Hans Doortmont – KUNSTAVOND(EN): Kunstavond, 29 september 2017
Er was veel te doen deze vrijdag. Eerst de feestmiddag ter ere van Titi ons oudste lid qua leeftijd. We hadden het atelier versierd met een klein deel van haar werk.
Maar nu dan over de kunstavond. We lieten films zien uit de serie ”Kunstenaars van de 21ste eeuw.”
Robert Zandvliet
Ten eerste Robert Zandvliet, een schilder van abstracte landschappen met tempera verf, vaak zonder horizon.
Marc Mulders
Marc Mulders, schilder, aquarellist, fotograaf en glazenier. Hij is bekend geworden om zijn olieverf schilderijen, waarin hij de loop van de natuur volgt. In de lente en zomer schilderde hij tulpen en rozen. In de herfst en winter richtte hij zich op wilde dieren, zoals fazanten en hazen. Naast het schilderen heeft Mulders zich toegelegd op het maken van glas in lood ramen, zoals in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en de Sint Jans kathedraal in den Bosch.
Fiona Tan
Fiona Tan, zij maakt films, installaties, video en fotowerk.
Na de pauze vertoonden wij een film over Armando.
Armando
Armando werd geboren in Amsterdam maar bracht zijn jeugd door in Amersfoort. In 1959 werd hij lid van de Nederlandse Informele Groep, die in 1960 opging in de Nederlandse Nul beweging. Hij was een echte duizendpoot. Hij was dichter, journalist, deed theater en televisie, was violist in het zigeunerorkest van Tata Mirando en was amateur bokser. Hij speelde 25 jaar in het theaterstuk “Herenleed.” Deed ook mee aan verschillende experimenten. Bijvoorbeeld creëerde hij “Het zwarte water”, een bassin gemaakt van zwart plastic, gevuld met enkele centimeters water, maar met een enorme diepte illusie. In 1958 was hij chef kunstredactie bij de Haagse Post. Kreeg de F.Bordewijk prijs en de Multatuli prijs. Voor “Dierenpraat” kreeg hij de Zilveren Griffel. Kortom hij was bijna overal zeer duidelijk aanwezig.
In Amersfoort kreeg hij zijn Armando museum. Helaas werd dit museum op 22 oktober 2007 door een brand totaal verwoest. Bijna zijn hele collectie schilderijen verbrandde. Armando was er niet heel rouwig om. “Dan maak ik gewoon weer nieuw werk”. Een deel van de geredde collectie werd overgebracht naar Oud Amelisweerd.
Op de film zagen we Armando met grote plastic handschoenen en dikke verf werk maken. Overal uitgeknepen tubes. In het begin dachten we wat een geklodder, maar uiteindelijk verscheen een prachtig landschap.
Rob Scholte
Zijn jeugdjaren bracht hij door in Noord Holland. Hij studeerde aan de Rietveld academie. Hij was zeer creatief . In 1986 veroorzaakte hij opschudding met het schilderij “Utopia”. De Olympia van Manet. Hij had haar en haar dienares vervangen door houten poppen. Dit idee bleek hij niet zelf te hebben verzonnen, maar ontleend aan een ansichtkaart. Scholte reageerde door het krantenartikel, waarin hij werd beschuldigd van plagiaat, na te schilderen. In 1990 mocht hij het Nederlandse paviljoen van de Biënnale van Venetië inrichten. In 1991 kreeg hij de opdracht om een 1200 vierkante meter grote wand en plafondschildering op het Huis Ten Bosch Resort in Nagasaki te schilderen. Hij werkte vier jaar hier samen met assistenten aan. De opening ervan zou plaats vinden op 9 augustus 1995, samenvallend met de 50 jarige herdenking van de atoombom op Nagasaki. Het werd uitgesteld door de bomaanslag op hem in Amsterdam. Zijn beide benen moesten boven de knie worden geamputeerd. Sindsdien moest hij zich bedienen van een invalide karretje. De dader is nooit gevonden en waarschijnlijk had de dader zich ook in de auto vergist. waarin Scholte reed. Er volgden allerlei beschuldigingen en wilde verhalen over cocaïne smokkel en witwas praktijken.
Uiteindelijk verwaterde alles.
Scholte vertrok na het Japanse avontuur naar Tenerife, maar woont nu in Den Helder.
Ronald Zuurmond
We besloten de avond met Ronald Zuurmond. Zijn onderwerpen zijn landschappen, stillevens en zelfportretten. Hij schildert vaak met onder schilderingen en overschilderingen. Laag over laag werd de verf rechtstreeks van uit de tube op het doek gebracht en met een paletmes uitgesmeerd. Met schuurpapier werd alles opgeruwd en afgekrabd. Zuurmond noemt het “peuren” totdat het er een beetje bevredigend uitziet. We zagen hem op die manier werken aan een groot schilderij.
Ondanks de middag met Titi waren er toch nog twintig mensen op de kunstavond, die met het gebruikelijk drankje besloten werd.
Teken- en Schildervereniging ‘de Toets’, Toetssteen, winter 2017, nr. 3
http://www.detoets.nl/images/toetssteen/Toetssteen%202017-3.pdf
PDF:
Teken- en Schildervereniging ‘de Toets’, Zeist – Toetssteen, winter 2017, nr. 3
Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/lex-reitsma-hollandse-meesters-rob-scholte/
Plaats een reactie