Hedzer Faber – Hé raadslid, je gaat niet over ’t ziekenhuis + Arie Booy – Vuurwerk om boek blijft uit + Ronald Boutkan – Lokale politiek zonder visie, kwaliteit en controle

Hé raadslid, je gaat niet over ’t ziekenhuis

Journalist Chris Aalberts, onder meer columnist bij deze krant, dompelde zich voor The Post Online een jaar lang onder in de politiek van zijn geboortestad Den Helder. Een arena, die bekend staat als slangenkuil, waar coalities sneuvelen, wethouders vallen en rancune domineert. Het leverde een boek op.

Morgen presenteert hij – in Den Helder – ’Palermo aan het Marsdiep’. Met elf lessen, die in elke gemeente toepasbaar zijn, zegt hij.

Den Helder – Den Helder had een jaar lang een pottenkijker. Een lange man met een laptop dook van juni 2017 tot juni 2018 opeens overal op. Chris Aalberts deed interviews, ging naar raadsvergaderingen, commissies, partijbijeenkomsten, verkiezingsdebatten en bijeenkomsten over regionale samenwerkingsverbanden, waar de gemiddelde burger nog nooit van heeft gehoord. En nu is er een boek. ’Palermo aan het Marsdiep’. En de onheilspellende ondertitel ’analyses van falend lokaal bestuur’.

Chris Aalberts trekt lessen uit lokale politiek in Den Helder

Want Aalberts gaat verder in zijn boek. Niet alleen in Den Helder is het een bende, ons democratisch systeem werkt helemaal niet. De enige vorm van politiek, die veel mensen interesseert, is die in Den Haag, stelt hij. Maar ’Den Haag’ heeft bijna geen taken meer. Die zijn verdwenen naar Brussel – waar ’we’ slechts een van vele landen zijn en dus weinig invloed hebben – of met decentralisaties naar de gemeente.

En die gemeente heeft wel veel verantwoordelijkheden, maar heel beperkt invloed. Want de GGZ, GGD, de vuilophaal, de milieudienst worden allemaal in regio verband geregeld. En bij zaken waar de gemeente wel over gaat, is de invloed beperkt. De gemeente gaat bijvoorbeeld wel over uitkeringen, maar kan de hoogte niet aanpassen. Oftewel: volksvertegenwoordigers hebben nauwelijks nog concrete invloed, laat staan de burgers, die hen gekozen hebben.

Dat is nogal wat. U hebt een cynisch boek geschreven.

Aalberts: “Oh. Echt? Toch niet qua schrijfstijl, hoop ik. Ik probeer juist weg te blijven van vinger wijzerij. Maar de conclusies zijn wel cynisch denk ik, ja. Vooral ook, omdat er nog wel de schijn is, dat die invloed er wel is. Een toneelstukje. Weet je, de machtigste man van Den Helder is Carlo Assorgia. Hij heeft een pizzeria en is de leider van de grootste partij, Beter voor Den Helder. Die zegt doodleuk, dat hij het ziekenhuis wil verhuizen. Hé raadslid, je gáát niet over het ziekenhuis. Dat zie je nu ook met het Slotervaart en de IJsselmeer ziekenhuizen. Dat zijn bedrijven, die te maken hebben met de zorgverzekeraars en landelijke richtlijnen. Het CDA dan, met een jonge, slimme, ambitieuze lijsttrekker, die zet ergens bovenaan zijn verkiezingsprogramma, dat hij het ziekenhuis wil behouden. Ja, mooi. Ten eerste is het geen onderscheidend punt. Er is geen partij, die het weg wil hebben. Ten tweede gaat de gemeenteraad daar niet over. Ten derde kan het ziekenhuis helemaal niet weg. Er zijn landelijke richtlijnen, die dan niet zouden worden gehaald. Een loze kreet dus. Als je het over cynisch hebt: het meest opvallend vind ik misschien wel, dat de meeste raadsleden helemaal niet weten wat hun taken en verantwoordelijkheden zijn.”

De titel ’Palermo aan het Marsdiep’ doet zelfs maffia praktijken vermoeden.

“En dat is niet zo. Het is een term, die eens door NRC is gebruikt bij een artikel over de politieke chaos in Den Helder. Ik vond het wel mooi. Het geeft goed aan, dat het goed mis is in Den Helder.”

Is dat eigenlijk niet gek? U beschrijft hoe het werkt in een gemeente, waar het niet goed gaat, en extrapoleert het naar het hele land.

“Nee, dat is niet gek. Als je in Heerhugowaard, Schagen, Culemborg of Heerlen gaat kijken is het niet anders. Daar heb je ook te maken met decentralisaties, regionale samenwerking en zo meer. Misschien dat het gemiddelde niveau van raadsleden in Heerhugowaard hoger is dan in Den Helder en ik hoop maar dat de roddels en verdacht makerijen, die je in Den Helder treft, er niet voorkomen, maar de fundamentele problematiek is dezelfde. Ik heb Den Helder gekozen, omdat ik er vandaan kom en die stad mij fascineert. Het kan ook nog erger, hè? Wat dacht je van Almere? In Den Helder heb je tenminste nog een krant, die de politiek serieus en kritisch volgt. Er zijn ook genoeg voorbeelden van gemeenten zonder een echte journalistieke waakhond. Dan kan de politiek van alles en nog wat verklooien en merkt de burger het pas als het te laat is.”

Aalberts beschrijft aan de hand van Helderse voorbeelden hoe de lokale democratie vastloopt. Bijvoorbeeld door het gebrek aan controle. Partijen hebben lokaal nauwelijks leden. Vaak zitten actieve politici ook in het partijbestuur en zijn het dus de slagers, die hun eigen vlees keuren. Ook zoiets: partijen hebben geen kleur meer, stelt Aalberts. Op kleine nuances na willen ze allemaal ongeveer hetzelfde. Dus vluchten ze in details om zich te profileren, terwijl het de taak is van de raad om te sturen op hoofdlijnen. Aalberts: “Eigenlijk zijn er maar twee stromingen van belang op lokaal niveau: de landelijke partijen en de lokale. En die zijn inhoudelijk voor 95 procent compleet inwisselbaar. Dat zie je ook door met welk gemak raadsleden en wethouders van de ene partij naar de andere hoppen. In Den Helder zou je op inhoudelijke gronden alle fracties kunnen fuseren tot twee grote. Maar dat is in de praktijk niet haalbaar, want ego’s. Die had eens ruzie met die, die vindt de fractievoorzitter van die een lul en dan blijft het steken, en bevechten ze elkaar op details.”

Oftewel: we hebben een kiesdrempel nodig.

“Dat hoor je mij niet zeggen. Het is niet aan mij om te vertellen wat er moet gebeuren. Ik zeg wat er mis is. Daar begint het toch mee. Snappen wat er verkeerd gaat. Het begint met bewustwording.”

Ja, precies. We moeten allemaal dit boek kopen.

“Ha, dat zou mooi zijn. Eerlijk gezegd weet ik niet wat ik er van moet denken. Commercieel is dit, vrees ik, een heel slecht project. Ik heb het vooral uit eigen fascinatie geschreven. Want, eh, tja. Wie zitten er eigenlijk te wachten op een boek over lokale democratie? In Den Helder? Ik denk, dat er twee scenario’s zijn. Of ik verkoop er honderd, of tienduizend.”

Boek

Palermo aan het Marsdiep

’Palermo aan het Marsdiep, analyses van falend lokaal bestuur’ wordt morgenavond om 19.30 uur gepresenteerd in bibliotheek School7 in Den Helder. Aalberts vertelt dan over zijn ervaringen van een jaar politiek Den Helder. Toegang is gratis.

Het boek (186 pagina’s) is vanaf morgen ook verkrijgbaar via onder meer boekhandels en bol.com.

Prijs: 17,50.

ISBN: 9789049024307.

Noordhollands Dagblad, 14 november 2018

Reacties:

Wilhelmina Kloosterhuis
overal naar toe gaan, dan pas kan je meepraten. Doe je goed. Hoop joue boek te lezen!!!

Ruud Van de Kerkhof
Ga ik zeker lezen .

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181114_9793243/he-raadslid-je-gaat-niet-over-t-ziekenhuis

Vuurwerk om boek blijft uit

Den Helder – Politiek vuurwerk bleef uit donderdagavond tijdens de presentatie door wetenschapper dr. Chris Aalberts van zijn nieuwe boek ’Palermo aan het Marsdiep’ in School 7.

De auteur van een serie boeken over Nederlandse en Europese politiek had er alles aan gedaan om voor spektakel te zorgen. Zijn boek over de Helderse gemeenteraad bevat voldoende stof voor raadsleden om elkaar eens flink de oren te wassen. Voorts had Aalberts twee politieke kemphanen uitgenodigd om – na zijn lezing – tegen elkaar in het strijdperk te treden.

Slecht

Maar van die gasten kwam alleen CDA fractievoorzitter Harmen Krul opdagen. PVV fractievoorzitter Vincent van den Bom had bedankt voor de eer. Aalberts: “Van den Bom had helaas geen zin om te komen, want hij vindt het een slecht boek.”

De goed gevulde zaal van de bibliotheek werd zodoende niet getrakteerd op een debat over de voors en tegens van de aanpak van oud Nieuwedieper Aalberts, want Krul was vol lof over de rol, die de schrijver gespeeld had in Den Helder. Volgens de jonge CDA leider was Aalberts tijdens de anderhalf jaar, die hij in de stad had doorgebracht, vooral een graag geziene gast geweest: “Je aanpak was verfrissend”, zei Krul tegen de wetenschapper.

Smullen

Hij vervolgde: “Elke politicus smulde van de verhalen, die je maakte, behalve als hij of zij zelf het onderwerp was, want dan deugde er geen klap van.”

Volgens de marineofficier mist de gemeenteraad nu zelfs de aanwezigheid van Aalberts in de politieke arena. Of dat echt het geval is, viel niet te checken, want hoewel er menig gemeentebestuurder op de tribune zat, kreeg Krul geen bijval. Burgemeester Schuiling verliet schielijk de zaal, toen Aalberts een uur na het begin van zijn presentatie het publiek voorstelde dan maar wat vragen te stellen.

Titel

Uit het niveau van de vragen bleek, dat vrijwel niemand het boek al gelezen had. Aan het begin van zijn betoog zei de schrijver onomwonden: “Ik weet niet of de titel ergens op slaat. Hij is ooit gebruikt als kop door een landelijk dagblad en ik vind hem wel mooi.”

Palermo is de Siciliaanse plaats, die bekend staat om de grote invloed van de maffia op de gemeenschap en als er iets duidelijk wordt voor de lezer van het boek van Chris Aalberts, dan is het dat er in Den Helder op zich weinig loos is. Zelf zei Aalberts donderdagavond: “Er wordt wel veel geroddeld. Hoe vaak mij door raadsleden of mensen, die politiek actief zijn, niet iets is verteld over anderen, is niet te tellen. Maar als ik dan vraag naar de bewijsstukken, dan blijft het stil. Er zijn misschien drie kwesties. waar wel iets speelt, maar zelfs dan nog is het vaak een dispuut tussen partijen, waarbij een ieder zijn eigen waarheid verdedigt.”

Volgens de auteur is Den Helder absoluut niet uniek in die zin, dat de lokale politiek op veel gebieden machteloos staat, omdat de besluiten elders genomen worden. Wat hij frappant vindt is, dat over het echte probleem van de stad niet gesproken wordt: “De krimp van de bevolking is het grote vraagstuk, maar dat is in alle politieke debatten niet aan de orde gekomen. Daar zou de gemeenteraad zich eens druk over moeten gaan maken.”

Noordhollands Dagblad, 15 november 2018, 21:30

Reacties:

Jeroen Bodewus
Chris is in staat om onze stad een spiegel voor te houden. Die kans wordt niet vaak geboden en daar moet je nu juist gebruik van maken omde stad en jezelf te verbeteren. Krul begrijpt dat, vele anderen niet.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181115_2994374/vuurwerk-om-boek-blijft-uit

Lokale politiek zonder visie, kwaliteit en controle

Den Helder – De politiek in Den Helder bestaat uit partijen zonder visie, ze willen eigenlijk allemaal hetzelfde en bemoeien zich met dingen, waar ze niets over te zeggen hebben. De burger verdiept zich er niet genoeg in om het goed te begrijpen en de media heeft geen tijd, geld of menskracht om zaken goed uit te diepen. Maar is Den Helder daarmee uniek? Welnee, zo is het bijna overal.

Journalist Chris Aalberts liep maanden rond in het Helderse. Hij sprak met dertig tot veertig personen, bezocht verkiezingsdebatten en de lokale media en besloot er uiteindelijk een boek van te maken. Het heeft de titel “Palermo aan het Marsdiep. Analyses van falend lokaal bestuur” en werd donderdagavond gepresenteerd in School 7. De belangstelling was groter, dan hij zelf vooraf had verwacht, maar een bestseller, zo schat Aalberts in, zal het boek niet worden.

“Ik weet eigenlijk niet, of de titel ergens op slaat”, begon hij de avond. “Ik las het jaren geleden eens in het NRC.” Het boek gaat natuurlijk over de marinestad, maar ach, de naam van de stad komt niet in de titel voor, “dus wie weet zijn er mensen, die denken dat het niet over Den Helder gaat.” Dat doet het dus wel en Aalberts heeft het boek onderverdeeld in elf ‘lessen’. De eerste gaat over de partijen zonder visie, waarbij Beter voor Den Helder donderdagavond met naam werd genoemd. “Ze hebben standpunten, maar geen idee waar ze naartoe willen met de stad.”

Machteloos

Les 2 heeft de titel “machteloos over hoofdzaken” meegekregen en gaat over het feit, dat partijen allemaal dingen roepen over zaken, waar de lokale politiek niets over te zeggen heeft. Denk aan het ziekenhuis, defensie en onderwijs. “De raad staat bij die onderwerpen met lege handen.” Ook het samenwerken in de regio is wel leuk, maar maakt wel, dat de afzonderlijke raad minder invloed heeft. “Den Helder heeft in die samenwerkingsverbanden nooit een doorslaggevende stem.”

En zo ging Aalberts (die onder meer schrijft voor TPO.nl en het Noordhollands Dagblad) vlotjes het boek door, af en toe de vinger op de zere plek leggend. “De gemeenteraad is de baas, maar dat betekent niet ze overal iets over kunnen en moeten zeggen en dat er dan ook moet worden geluisterd.” Ook gaat hij in het boek in op ‘incompetente raadsleden’, waarbij hij Ybeltje Berckmoes (VVD, via raad Den Helder naar de Tweede Kamer) als voorbeeld gaf, net als ex wethouder Dirk Pastoor. Het geeft een slecht beeld van de politiek en maakt bovendien, dat goede mensen niet in een raad willen.

Partij hoppen

Ook de rondtrekkende politicus komt aan bod, zoals Danielle Pater (nu Beter voor Den Helder, eerder Stadspartij en Trots op Den Helder). Dit fenomeen noemt Aalberts overigens wel redelijk Helders, het is iets, dat je niet veel terugziet in andere gemeenten of landelijk. Het partij hoppen in Den Helder is ook mogelijk, omdat er volgens de auteur inhoudelijk heel weinig verschil zit tussen de partijen.

Aalberts eindigt zijn boek met conclusies: er is verwarring over taken (wat kan de gemeente wel en niet doen), de partijen hangen vaak als los zand aan elkaar en er is vaak geen controle; de partijen hebben weinig macht over hun eigen raadsleden en de media is vaak niet in staat tot goede controle van de politiek. Om dat laatste op te lossen had Aalberts nog wel een tip voor de inwoners van Den Helder: maak allemaal een tientje over aan Den Helder Actueel, zodat de site een journalist in dienst kan nemen, die zich als echte waakhond vastbijt in de politiek.

Het boek kost 17,50 euro en is onder meer via Bol.com te koop. Aalberts is zaterdag te gast bij LOS radio in het programma “De Week op Zaterdag”.

Den Helder Actueel, 15 november 2018 – 23:10

Reacties:

Henk van Kuijk
15 november 2018 at 23:45
Op verzoek van Chris praatte ik meer dan twee uur met hem, en ik gaf mijn analyse van de politieke problemen in Den Helder: 1. Telkens weer wordt de verkiezingsuitslag genegeerd, met name door VVD, CDA, D66 en de PvdA; 2. Er wordt geen draagvlak gezocht bij de burger, voor besluiten (zie bijvoorbeeld nu de bezuinigingen en de doorgedrukte verhuizing van het stadhuis en de versnippering van die diensten); 3. de partijdige burgemeester, die niet verbindt; 4. het NHD dat eveneens partijdig is, en wel controle KAN uitoefenen, maar meehuppelt met de Haagse partijen, telkens weer; 5. het dédain voor lokale partijen door de Haagse partijen; 6. Geen hoor en wederhoor, zoals bij de kwestie Geurt Visser; 7. de oncontroleerbaarheid van Zeestad bv. en de schouwburg; 8. De wijze van handelen naar Rob Scholte; 9. Het verspillen van heel veel geld.
Niets hiervan mocht ik aantreffen in het boek, en Geurt Visser werd nog eens door Chris door het slijk gehaald, zonder wederhoor. Chris was wel aanwezig bij de rechtszaak die we over Zeestad aanspanden, maar stelt de blokkade van de democratie door de “verbonden partijen” niet aan de orde.
Geen goed boek dus.

Judge X
16 november 2018 at 00:02
Ik voorspelde het al Henk:
31 oktober 2018 at 14:53
Chris Aalberts schrijft voor het NHD …., nou daar hebben veel burgers – zo niet de meeste – genoeg info aan, om het boek verder links te laten liggen.

Hans
19 november 2018 at 07:25
Henkie henkie, wanneer accepteer je het nu eens dat niet alles wat je zegt en denkt door de gemeenschap gedeeld wordt. Het complot denken is zo achterhaald.

Dick Berts
19 november 2018 at 07:40
Wat je ook van Henk van Kuijk vindt -zelf zie ik hem als een van de weinige morele ankers van deze stad- Henk is is een respectabel mens. Door hem consequent met de verkleinwoordjes Henkie, henkie aan te spreken, verkleint u alleen uzelf tot een mens zonder respect voor andersdenkenden. Vervolgens geeft u blijk van de schaapskudde, dek je vriendjes mentaliteit, die nou juist de oorzaak is van de volledige ondergang van deze stad. “Henkie henkie” mag van u immers niet ingaan tegen wat de grote schare meelopers in deze stad denkt. En tenslotte roept u dan, dat de manier van denken van Henk achterhaald is. Daarmee plakt u slechts een domme sticker, zonder ook maar met het minste argument te komen. Lege kretologie dus. U refereert slechts aan de heersende mode bij de massa. Wie de geschiedenis bestudeert, komt tot de conclusie dat de massa vrijwel altijd ongelijk heeft. Alleen daarom al luister ik graag naar moedige kerels als Henk van Kuijk. Hoe vaak ik het ook met hem oneens ben. En ja, hij is soms wat drammerig, maar dat komt alleen maar uit betrokkenheid voort. Betrokkenheid bij waarheid en eerlijkheid en geen betrokkenheid bij duistere vriendjes die elkaar de bal toespelen, zoals helaas gebruikelijk is in dit Palermo aan het Marsdiep.

Hans
19 november 2018 at 21:00
Dicky dicky, jij zou toch stoppen met te reageren op dit forum.
Of ook al weer een loze belofte

Dick Berts
16 november 2018 at 00:03
Aalberts boek kent maar een doel; Zijn vriend Schuiling vrijpleiten. Hoe hij dat doet? Concluderen dat het niet alleen in Den Helder een puinhoop is, maar overal. Iedereen schuldig, is niemand schuldig. Dat was dan dit boek.

Judge X
16 november 2018 at 00:25
En dan € 17,50 !!! …., daar koop je bij Maasakkers waarschijnlijk 20 oliebollen voor, dus de keus lijkt mij vrij simpel …. 😉

Henk S
16 november 2018 at 07:13
Dr. Chris zegt in het nhd dat er niets aan de hand is in Den Helder, behalve dat er veel wordt geroddeld en dat is dan de inhoud van het boek.
Hij vindt harmen krull duidelijk een bovenste beste knul, daar denk ik zelf iets genuanceerder over.
Lijkt mij de moeite van het lezen niet waard.

HZdwg
16 november 2018 at 09:00
In plaats van Palermo te beledigen, als ik het zo lees, was het eerlijker geweest als hij het boek had genoemd: “het is allemaal niet de schuld van Schuiling”.

Hopje
16 november 2018 at 16:30
Omdat Henk niet gehoord is zoals hij dat wil is het geen goed boek.
Wat zal hij een moeilijk leven hebben zeg..
Die spiegel die voorgehouden wordt is juist goed.
Maar de beste stuurlui staan aan wal. en dat zegt genoeg.

Judge X
18 november 2018 at 23:09
En opeens is daar ene Hopje …., nooit van gehoord totdat Chris Aalberts zich hier met z’n boek kwam promoten.
Het zal Chris z’n man wel zijn ….

Hopje
19 november 2018 at 08:47
Nee hoor, dat ben ik niet. U doet een aanname, helaas gebeurt dat hier continue.
Een reactie op iets geven is prima echter mis je zeer veel inhoudelijke kennis. Jammer!

e
19 november 2018 at 09:17
Haagse BLUF, vandaar Hopje.

Henk van Kuijk
19 november 2018 at 21:22
Ik stond juist niet aan wal, Heer Hopje, ik zat even als gast op het schip van Chris, maar werd eraf gegooid, de wal op. Hij hield niet van mijn koers, en discussieert ook niet.

Henk
18 november 2018 at 16:48
Dit is een smoes die je vaker hoort, velen zijn een beetje verantwoordelijk voor de onstane situatie maar niemand is schuldig.

https://denhelderactueel.nl/2018/11/lokale-politiek-zonder-visie-kwaliteit-en-controle/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Chris+Aalberts
https://robscholtemuseum.nl/cafe-weltschmerz-rob-scholte-en-chris-aalberts-het-spookbestuur-van-den-helder/
https://robscholtemuseum.nl/cafe-weltschmerz-bestuurlijke-gomorra-in-den-helder-rob-scholte-en-geurt-visser/

1 Comment

  1. Ik geef toe dat het wat onbescheiden is om hier te vermelden dat Chris Aalberts mij opgenomen heeft in zijn Legioen van Eer (geblokkeerd op Twitter). Sorry hoor, maar ik ben daar zo trots op!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image