Gert van der Maten – De gemeente Alkmaar maakte er een zooitje van

De grond, waar om draait, vooraan het parkeerterrein achter Podium Victorie tot en met het perceel van HAL25, rechts het pand van Betty Blocks (voorheen Holder) (foto Jan Jong | jjfoto.nl)

De gemeente Alkmaar maakte er een zooitje van

Dat concludeert het Recherchebureau, chaos is zelfs zo groot, dat er geen echte schuldige kan worden aangewezen: Burgemeester Roemer eist nu zorgvuldigheid.

Alkmaar –  De aantijging klopt, het waarom blijft onduidelijk. En verder was het een zooitje bij de gemeente Alkmaar. Een verantwoordelijke wordt niet aangewezen.

Ruwweg zijn dat de conclusies, die kunnen worden getrokken uit het onderzoek van Recherchebureau Hoffmann naar eventuele bevoordeling rond een lap bouwgrond achter bioscoop Vue en Podium Victorie.

Het rapport was geheim, maar is woensdagmiddag alsnog door burgemeester Emile Roemer vrijgegeven, nadat deze krant om openbaarmaking had gevraagd met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Ook meerdere fracties in de gemeenteraad wilden publicatie.

Roemer stelt, dat Hoffmann aantoont, dat er niemand niet integer heeft gehandeld. Hoffmann zegt dat echter niet. De rechercheurs schrijven, dat het ’niet is vast te stellen of er al dan niet integer is gehandeld’. Er ontbreken namelijk veel documenten, en gespreksverslagen of notulen blijken nogal eens niet te zijn gemaakt.

Gepasseerd

Hoffmann beschrijft. dat gegadigden voor de grond op het voormalige Vegro terrein inderdaad gepasseerd zijn voor het IT bedrijf Betty Blocks (toen nog ’Holder’) van de broers Tim en Chris Obdam aan de Pettemerstraat.

Die gegadigden waren ontwikkelaar Landvast van Hans van de Leygraaf en het Duurzaam Bouwen Loket (DBL). Beide kregen eind 2018 als donderslag bij heldere hemel van ambtenaren te horen, dat het College – met verantwoordelijk wethouder Paul Verbruggen (PvdA) – alleen nog maar met de Obdams wilde onderhandelen.

Hoffmann heeft nergens kunnen ontdekken waarom die ommezwaai is gemaakt. Stukken ontbreken, verslagen van vergaderingen bestaan niet, en bovenal is er geen officieel College besluit te vinden, waarin voor de Obdams wordt gekozen. Het lijkt er op, schrijft Hoffmann, dat niet alle informatie bij alle betrokken ambtenaren is beland. Oftewel, ambtenaren en wethouders wisten van elkaar niet wat er speelde en aan wie er toezeggingen werden gedaan.

Subsidie

Zo kreeg DBL te horen, dat het de enige gegadigde was, terwijl de gemeente toen ook al sprak met Holder. DBL werd zelfs in zijn waan gesterkt, doordat Alkmaar enkele miljoenen euro’s aan Europese duurzaamheidssubsidie voor het loket toegezegd wist te krijgen.

Hoffmann, constateert dat Landvast begin 2018 – nog onder de vorige wethouder Victor Kloos (OPA) – zich als gegadigde meldde met een bouwplan. Onder Kloos’ opvolger Verbruggen is Landvast nog uitgenodigd om het plan concreet te maken. Alleen meldden de Obdams zich ook rond die tijd, aldus het rapport, en vanaf dat moment lagen Landvast en DBL eruit.

De broers Obdam zeiden eerder deze week in deze krant dat ze al sinds 2017 over de grond in gesprek zijn met vooral ambtenaren.

Optie

Maar Hoffmann meldt dat ook daar onduidelijkheid over is, of in ieder geval was. Er is wel een gesprek misschien, maar over welke vierkante meters dan precies? De gemeente heeft onduidelijkheid geschapen door te suggereren, dat Holder een optie heeft op alle grond, vanaf het terrein van HAL25 – de rechter buurman – tot en met het parkeerterrein links achter Podium Victorie. Dat klopt niet, zegt Hoffmann. Die optie geldt alleen voor het stukje grond recht achter het IT bedrijf zelf.

Roemer vindt, dat Hoffmann dit punt wel een beetje sterk aanzet. Het recherchebureau spreekt over het ’verkeerd informeren van de gemeenteraad’, wat in de politiek als een doodzonde wordt gezien. Roemer zegt echter, dat er alleen maar een verkeerde perceelaanduiding is gegeven, wat later is rechtgezet.

Het recherchebureau trekt harde conclusies, maar wijst geen hoofdschuldige aan. In de hele affaire heeft Alkmaar niet volgens zijn eigen regels gehandeld. De gemeente is niet transparant geweest en niet zorgvuldig. Door grote gaten in de informatie valt niet vast te stellen of alle gegadigden voor de grond wel gelijke kansen hebben gekregen.

Geen voorkeur

Opvallend is dat Roemer naar aanleiding van het rapport stelt, dat er ’nog geen onomkeerbare dingen’ zijn besloten. „We zitten nog helemaal vooraan in het proces. Er is nergens al een voorkeur van de gemeente te vinden voor één van de gegadigden.” Volgens zijn woordvoerder moet die opmerking niet opgevat worden als het opnieuw uitnodigen van de andere gegadigden, maar puur als een procesmatige vaststelling.

Wat het proces betreft, trekt Roemer het zich aan dat de gemeente beticht wordt van onzorgvuldigheid en intransparantie. Hij heeft de ambtenaren daarom op het hart gedrukt, dat alles voortaan vastgelegd wordt. Het mag niet nog eens voorkomen, dat er hiaten zitten in de gemeentelijke documentatie.

Hoffmann heeft puur het gemeentelijke proces onderzocht. De beschuldiging, dat Holder bevoordeeld is door de huidige coalitie, komt niet aan bod in het rapport. Chris Obdam van Holder was enige tijd voorzitter van de Alkmaarse afdeling van de VVD, een coalitiepartij.

Alkmaarse Courant, 13 januari 2021, 18:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210113_21616366

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Recherchebureau+Hoffman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Emile+Roemer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Victor+Kloos
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wet+Openbaarheid+Bestuur
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pettemerstraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alkmaar

1 Comment

  1. Ik herken hier uit Den Helder veel! We hebben al Palermo aan het Marsdiep, nu ook Catania aan het NH kanaal! Wat gaat het toch goed met onroerend goed in Noord Holland!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*