Lucette ter Borg – Fallussen tussen de manchetknopen + AT5 – MAN VOOR MAN
Fallussen tussen de manchetknopen
Kunstroute Man voor Man, met o.a. Seymour Likely, Rob Scholte en Gerald van der Kaap. T/m 10 september bij o.a. Tip de Bruin, Tothem Underwear en The English Hatter in Amsterdam. Routebeschrijving verkrijgbaar bij de deelnemende winkels.
Amsterdam – . Superman is oud en versleten, ondanks de sprankelende roze laarsjes, die hij draagt en de jeugd, die van hem afstraalt. Hij is een reliek, die junks redt bij de methadonbus en zich opwindt over de slechtheid om hem heen. Heel naïef. Superman is gemaakt door ‘Beide Kunstenaars’, het duo van vroegere Rietveld studenten Jan Blom en Tony Thijssen, naar eigen zeggen goed voor ’tweehonderd procent kunst’. Sinds 1991 zijn ze bij elkaar. Hun sukkelige ‘supermannen’ zijn te zien in de met zwart en chroom ingerichte etalage van herenkledingzaak Jacques d’Ariege in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Het is de negende halteplaats op de kunstroute Man voor Man die Blom en Thijssen langs mannenmodezaken – image builders bij uitstek – in Amsterdam hebben uitgezet.
Wie een wandeling maakt door de Nieuwendijk en de Kalverstraat, over het Max Euweplein, de P.C. Hooft- en de Van Baerlestraat, vindt tussen de afgeprijsde colberts en college shawls, de stoei pakjes voor jongens en de mini slips, kunst, die over mannelijkheid gaat. Een uitvergrote fotomanipulatie van Jurriaan van Hall bijvoorbeeld van een pokdalige en verminkte man. Weg is de heroïek. Of twee aangeklede fallussen van Rob Scholte tussen de petjes en manchetknopen, de een pront en fier, de ander mager en verdrietig. Nog meer fallussen, in een opstelling van Jan Starken, die in paars, rood en wit de woorden ‘Suck it Baby’ vormen, staan bij Nero in de Kalverstraat zichzelf te verdubbelen voor een spiegelwand. Geen klant neemt er aanstoot aan.
Blom en Thijssen zijn op zoek gegaan naar kunstenaars, die commentaar geven op de ideale man van de jaren negentig. Deze is volgens hen uitgegroeid tot een macho. “Mochten mannen in de jaren tachtig ook vrouwelijk zijn’,“ zegt Thijssen, “tegenwoordig is stoerheid troef.” “Wat willen we eigenlijk zijn?” is de hamvraag, die ‘Beide Kunstenaars’ daarom aan dertien van hun mannelijke collega’s hebben voorgelegd. Poëtisch, agressief, zakelijk, romantisch of provocerend?
Het resultaat is divers, maar duidelijk. Berend Strik borduurt mannen in harlekijn pakjes, Peter Giele vult de etalage van Tip de Bruin met twee ruige kerels, aangekleed met door kogels doorzeefde kostuums. Tip de Bruin (“Je moet ook binnen kijken, want ik doe het niet voor niks”) peinsde er niet over om zijn pakken uit te lenen voor de ‘Pierre Cardin’ en de ‘Jacis Ventanni,’ die riddled zijn met een Lüger 357 en een Browning 45.
Gerald van der Kaap ondergraaft in Barbas aan de P.C. Hooft de stereotype kantoor man. Dat is althans de bedoeling, want Van der Kaap “zit nog op z’n kont in Italië”, zegt eigenaar John van Tongeren meesmuilend. Wat er voorlopig bij hem te zien is, zijn een brain machine en geremixte kledingstukken op een hangertje: colbertjes met opgestikte teksten, die naar ‘riskante’ details verwijzen: ‘zweetplek’, ‘kapotte rits’, ’te korte mouw’ en – bij een ruitjes jasje – ‘uit de mode’.
Man voor Man is een tentoonstelling met uitsluitend mannen, maar daarom niet minder leuk voor vrouwen. Wat zìj van mannen denken, daarnaar waren ‘Beide Kunstenaars’ niet op zoek. Dat is een ander verhaal.
NRC, 30 augustus 1994
https://www.nrc.nl/nieuws/1994/08/30/fallussen-tussen-de-manchetknopen-7236777-a478884
MAN VOOR MAN
Geüpload op 10 mei 2011
MAN VOOR MAN KUNSTROUTE
Beide Kunstenaars-organisatie van een kunst-route in Amsterdam. 15 Mannelijke Kunstenaars geven hun visie op het mannelijk imago in de jaren 90. Deze kunstwerken werden tentoongesteld op de locaties, waar men bezig is met de ‘imagebuilding’ van de man: herenmodezaken.
Augustus 1994
Werken van Rob Scholte, Seymour Likely, Gerald van der Kaap, Berend Strik. Rob Schröder, Peter Klashorst, Jan Starken, Peter Giele, Erik Fens, Jurriaan van Hall, G. Brecht, Paul Smit, Arjen Lancel, Serge Verheugen en Beide Kunstenaars.
Plaats een reactie