Harry Muller – Domtoren staat aan Japanse Zee

NAGASAKI

Langs een baai niet ver van de Japanse stad Nagasaki is een stukje Nederland gebouwd. Dit is het pretpark ‘Huis ten Bosch’ dat jaarlijks zo’n vier miljoen bezoekers trekt. Veel Japanners natuurlijk, maar ook toeristen uit Korea, Thailand, Hongkong of Singapore vergapen zich aan Holland met historische gebouwen als de Domtoren in Utrecht, het stadhuis van Gouda en natuurlijk het paleis ‘Huis ten Bosch’ in Den Haag, waarvoor Koningin Beatrix persoonlijk toestemming gaf het na te bouwen.

Hier is een soort Madurodam ontstaan, maar dan met gebouwen, huizen en straten die net zo groot zijn als in werkelijkheid. Daarom raakte uw verslaggever een beetje in verwarring, want heel Nederland is in Japan op loopafstand bereikbaar.

Vanaf het vliegveld van Nagasaki, een eiland voor de kust, varen we met een snelle veerboot naar ‘Huis ten Bosch’. Na ongeveer veertig minuten verschijnt ineens de Utrechtse Domtoren aan de horizon. Slechts een paar meter korter dan de echte, maar dat moest voor de veiligheid van het vliegverkeer. Een vreemd gezicht die toren aan de rand van de zee..

We meren af in de haven van het pretpark met een paar oude zeilschepen aan de kant en ook een kopie van het VOC-schip ‘De Liefde’ dat in de maand april van het jaar 1600 in de buurt van het huidige Nagasaki aankwam.

Bij onze aankomst wordt het al een beetje donker. Nadat we de bagage naar het hotel ‘Den Haag’ hebben gebracht, begint in de haven rond het VOC-schip een spectaculaire show met veel laserstralen, kanongebulder en vuurwerk. Uit wel erg forse luidsprekers komt het geluid van een carillon, je hoort een draaiorgel, er klinkt gezang uit de Domkerk en de fanfare-muziek is zo echt, dat velen zich omdraaien omdat ze denken dat de harmonie voorbij marcheert. De contouren van de huizen langs de haven zijn voorzien van lampjes en dat is een fraai gezicht. Alleen een vuur spuwende draak in de show verstoort een beetje het beeld van ons land, maar dat heeft men kennelijk gedaan omdat de meeste bezoekers uit Azië komen.

De volgende dag kunnen we dit stukje Nederland, vele duizenden kilometers van ons land verwijderd, pas echt gaan bekijken. Dan zie je meteen dat je niet echt thuis bent. Hoewel de straatstenen en alle stenen van de huizen door Hollandse steenfabrieken werden gebakken, merk je dat nergens op straat een vuiltje valt te ontdekken. Geen prop papier, een leeg blikje van een frisdrank of een peuk van een sigaret. De auto’s, taxi’s en bussen zijn allemaal nieuw, maar hebben een carrosserie uit de dertiger jaren gekregen. Alleen een patrouillewagen van de politie is helemaal echt. Dat het verkeer bij ons rechts is, kon men de Japanners kennelijk niet leren en daarom rijdt een ieder hier aan de linkerkant van de weg.

Maar verder is alles bedrieglijk echt, alleen de afstanden zijn in dit pretpark natuurlijk beduidend korter. De overdekte winkelpassage in Den Haag is bij de Domtoren, een aantal passen verder is de kaaswaag van Alkmaar en wil je het kasteel Nijenrode in Breukelen of het Scheepvaartmuseum in Amsterdam gaan bekijken, dan is daar niet meer dan een stevige wandeling voor nodig. Mooi is de waterpoort van Delft, maar ook die van Sneek op een steenworp afstand van de sluizen bij Lemmer is keurig nagebouwd. In het stadhuis van Gouda is een glasmuseum ondergebracht.

Met een bootje dat versierd is met boeketten plastic tulpen, kun je een rondvaart maken door de grachten. Je vaart dan onder tal van bruggen door en ook onze ophaalbruggetjes van hout zijn er te kust en te keur. Vanuit het bootje kun je prachtig de terrasjes langs de Oude Gracht in Utrecht bekijken. De plastic tafels en stoelen staan er wat verloren bij, omdat het buiten nog wat frisjes is. We varen ook door het villadorp Wassenaar, waar kapitale huizen van Nederlandse makelij zijn gebouwd. De meeste zijn inmiddels verkocht, ofschoon daar vaak toch enkele miljoenen guldens voor betaald moest worden.

De naam van het pretpark is ontleend aan die van het paleis ‘Huis ten Bosch’ in Den Haag. Aan de buitenkant precies de woning van onze koningin, maar om veiligheidsredenen heeft men het interieur compleet veranderd. Zo zijn de wanden van de koepelzaal bijvoorbeeld beschilderd door de Nederlandse kunstenaar Rob Scholte, die er een kleurrijk geheel van maakte met veel VOC-schepen, moderne fregatten en wasbakken met zeilscheepjes. Ook is er in het paleis een tentoonstellingsruimte en aan de achterkant is een fraaie tuin in de stijl van Versailles aangelegd. Die is er in werkelijkheid niet, maar de Japanners hebben de oorspronkelijke tekeningen uit een archief in ons land opgevraagd. Verliefde paartjes laten zich graag in deze tuin fotograferen, maar ook een kiekje op de staatsietrap aan de voorkant is natuurlijk nooit weg. Het is de plaats waar een nieuwe regering in ons land steeds met de vorstin poseert. Waar in Den Haag de marechaussee aan de poort staat, zo zijn het hier een soort lakeien die de wacht houden.

Talrijk zijn de restaurants en winkels in het park. Vooral de souvenirs uit Holland zijn in trek, waarbij zelfs tulpen en hyacinten van piepschuim vlot verkocht worden. Je kunt bij de herberg ‘De rode leeuw’ gerechten uit ons land bestellen, maar op z’n Japans eten met stokjes in een soort grachtenpand is natuurlijk veel leuker. Wanneer je het café ‘De Haven’ binnen stapt, voel je je meteen thuis. Dat kan ook haast niet anders, want het is ingericht door een firma uit Rijssen, die van een onooglijk zaaltje nog een pracht van een kroeg kan maken. Natuurlijk is er een biljart, maar er zit helaas een scheur in het groene laken. Erg is dat blijkbaar niet, want de Aziatische toeristen drinken liever aan de bar een ferme slok whiskey dan zich bezig te houden met een spelletje tien over rood.

Het was de Japanner Yoshikuni Kamichika die tijdens een rondreis door Europa ook even Nederland bezocht en meteen verliefd op ons land werd. Hij besloot een deel ervan in Japan na te bouwen en opende bij de stad Nagasaki het ‘Holland Village’ met stukjes Marken en Volendam, maar ook met een deel van het stadje Hoorn. Toen op die plaats geen ruimte meer was om nog meer Nederland uit de grond te stampen, week hij uit naar de plaats waar nu het pretpark ‘Huis ten Bosch’ is verrezen.

Omdat deze streek getroffen kan worden door een aardbeving, is alles eerst van beton gebouwd en daartegen werden de echte bakstenen gemetseld. Ook de Domtoren is tegen aardschokken bestand. Bovenin de toren is een contra-gewicht van anderhalve ton dat een eventuele klap moet opvangen. Ook kunnen delen van de toren bij een beving iets verschuiven, waardoor de schade beperkt blijft.

Erg veel Nederlanders werken er niet in het park. Enkele studenten rijden met koetsen rond en bij een kaasboerderij laten Hilda de Vries en Ted Benschop zien, hoe van 150 liter melk precies 15 kilo kaas gemaakt kan worden. Ze vertellen er een keurig verhaal in het Japans bij, waarvoor een cursus van slechts 20 uur gevolgd werd.

Natuurlijk zijn er ook de draaiende molens met bollenvelden er omheen, waarvoor een systeem bedacht werd om het hele jaar bloemen te kunnen laten zien. Ook bij de Japanse televisie zijn de tulpen populair. In mijn hotel zag ik op de tv een wedstrijdje tussen twee Japanners, wie het snelst de bollen kon poten. Jammer was wel, dat de deelnemers een paar klompen kregen aangemeten, waar zelfs een rasechte Hollandse boer niet op zou kunnen lopen.

REISWIJZER

Japan is voor de gewone toerist nogal kostbaar. Toch is het bijvoorbeeld mogelijk in winkelcentra of bij de stations voordelig te eten. Heel leuk is de sushi-bar (rijst met stukjes rauwe vis), waar gekleurde schoteltjes met verschillende soorten op een lopende band voorbij komen.

Vanuit ons land zijn het vooral de zakenlieden, die een toeristische trip door dit land maken. Bij Japan Airlines wordt de mogelijkheid onderzocht een reis te organiseren, waarbij een bezoek aan ‘Huis ten Bosch’ is inbegrepen. Deze luchtvaartmaatschappij treedt ook op als vertegenwoordiger van JNTO, de Japanse toeristen-organisatie.

Japan Airlines vliegt dagelijks van Amsterdam naar Tokio. Het binnenlandse netwerk bestaat uit 23 bestemmingen. In ons land is de Japan Rail Pass te koop, waarbij men 1, 2 of 3 weken onbeperkt met de trein door dit land kan reizen.

INLICHTINGEN: Japan Airlines, Jozef Israelkade 48 e, 1072 SB Amsterdam, telefoon 020-6760060.

De Telegraaf, 22 maart 1997

http://krant.telegraaf.nl/krant/enverder/venster/reizen/reis.Japan/reis.970322nagasaki.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image