Marjon Kok – Discussie over kip als ‘levende kunst’

Enschede – Nog voor de tentoonstelling met Tinkebell. als gastcurator begint, is ‘How on earth should this be art’ al geslaagd. De komst van de kosmopolitische kippen van kunstenaar Koen Vanmechelen naar Concordia leidt tot discussie.

Het is de bedoeling dat het iets teweeg brengt. Kunstenares Tinkebell. wil in Enschede kunst ter discussie stellen. Ze hoopt dat mensen zich bij de werken van de acht hedendaagse kunstenaars die samen met haar vanaf 8 april in en rond Concordia exposeren, afvragen of en waarom dit kunst is.

Nog voor het eerste kunstwerk is gearriveerd, is bij Concordia de discussie al opgelaaid. Koen Vanmechelen stelt drie kippen tentoon. Niet alle medewerkers van het Enschedese kunstencentrum kunnen dat waarderen. Sommigen vragen zich af waarom levende have als kunst moet worden tentoongesteld. Kan dat wel? Is dat niet zielig? En: wat is het nut ervan?

Audry Hoemakers van Concordia is eerlijk. “Dit is precies de discussie die Concordia met de tentoonstelling van Tinkebell. wil uitlokken. We nodigen mensen uit om te komen kijken naar kunst die niet direct als kunst is te herkennen en iedereen mag daar een mening over hebben. Dan geldt dat natuurlijk ook voor mensen die hier werken of vrijwilliger zijn. Het zou mooi zijn als iedereen reageert in de zin van ‘oh wat mooi’, ‘geweldig’ of ‘leuk’, maar dat is niet alleen wat kunst is. Als het om dieren gaat kan er meer emotie spelen en nemen mensen het persoonlijk op. En hier werken veel dierenliefhebbers.”

Ze lopen rond, eten en leggen eieren. Ze moeten verzorgd worden

De drie kippen uit de ‘collectie’ van de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen komen in Concordia aan de Langestraat binnen terecht, in een ren. “Ze lopen rond, eten en leggen eieren. Ze moeten verzorgd worden. Dat doen we er ook bij.”

De kippen van Koen Vanmechelen zijn een kunstproject. Sinds 2000 kruist de Vlaming Belgische kippen met soortgenoten uit andere werelddelen, een ‘proces’ dat hij met het resultaat van iedere kruising herhaalt. Zijn doel is het vinden van de ‘oerkip’ met dna van alle kippensoorten op aarde; een kosmopolitische kip. Hij wil geen superkip, maar juist een bastaard die de genen van alle nationale rassen in zich draagt. Zijn ideaal is om zo een universele, kosmopolitische kip te laten ontstaan. Daarmee is zijn kip een symbool voor het individu dat verbonden is met anderen. En daarmee wordt de kip kunst.

Audry Hoemakers geeft aan dat de tentoonstelling ‘How on earth should this be art?’, die door Tinkebell. wordt samengesteld, ook voor Concordia best spannend is. “Het is iets dat wij nog nooit eerder hebben gedaan en iedereen mag er een mening over hebben.”

Met de keus voor Tinkebell. als gastcurator is een uitgesproken weg ingeslagen. Tinkebell. zelf is ook niet onomstreden. Ze maakte de film Save our children waarin ze toont hoe ze zich laat steriliseren om de uiterste consequentie van overbevolking aan de kaak te stellen. Ze maakte speelgoed van een kat die, als je ‘m binnenstebuiten keert, hond wordt. En een ten dode opgeschreven paard – Cupcake – zette ze op rolschaatsen. Met haar werk wil Tinkebell. hypocrisie aan de kaak stellen. Dagelijkse dingen die we voor lief nemen, plaatst ze in een andere context, zodat mensen worden gedwongen erover na te denken en er iets van te vinden. Niet zelden maakt ze heftige emoties los en krijgt ze heftige reacties.

Met de vraag of kippen als kunst moeten worden tentoongesteld, is de discussie over ‘How on earth should this be art?’ dus voor aanvang al begonnen. De tentoonstelling opent zaterdag 8 april en loopt tot en met 2 juli in en rond Concordia aan de Langestraat. Naast Tinkebell. en Koen Vanmechelen doen ook mee: Tessa Hendriks, Jeroen Jongeleen, Daan Samson, Sjef Meijman, Moritz Ebinger, Rob Scholte en Circus Engelbrecht.

Weet u een kunstwerk in Enschede waarvan u zich afvraagt waarom dit ‘in godsnaam’ kunst is? Mail een foto met een vraag of reactie naar enschede@tctubantia.nl.

Tubantia, 23 maart 2017

http://www.tubantia.nl/

1 Comment

  1. Interessante discussie. Ik worstel al jaren met deze vraag.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*