Marten Visser – 74 Handschoenen + ‘Afvalkunstwerk’ Petten opgeruimd + ‘Kater’ + Spijt + Bekleding pieren blijft wegspoelen + Ronald den Boer – ‘Strandhuisjes’ + Ed Dekker – Paviljoenhouders

74 Handschoenen en nog heel veel andere rotzooi

Schager Courant, 23 november 2017

Schager Courant, 23 november 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

‘Afvalkunstwerk’ Petten opgeruimd

Schager Courant, 29 november 2017

Schager Courant, 29 november 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

‘Ik heb hier een enorme kater van’

Schager Courant, 30 november 2017

Schager Courant, 30 november 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Spijt

Schager Courant, 30 november 2017

Schager Courant, 30 november 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Bekleding pieren blijft wegspoelen

Schager Courant, 29 november 2017

Schager Courant, 29 november 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

‘In 2019 gaan we los met strandhuisjes’

Schager Courant, 23 november 2017

Schager Courant, 23 november 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Paviljoenhouders in verzet tegen ’slot’ op strand

Strandpaviljoen houders uit de Kop van Noord-Holland komen in verzet tegen extra beperkingen op het strand. Ondernemers vrezen, dat de kust ‘op slot’ gaat.

Exploitanten beraden zich op 8 december in het Afas stadion in Alkmaar over hoe gezamenlijk een stevige vuist tegen de provincie Noord-Holland en andere overheden te maken.

“Onze positie dreig steeds meer in het nauw te komen”, stelt paviljoenhouder Thomas van der Ploeg uit Callantsoog. “De natuur krijgt op het strand meer en meer ruimte. Prima, maar niet als dat sterk ten koste gaat van de economische sector.”

’Breed’

Van der Ploeg is mede initiatiefnemer van de bijeenkomst in Alkmaar. Hij is actief bij de Vereniging van strandpaviljoen houders in Callantsoog en omgeving. Later in december zal ‘breed’ bezwaar worden gemaakt tegen het uitgewerkte Kustpact, verwacht Van der Ploeg.

Dit plan beperkt extra recreatieve ontwikkelingen langs de kust in Noord Holland grotendeels tot Petten, IJmuiden en Zandvoort. Het Kustpact is opgesteld door provincie, gemeenten, natuurorganisaties, hoogheemraadschap en ondernemersorganisaties.

Na het wegen van bezwaren wordt het Kustpact in de eerste maanden van 2018 definitief vast gesteld, aldus de provincie.

Ophef

Over de uitwerking van het Kustpact is veel ophef ontstaan. Individuele ondernemers vrezen, dat beperkingen dichterbij komen. “Velen zijn bang dat verwachte ontwikkelingen in de kiem worden gesmoord”, zegt Van der Ploeg.

Nicolette Dinkla van strandpaviljoen De Stern in Callantsoog voelt zich als ondernemer in het nauw gedreven. Zij vreest, dat haar plan voor tien strandhuisjes in rook opgaat.

IJskast

Recreatieondernemer Valentijn Stam uit Callantsoog heeft een plan voor dertig tot vijftig huisjes op het strand van Groote Keeten ’in de ijskast’ gezet.

Stam: “Dit plan zou de vitaliteit van Groote Keeten zeer ten goede komen. Maar nu is er te weinig draagvlak voor. Hopelijk verandert dat.”

Strandsauna

Een strandsauna, een fitnessruimte in een strandtent, een stenen pizzaoven op het zand, een kinderbad naast het terras. Thomas van der Ploeg schudt ’zomaar wat mogelijke ideeën van ambitieuze strandondernemers’ uit zijn mouw.

“Het uitgewerkte Kustpact maakt dergelijke ontwikkelingen definitief onmogelijk op het strand van Callantsoog en op de meeste andere stranden van Noord Holland. Dit stuit veel exploitanten tegen de borst.”

Roep

Van der Ploeg voert de groep verontruste exploitanten aan, die zich keren tegen het Kustpact. De roep in de Noordkop richting provincie en andere overheden om minder beperkingen op te leggen, wordt steeds luider.

Over de bijeenkomst in Alkmaar zegt Van der Ploeg: “De wens om de handen ineen te slaan, leeft al langer. De gang van zaken rond het Kustpact brengt ons nu in beweging.”

Markt

Het plan geeft aan wat wel en wat niet wordt toegestaan Van der Ploeg: “Er mag meer niet dan wel. Dat knelt bij ondernemers. Sommige ontwikkelingen moet je juist aan de markt overlaten. Een zekere vrijheid moet er zijn. Zoals voor beperkte uitbreiding en functiewijzing.”

Als voorbeeld van mogelijke functiewijziging noemt de man van paviljoen Woest de verandering van ’feest’ naar ’logies’. ,,Wie heeft daar last van? Extra druk op de natuur? Onzin, die wordt daar echt niet minder van.”

Onvoldoende steun

Strandondernemers met uitbreidingsplannen voelen zich niet voldoende gesteund door belangenorganisaties, die betrokken waren bij het opstellen van het Kustpact.

Vincent Vos uit Callantsoog is een van de ondernemers, die juist geen moeite hebben met het Kustpact. “Ik wil zo blijven als het nu gaat. Ik hoef niet uit te breiden. Dat kan voor iedereen verschillend zijn.” Vos is eigenaar van paviljoen De Toko.

Bescherming

Over de reactie van Vos zegt Van der Ploeg in z’n algemeenheid: ,,Beperkingen bieden ook een zekere bescherming. Op stranden als bij Callantsoog en Groote Keeten weet je, dat er geen extra strandpaviljoens komen. Dat staat het huidige Kustpact niet toe.”

Noordhollands Dagblad, 29 november 2017, 19:55

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/schagen-uitgelicht/artikel/paviljoenhouders-verzet-tegen-slot-op-strand

2 Comments

  1. Alleen het instorten van de economie kan de laatste restjes ongerepte natuur nog redden van de totale gekte.

  2. Het bestuur in de Noordkop zet in op duurzaam: duurzame strandvervuiling, duurzame erosie van de elastocoast, voortduurzame bebouwing met strandhuisjes, duurzame voortgang met juridische procedures, duurzame ontwikkeling van geldverslindende megalomane projecten, duurzaam bedrog van de burgers, …. etcetera.
    Hoe duurzaam is deze maffiaclub eigenlijk nog !?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*