Hendrik Jan Korterink – Deze week in de Bunker: het hoofdpijndossier van de Otton

“Ton vertelde dat Mustafa in het verleden een bom heeft gezet onder de auto van een bekende advocaat, mr. Hammerstein.” Zegt de Antilliaanse drugssmokkelaar Hensley J.(41) uit Lelystad op 16 februari 2004 als hij in Zwolle terechtstaat in de Otton-zaak. De verklaring komt nogal uit de lucht vallen, het gaat eigenlijk over heel andere dingen. Hensley noemt het incident alleen om de figuur Tom Bergsma – die hij consequent als ‘Meneer Ton’ aanduidt – neer te zetten. In grote lijnen komt het erop neer dat Hensley Bergsma ervan beschuldigt de grote man achter de schermen van het cocaïnetransport met de Otton te zijn: als opdrachtgever of als informant voor de CIE (Criminele Inlichtingen Eenheid). Bergsma ontkent dat, maar geeft wel toe dat hij Hensley J. al sinds 1994 goed kent, dat hij Henk Rommy “heel goed” kent en de naam Mustafa zegt hem ook wel wat.

De smokkelpartij met de Otton is, als je het dossier leest, een haast hilarisch gebeuren als je vergeet hoeveel geld en welke belangen ermee gemoeid zijn. Omdat niet alle verdachten hun mond opendoen en omdat degenen die wel verklaringen afleggen niet steeds de waarheid spreken, blijven er een paar onduidelijkheden. Zelf ontkent hij het, maar het lijkt er toch sterk op dat de op Curaçao geboren Hensley J. de spil in het geheel is. Hij woont in Lelystad en heeft nauwe connecties met het Medellin-kartel in Colombia: zijn ex-vrouw en zijn vriendin, Maria V., komen uit Medellin. Hensley is eigenaar van een uitzendbureau in Lelystad, daarvoor runde hij een casino. Hij had ook al eens een straf uitgezeten wegens drugshandel.”

Dit is het begin van het hoofdstuk De Otton, in mijn boek Bom in de Laurierstraat. Uit 2005. Tien jaar geleden. Aanleiding voor dit verhaal is die verklaring van Hensley over Mustafa en het plaatsen van de bom onder de auto van advocaat Oscar Hammerstein. Niet de BMW van Hammerstein werd opgeblazen, maar die van kunstenaar Rob Scholte, in de Laurierstraat. Rob verloor zijn benen, vriendin Micky Hoogendijk die naast hem zat kreeg een miskraam. Dat was op 24 november 1994.

Een paar hoofdpersonen uit dit verhaal heb ik gesproken. De man die door Hensley ‘Ton’ wordt genoemd wordt in de meeste andere berichten Thom B. genoemd. Een andere hoofdrolspeler is Wout van Kouwen, wiens naam in tal van dossiers opduikt. Ik heb hem een keer op Bonaire gesproken. Ook over hem staat een hoofdstuk in het boek. Beide hoofdstukken staan nu online.

Aanleiding hiervoor: dat deze oude drugszaak tot vele verrassing alsnog tot een echte rechtszaak leidt. Er zijn er al vele geweest, ik ben er één keer bij geweest, in Arnhem. Voor de gewone lezer is er al snel geen touw meer aan vast te knopen. Paul Vugts blikt in Het Parool van zaterdag vooruit op het proces, dat morgen in de Bunker in Osdorp van start gaat. De hoofdpersonen zijn kleurrijke figuren. Fantasten, sjoemelaars, prutsers, goudzoekers, oplichters, informanten? Ik ga het een béétje volgen, maar ik heb zo ’t idee dat de Nederlandse pers niet hijgend en kwijlend voor de Bunker zal staan.

Het hoofdstuk De Otton staat hier:
http://www.misdaadjournalist.nl/2016/02/de-otton-het-verhaal-van-een-smokkelboot/

In het hoofdstuk over Wout van Kouwen komen Fred Teeven en enkele andere ‘bekenden’ ook nog even langs:

“In het artikel in Vrij Nederland van 8 mei 2004 wordt Wout van Kouwen genoemd als de kroongetuige met wie officier van justitie Fred Teeven graag een deal wil sluiten. Van Kouwen beweert dat hij weet dat Jotcha J. de aanslag op Plooy wilde laten plegen en dat hij daarvoor de bewijzen kan leveren. In ruil voor zijn informatie wil hij dat justitie de zaak waar hij zelf van wordt verdacht laat rusten en dat hij wordt opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma: met een ander uiterlijk en een andere identiteit een nieuw leven beginnen, op kosten van de staat. Dat is duur, maar een veroordeling van Jotcha J. is justitie heel veel waard. Fred Teeven heeft er wel oren naar, maar zijn superieuren Joan de Wijkerslooth, de hoogste baas van het openbaar ministerie, en minister Donner, zien er niets in. Het leidt tot verhitte debatten in de media. Teeven is woedend en krijgt zelfs een spreekverbod.”

Misdaadjournalist, 7 februari 2016

http://www.misdaadjournalist.nl/2016/02/deze-week-in-de-bunker-het-hoofdpijndossier-van-de-otton/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image