Joanan Rutgers – Beschouwing (nr. 2595): Drie jaargetijden
Nederland heeft als eerste land ter wereld de primeur. Na lang overleg met de KNMI en vooraanstaande meteorologen is er onlangs officieel besloten om het jaargetijde winter voorgoed af te schaffen. De voortgaande opwarming van de aarde is dermate serieus, dat de winter, zoals wij die eeuwenlang hebben gekend, niet meer terug zal keren. De winter zal enkel nog in onze geschiedenisboeken bestaan en in de oude filmbeelden, zoals bijvoorbeeld van de Elfstedentochten, die de hoogtepunten van de winters markeerden. Nostalgische sneeuwfeesten met sleeën, sneeuwpoppen en sneeuwballen gooien zullen in ons land nooit meer voorkomen. Tentjes met koek en sopie vindt je enkel nog in het Openluchtmuseum in Arnhem en Madurodam. Ook de winterkleding zal in de toekomst niet meer verkrijgbaar zijn, omdat het overbodig is geworden, hoewel er op Marktplaats.nl nog volop handschoenen en lange onderbroeken verhandeld zullen worden. Dat de V & D mede door de wintercollectie is gestrand, spreekt boekdelen. ‘De Vier Jaargetijden’ van Vivaldi mag nergens in Nederland meer worden uitgevoerd of het moet minus het wintergedeelte zijn.
Jaap van Zweden en Paul Witteman hebben bezwaar aangetekend, maar dat is door het hogegerechtshof afgewezen. In het traditionele Engeland houdt men de poot stijf en overweegt men om Nederland aan te klagen wegens jaargetijde-ontkenning. Mark Rutte en David Cameron willen elkaar sinds de winterstop niet meer spreken. Overigens zijn de wintersportlanden ook niet te spreken wegens de Nederlandse winterontkenning, want zij vrezen, dat een winter-boycot ook tot minder wintersportvakanties gaat leiden. Premier Rutte houdt vol dat het wel eens averechts kan werken en dat er nu juist veel mensen naar winterlanden willen gaan. Zelf is hij dat zeker van plan.
Een witte Kerst is er al jaren niet meer geweest en nepsneeuw dekt de lading niet. De song ‘White Christmas’ gaat ook in de ban, net als vele andere winterliederen, zelfs ‘Winter in America’ van René Froger staat op de zwarte lijst. Het jaargetijde herfst wordt officieel extra lang en dus het langste jaargetijde in Nederland, ook omdat het regenseizoen aanzienlijk is toegenomen nu er geen sneeuwvlokken meer vallen. In reclame’s mogen geen winterbeelden meer getoond worden, omdat dit niet conform de werkelijkheid is. De Unox-rookworsten mogen alleen nog tijdens regenbuien en stormen getoond worden. Een glaasje Jägermeister mag niet in winterse sferen genuttigd worden, net zomin als een beker warme chocomelk van Nutricia. De winter is taboe geworden, omdat de winter in Nederland gewoonweg niet meer bestaat. Er zijn inmiddels vele protestgroeperingen ontstaan, zoals de Vereniging tot Behoud van de Winter en de Nationale Winterverzetsgroep, met Sven Kramer als directeur. Inmiddels overwegen België en Luxemburg ook de winter te schrappen, waardoor Nederland internationaal meer serieus wordt genomen.
Tijdens een speciale televisie-uitzending over de verdwenen winter in Nederland treden vele zangers en cabaretiers op, zelfs Adele is van de partij. Het team van Kunst & Kitsch bespreekt winterlandschappen van oude meesters en ze taxeren monumentale wintervoorwerpen. Het koninklijke echtpaar komt op de proppen met een slee van koningin Emma en ze tonen nooit vertoonde beelden van hen en hun kids in Lech. Zoefzoef de Haas kok Pierre Wind schenkt typische winterthee bij stevige winterkost en Freek Vonk legt ons uit waarom een winterslaap voor o.a. beren zo belangrijk is. De educatie-avond wordt afgesloten met de Nederlandse speelfilm over de historische helden op Nova Zembla. Ter herinnering aan de Hollandse winters wordt er door niemand minder dan Rob Scholte een gigantische ijspegel aan het Paleis op de Dam geplaatst, getiteld ‘Don’t let it kill you’. Rob werd er een slordige zes miljoen euro rijker door. Engeland is niet tot een aanklacht overgegaan, omdat er zelfs in dat land anti-winter gelovigen zijn opgestaan, die inmiddels grote invloed op de Houses of Parliament hebben. Er zijn in delen van Friesland en Groningen zelfs groeperingen opgestaan, die nog maar twee jaargetijden erkennen, namelijk de zomer en de herfst. Zij zijn het lentegevoel kwijtgeraakt binnen de herfstkenmerken en binnenkort zullen ze hun visie landelijk bewijzen en via duidelijke voorbeelden bevestigen.
nederlands.nl, 28-02-2016
Reacties:
Joanan Rutgers
29-02-2016
Nee, dat kan ik niet, want ik kan niet tegen de druk om iets te moeten presteren. Dan sla ik dicht. Alleen de totale vrijheid levert spontaan iets op.
Ton Hettema
28-02-2016
Erg leuke column, beste Joanan, heb behoorlijk zitten gniffelen om je verwarmende humor. Kun je niet een wekelijkse dagcolumn invullen, nu er enkele dagkolonisten lijken te zijn zijn afgehaakt?
http://www.nederlands.nl/nedermap/beschouwingen/beschouwing/141028.html
Plaats een reactie