Heiko Jessayan – ‘Eng idee, dat hier vannacht aan een auto is geknoeid’

Amsterdam – “Het was een handgranaat. De pin lag hier, met zo’n gouden ring er aan”, zegt een bewoner uit de Laurierstraat. “Aan de pin zat nog een stuk tape. Ik weet zeker, dat de tape om de as van het wiel was bevestigd en dat de auto bij het rijden de pin er uit heeft getrokken.”

De buurtbewoner toont de plek, waar hij de pin heeft zien liggen, op de hoek van de Laurierstraat en de Eerste Laurierdwarsstraat, waar gisteren de auto van Rob Scholte explodeerde en waarbij de kunstschilder zwaargewond raakte. Glaszetters zijn nog bezig om nieuwe ruiten in de ramen te zetten, terwijl de laatste resten glasscherf van de straten worden geveegd.

De schrik zit er nog goed in bij de zestig buurtbewoners, die zich om half acht ’s avonds in het wijkcentrum Jordaan hebben verzameld voor een ‘informatiebijeenkomst’. Achter de tafels zitten op rij een rechercheur, een glasverzekeringsexpert, een wijkagent – ‘veiligheidscoördinator’ – en een maatschappelijk werker. Ze proberen de geschokte omwonenden gerust te stellen. De mensen hebben allerlei vragen en vele geruchten doen de ronde.

“We hebben gehoord, dat die Heineken-ontvoerders er iets mee te maken hebben?”, vraagt een vrouw. “Kunt u ons iets meer daarover vertellen?” De rechercheur legt uit, dat hij dat niet kan: “De recherche is er niet om informatie te geven, maar om informatie te krijgen. Wij doen in het belang van het onderzoek nooit mededelingen”. Dat antwoord komt bot over en de buurtbewoners reageren verontwaardigd. “Je wordt hier niet wijzer van. Dit is geen informatiebijeenkomst meer.” Om de gemoederen gerust te stellen wil de rechercheur nog wel zeggen, dat de granaat geen tijdsmechanisme had en ook niet op afstand tot ontploffing is gebracht.

De verzekeringsexpert noemt de omvang van de schade overzichtelijk. “Veertig woningen en zo’n honderd ruiten. Bijna alles is gelukkig weer hersteld.” De maatschappelijke werker waarschuwt de omwonenden voor slapeloosheid en geprikkeldheid. “Zo’n aanslag kan behoorlijk hard aankomen. Praat vooral veel met uw familieleden, kennissen en huisarts. Dat helpt u om er over heen te komen.”

Een lijstje met belangrijke nummers wordt aan de buurtbewoners uitgedeeld en na nog geen half uur staan ze weer buiten. Een deel van de mensen steekt de straat over en zet de bijeenkomst voort in café De Laurierboom.

“Die BMW heeft Scholte ongeveer een jaar geleden gekocht van een van de ontvoerders van Heineken”, zegt een cafébezoeker uit de buurt, die zegt dat de aanslag een grote vergissing moet zijn geweest.

Een andere cafébezoeker bestrijdt dat. “Ik heb gehoord, dat Scholte in de kunstscene een grote coke pusher was. Misschien heeft hij wel ruzie gemaakt. Maar iemand, die een conflict op zo’n manier wil oplossen, is natuurlijk compleet geschift. Het idee, dat iemand hier vannacht met een granaat onder die auto heeft zitten knoeien.”

Weer iemand anders weet te vertellen, dat Rob Scholte zijn auto op de ochtend van de aanslag aan een kennis zou uitlenen. “Maar dat was niet meer nodig, dus reed Scholte zelf in zijn auto. Er zijn dan wel talloze vergissingen in het spel.”

Het moet een geschokte vader van het hart, dat de aanslag op Rob Scholte zo on-Amsterdams is. “Dat past hier helemaal niet. Een gezellige buurt waar mensen wonen en werken. Jonge gezinnen met kinderen. Mijn vrouw brengt iedere ochtend de twee kleintjes op de fiets naar school. Moet u zich voorstellen, als ze eerder de deur uit gegaan was. Ik word al gek bij het idee.”

Vele geruchten doen de ronde in aangeslagen Jordaan.

NRC, 25 november 1994

https://www.nrc.nl/nieuws/1994/11/25/eng-idee-dat-hier-vannacht-aan-een-auto-is-geknoeid-7247022-a1287240

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image