Jeroen Bodewus – De Paddenstoel (1) + (2) + Marischka de Jager – Behoud van ’Paddenstoel’ bij sloopwerk V&D Den Helder
Opening van de Vroom & Dreesmann in maart 1966, hier in de zo kenmerkende koepel (foto Helderse Historische Vereniging)
De Paddenstoel (1)
Den Helder – Volgens woordvoerder Ronald den Boer van Woning Stichting en Helder Vastgoed is sloop van de Paddenstoel onvermijdelijk (Helderse Courant, 20 januari 2020). Met name de toegankelijkheid voor een eventueel restaurant zou een probleem worden. Geen ondernemer wil in de schaduwrijke onderkant van de Paddenstoel zijn nering hebben.
Als dat de uitgangspunten zijn heeft Den Boer gelijk. Maar als de eerste verdieping van de voormalige V&D appartementen worden, waarom kan dan ook niet de Paddenstoel tot woonruimte worden omgebouwd? De torens in Boatex laten zien, dat wonen in een (half) rond appartement zeer gewild is. Reken maar, dat er belangstelling zal zijn voor een appartement met een prachtig uitzicht op de Beatrixstraat. Daarnaast is het natuurlijk zo, dat een zwart geschilderde onderkant niet uitnodigt tot een oplossing voor het schaduwprobleem. Tijdens de licht Kunst route is het bewijs geleverd, dat met een beetje inventiviteit de Paddenstoel tot een aquarium om te toveren is.
Slopen is de makkelijkste oplossing, terwijl de Helderse stadsvernieuwers tot op heden (Schouwburg, bibliotheek School 7 en wat te denken van het geplande stadhuis?) hebben laten zien een uitdaging niet uit de weg te gaan. Eens gesloopt zal een Helders icoon als de Paddenstoel nooit meer terugkeren. Dat zou eeuwig zonde zijn.
Helderse Courant, 25 januari 2020
https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop
Paddenstoel (2)
De zogenaamde Paddenstoel (het voormalig restaurant naast het V&D gebouw) staat op het punt te verdwijnen. Nu heeft het afgewezen architectenbureau Pauwert in een studie al laten zien wat er onder meer mogelijk is: een soort van uitzichtplatform. Er wordt ook al enige tijd gesproken over een stadsmuseum. Hoe mooi zou het zijn als de diverse historische verenigingen hun krachten bundelen en samen met de gemeente hier invulling aan geven op de begane grond? Het is prachtig om toeristen te verwijzen naar de Paddenstoel als markeringspunt. Als daarnaast het museum wordt ingevuld met een beperkte VVV functie, een controlepunt voor de centrale fietsenstalling en een openbaar toilet, dan slaat men een aantal vliegen in één klap.
Uit een peiling onder 1134 respondenten blijkt dat meer dan de helft (52 procent) het ook niet eens is met het slopen van de Paddenstoel. Een dergelijk icoon kunnen we toch niet zomaar laten verdwijnen?
Helderse Courant, 8 februari 2020
https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop
Behoud van ’Paddenstoel’ bij sloopwerk V&D Den Helder
Den Helder – De gemeenteraad fractie van Behoorlijk Bestuur wil weten wat de mogelijkheden zijn om de zogeheten ’Paddenstoel’ bij het voormalige pand van Vroom & Dreesmann te behouden. Daartoe heeft de fractie het College van Burgemeester & Wethouders enkele vragen gesteld.
Dit naar aanleiding van de sloopvergunning, die aan Woning Stichting is verstrekt voor de sloop van het pand aan de Beatrixstraat. “Deze vergunning heb je nodig om uiteindelijk te kunnen beginnen, bijvoorbeeld om de gevel open te breken. Maar het zegt nog niks over het wel of niet slopen van de koepel’’, zei Woning Stichting eerder daarover.
Toch wil Behoorlijk Bestuur, dat de gemeente in gesprek gaat met Woning Stichting over de mogelijkheden tot behoud van de Paddenstoel op de huidige locatie en te onderzoeken, of het kenmerkende gebouw mogelijk herplaatst zou kunnen worden en waar dat dan zou kunnen. Behoorlijk Bestuur wil, dat er onderzocht gaat worden wat het gaat kosten om de Paddenstoel te demonteren en te transporten als een geheel om het mogelijk elders te kunnen plaatsen. “De Paddenstoel is in de stedenbouwkundig ontwikkeling van de Beatrixstraat op de huidige locatie niet geschikt en zou beter tot zijn recht komen in een vrij uitzicht situatie.’’
Beeld bepalend
Behoorlijk Bestuur stelt dat de Paddenstoel een sociaal culturele bijdrage heeft geleverd aan Den Helder, het jarenlang beeld bepalend is geweest voor het straatbeeld, het gebouw landelijk gezien een bijzondere architecturale waarde heeft en dat er in de Helderse samenleving meerdere stemmen opgaan voor behoud van het pand.
Opening van de Vroom & Dreesmann in maart 1966, hier in de zo kenmerkende koepel (foto Helderse Historische Vereniging)
Behoorlijk Bestuur stelt vervolgens, dat gekeken moet worden naar een burgerpanel, waarin burgers ideeën kunnen aandragen en welke locatie draagvlak heeft.
Om het proces van de herinrichting van de Beatrixstraat niet te vertragen zou de Paddenstoel tijdelijk opgeslagen kunnen worden.
Helderse Courant, 9 april 2020, 11:54
Reacties
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Paddenstoel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jeroen+Bodewus
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ronald+den+Boer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Woning+Stichting
https://robscholtemuseum.nl/?s=V&D
https://robscholtemuseum.nl/?s=Beatrixstraat
WS begint al aan de gevel van het gebouw en nemen “per ongeluk”de paddenstoel mee, wij als burger staan steeds buitenspel bij WS en de gemeenteraad, wanneer stopt dit eenzijdige gedoe ?
De mooiste plek om de paddestoel te herplaatsen en tot zijn recht te laten komen is ongetwijfeld het oude binnenduingebied De Nollen. Op 2 minuten loopafstand van treinstation Den Helder Zuid waar Ruud van de Wint in 1980 een indrukwekkend totaalkunstwerk heeft gebouwd. Daar past de paddestoel naadloos in.