Gert van der Maten – Minister Curaçao blij met ’vintage’ inboedel
Eerst naar het kabinet van de Koning, maar dan toch gauw door naar Ruth Groenewoud in Alkmaar. De nieuwe minister van onderwijs van Curaçao, Marilyn Alcalá-Wallé, wilde gisteren op haar eerste officiële werkbezoek aan Nederland wel eens zien, wie die gulle gever is van spullen voor scholen in achterstandswijken van Curaçao.
Groenewoud richtte de stichting Miss IQ op. Die vulde al meerdere containers met schoolbanken en stoelen, met speelgoed, speeltoestellen voor schoolpleinen, en allerlei ander materiaal.
Van het weekeinde nog doneerde basisschool de Hasselbraam uit Heerhugowaard een volledige inventaris, die voorlopig werd opgeslagen bij de selfstorage van http://www.containerbox.nl aan de Kitmanstraat. De minister en de top van haar ministerie poseerden daar gewillig bij een berg stoelen en tafels, terwijl de pers fotografeerde, net als wethouder Anjo van de Ven van Alkmaar – die de burgemeester verving – met haar mobieltje.
En passant verzegelde de minister nog een zeecontainer, die daarna op weg ging naar een vrachtschip in Rotterdam.
De in maart aangetreden minister heeft het beleid op Curaçao om gegooid. Zonder de andere scholen te verwaarlozen wil ze de achterstand weg werken van het openbaar onderwijs. Dat wordt geleid door een ambtelijke dienst, met alle ambtenarij van dien. “Waardoor ze bij investeringen en dergelijke altijd net achter het net vissen”, aldus één van de meegereisde ambtenaren. De ambtelijke dienst moet daarom verzelfstandigd worden, de scholen moeten ’magneten’ worden, aldus minister Alcalá. “Crème de la crème.”
Op Curaçao zelf is er geen geld voor meubilair. Al het geld gaat op aan het onderwijs zelf. Wat er staat wordt over zo’n lange tijd afgeschreven, dat er uiteindelijk lokalen vol staan met bijvoorbeeld te kleine stoelen, al dan niet met afgebroken rugleuning.
De spullen, die in Nederland worden afgedankt, zijn in Curaçaose ogen nieuw. Niet dat de minister wil rondbazuinen, dat het openbaar onderwijs het nu met tweedehandsjes moet doen uit Nederland. Nee, zegt de minister. “Het is vintage.”
Noordhollands Dagblad, 31 juli 2017, 23:45
Plaats een reactie