee eens. Mensen willen wel iets over muien opzoeken op internet, maar dan moeten ze wel eerst worden gewezen op het bestaan van muien.’’
Buis meldt dat hij al weer ’een paar maanden bij de gemeente bokst’ voor die folders: ,,Ik heb het inmiddels al wel zo’n vijftien keer aangekaart.’’
Een woordvoerster meldt desgevraagd dat de strandcoördinator van de gemeente niets weet van het idee twee jaar gelden om folders over muien te verspreiden: ,,Maar dit idee komt in het najaar zeker op tafel bij het overleg met de reddingsbrigade’’, zo voegt zij toe.
Verplaatst
Zoals gemeld plaatst de reddingsbrigade in Egmond aan Zee eind deze week ook een boei in de beruchte mui en worden twee grote, verticale strandvlaggen geplaatst. Probleem is wel dat de boei en de vlaggen zo’n twee tot drie keer per dag verplaatst moeten worden in verband met het getij.
Buis: ,,Vooral bij minder weer hebben we minder mankracht, maar dat is juist het weertype waarin mensen in de problemen komen. Bij mooi weer zijn er genoeg mensen die kunnen helpen.’’
NHD, 17-8-2016, 23:02 (Update 17-8-2016, 23:02)
Reacties:
Harmanus J Johansen
De gemeente aansprakelijk stellen,voor onzorgvuldig handelen.
Jammer dat we er eerder niets van vernomen hebben
Plaats een reactie