LOS Den Helder – B & W ontbijten bij Jac. P. Thijsse + Casper Duin – Aansluiten bij Regenboogsteden + ’Helderse raadsleden tegen homo’s?’ + Redactie DHA – “Kan wel hulp gebruiken”

B & W ontbijten bij Jac. P. Thijsse

Het is te hopen, dat het jongetje op de foto niet zijn tong uitsteekt tijdens het Nationaal Schoolontbijt, want dan eet de burgemeester een broodje gezond mee.

In Den Helder ontvangt basisschool Jac. P. Thijsse burgemeester Koen Schuiling voor het gezamenlijke ontbijt, dinsdagmorgen 6 november om half negen. De burgervader neemt een aantal wethouders mee. Dat zal dus een hele bestuurlijke drukte geven in de school aan de Stakman Bossestraat in de Visbuurt.

De school hoopt, dat de speciale gasten een donatie doen aan de stichting Kinderpostzegels, dit jaar het goede doel van het Nationaal Schoolontbijt. Die stichting zet zich in voor kwetsbare kinderen. Het Nationaal Schoolontbijt beleeft komende week zijn zestiende editie.

L.O.S. Den Helder, 3 november 2018

https://losdenhelder.nl/b-en-w-ontbijten-bij-jac-p-thijsse/

Den Helder wil aansluiten bij Regenboogsteden

Den Helder – De gemeente Den Helder gaat de noodzakelijke stappen zetten om zich aan te sluiten bij andere Regenboogsteden in ons land. Een motie van de PvdA werd woensdagavond in de gemeenteraad direct gehonoreerd door het college.

Een Regenboogstad zet zich actief in voor de sociale veiligheid en acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en anderen met een afwijkende seksuele oriëntatie. Een Regenboogstad ontvangt van de overheid jaarlijks €20.000 om de emancipatie en het welzijn van lhbti-personen te bevorderen. Daarvoor moet een meerjarenplan worden vastgesteld. Nederland telt op dit moment zo’n vijftig Regenboogsteden.

Noordhollands Dagblad, 8 november 2018, 17:11

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181108_63906810/den-helder-wil-aansluiten-bij-regenboogsteden

’Zijn er Helderse raadsleden, die tegen homo’s zijn?’

Julianadorp – ’Zijn er ook homohaters in de Helderse gemeenteraad?’, ’hebben jullie wel eens ruzie?’ en ’bent u wel eens bedreigd?’

De havo brugklassers van het Junior College zochten dinsdagochtend de scherpe randjes op bij het bezoek van Edwin Krijns (CDA) en Nancy List (Gemeentebelangen) in de klas. De raadsleden vertelden in het kader van het vak burgerschapsvorming (samenleven en democratie) op verzoek van docente Lily Poortman een en ander over de gemeenteraad. Met Krijns als verteller en debutante List als sidekick in een cocktail van scherpe vragen en grappige reacties. Gevraagd naar de namen van de twaalf politieke partijen in de Helderse raad, kwamen de scholieren tot zes, waarvan er vier juist zijn: ’D66, PvdA, GroenLinks, PVV, 50Plus en Dierenpartij’.

Ook testte Krijns de jeugd met de vraag welke opleiding vereist is om raadslid te worden. Toen een leerling zelfverzekerd ’vwo’ antwoordde, knikten velen in het lokaal. “Niks!”, maakte de oud wethouder aan alle onzekerheid een einde.

Ruzies

Bovenal werd het een uur durend verhaal boordevol informatie over het aantal vergaderingen, het bereiken van een meerderheid, waarom er altijd een oneven aantal raadsleden is, etcetera. Tussendoor zocht de jeugd (logischerwijs?) vooral naar de excessen. Of er wel eens raadsleden boos weglopen, geheime vergaderingen zijn, of er ruzies voorkomen en of publiek wel eens boegeroep laat horen. Krijns en List stelden hun gerust met de mededeling dat dat zelden tot nooit gebeurt. Krijns: “Soms ben je ergens voor. Stemt er een meerderheid tegen, dan is dat zo. En moet je daar niet in blijven hangen.”

List: “Klappen en ’boe’ roepen, dat hoort niet in de raadszaal. Dat mag dus niet. Net als spandoeken. Laatst waren er nog vrouwen van het Internationaal Vrouwen Centrum (IVC, red.), die niet blij met ons waren en met spandoeken in de zaal stonden. Dat moet dan wel buiten de zaal van de voorzitter van de raad, de burgemeester”, hield ze haar jonge toehoorders voor.

De brugklassers wilden ook graag weten, of raadsleden wel eens worden bedreigd. Krijns: “Dat heb ik wel een paar keer meegemaakt. Dat mensen niet blij met je zijn en dat op een ongepaste manier laten merken via berichtjes. Daarvan heb ik geen aangifte gedaan, maar je meldt het wel bij de burgemeester.”

Discriminatie

Poortman had haar leerlingen een week eerder voorbereid op de komst van de volksvertegenwoordigers. Daarin was onder meer uitgebreid gediscussieerd of partijen homo’s of lesbiennes zouden mogen weigeren. Krijns: “Dat is discriminatie en dat mag niet volgens de grondwet. Of er in de raad mensen zijn die tegen homo’s of lesbiennes zijn?”, herhaalde hij een vraag. “Ik kan het me niet voorstellen.”

Als afsluiter van een vermakelijk schooluurtje mochten de brugklassers de raadsleden nog een paar handreikingen doen. “Wat wij graag willen? Een trampoline park en een kart baan”, antwoordde een meisje resoluut. Vooral dat laatste kreeg veel bijval. Meer nog dan een Ikea, Primark of KFC zien de leerlingen graag een kart baan verrijzen in de gemeente Den Helder. Een locatie is altijd te bedenken, gaven de scholieren aan. ’Er is genoeg ruimte, veel platteland. Dat kan wel minder’. Krijns en List lachten smakelijk om de spitsvondigheid.

Noordhollands Dagblad, 13 november 2018, 17:06

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181113_50284324/zijn-er-helderse-raadsleden-die-tegen-homo-s-zijn

Krul (CDA): “Onze burgemeester kan wel wat extra hulp gebruiken”

Den Helder – Als het aan het CDA ligt krijgt de gemeente Den Helder er binnenkort een bestuurder bij, want, zo zegt fractievoorzitter Harmen Krul met een knipoog, “onze burgemeester kan wel wat hulp gebruiken”.

Voor het CDA is het duidelijk, dat een bepaalde rol binnen het college niet ingevuld wordt. Krul doelt hiermee op de afwezigheid van een kinderburgemeester en roept het college op stappen te zetten tot het vinden van kandidaten.

In ongeveer 35 gemeentes in Nederland is er een kinderburgemeester. Deze gaat bijvoorbeeld met de burgemeester mee naar evenementen en houdt daar soms een korte toespraak. Denk bijvoorbeeld aan de intocht van Sinterklaas, de Vierdaagse en de uitreiking van jeugdlintjes. “Een kinderburgemeester kan een brug kan vormen tussen kinderen in de gemeente Den Helder en de lokale politiek”, aldus Krul.

Buitenspelen
De ‘kinderburgermeester’ gaat samen met de burgemeester op pad om te praten met kinderen over onderwerpen,die zij belangrijk vinden. Bijvoorbeeld over buitenspelen, school of sport. Andere kinderen uit de gemeente kunnen aangeven bij de kinderburgemeester wat zij belangrijk vinden. “Met dit initiatief kunnen we met lage kosten toch de volgende stap zetten in het dichtbij brengen van de politiek”, stelt Krul. “Dit past goed bij andere initiatieven, zoals raadsleden voor de klas, waarmee we de bewustwording van wat de lokale politiek doet in Den Helder kunnen vergroten en tegelijkertijd ophalen wat er leeft onder de jongeren.

Op de vraag, of de kinderburgemeester er zaterdag bij de Sinterklaas intocht al staat, is het CDA duidelijk: “We gaan eerst met een motie dit proces in gang zetten, waarbij gekeken moet worden naar de on- en vooral de mogelijkheden. Hopelijk kunnen we voor de kadernota onze eerste kinderburgemeester installeren.”

De Helder Actueel, 15 november 2018 – 22:23

Reacties:

RB
15 november 2018 at 22:27
hij is zelf net droog achter de oren deze mooiprater, niets maar dan ook niets hebben ze voor elkaar in de gemeente en al weer snode plannen voor nog meer dwaze ideeën….. ruim eerst toch eens de puinhopen die er nu zijn op voordat je over nieuwe plannen gaat dromen

Judge X
15 november 2018 at 23:40
Als er straks een sluitende meerjarenbegroting is, kunnen de dingen die kinderen belangrijk vinden, niet meer betaald worden.

Andrea
15 november 2018 at 23:41
Eerst een nieuwe Burgemeester, daarna pas denken aan een kinderburgemeester…

https://denhelderactueel.nl/2018/11/krul-cda-onze-burgemeester-kan-wel-wat-extra-hulp-gebruiken/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Harmen+Krul
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koen+Schuiling

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*