Gerard van Engelen – Professor duurzaamheid: ‘Alkmaar boekt vooruitgang’

Denk je al jaren lekker bezig te zijn op het gebied van duurzaamheidsbeleid (restwarmte energie, grote afvalscheidingsprogramma’s, elektrische auto’s), komt er ineens een groep studenten, die je op nummer 302 zet in een ’Telos duurzaamheidsmonitor’ van alle 388 gemeenten. Terwijl je het jaar ervoor nog op nummer 278 stond.

Alkmaar kon wel huilen, wilde eerst niet reageren en broedde twee weken op een commentaar (https://robscholtemuseum.nl/wp-content/uploads/2017/10/HVC-Lokale-Energie-Herman-Verhagen-Mark-Valkering-Commentaar-op-methodiek-en-interpretatie-van-resultaten-van-Telos-Rapport-Nationale-Monitor-Duurzaame-Gemeenten-2107.pdf). Strekking: er worden appels met peren vergeleken. “Duurzaamheid is een containerbegrip, zoals vrede en democratie. Iedereen kan ermee op de loop gaan en er een andere interpretatie aan geven.”

Op verzoek van deze krant heeft professor Bastiaan Zoeteman van de Universiteit van Tilburg, de leider van het Telos onderzoek (https://robscholtemuseum.nl/wp-content/uploads/2017/10/Telos-Nationale-Monitor-Duurzame-Gemeenten-2017.pdf), gereageerd op dat Alkmaarse commentaar.

In zijn uitgebreide weerwoord deelt hij het standpunt van Alkmaar, dat er nog ’vele gemeenten in Nederland’ zijn, die de definitie van het begrip ’duurzaamheid’ anders uitleggen, dan de Verenigde Naties hebben gedaan, toen ze de ’Sustainable Development Goals’ (Duurzame Ontwikkelings Doelstellingen) voor 2030 vastlegden. Waar het Alkmaarse duurzaamheidsprogramma zich met name richt op het gebied van energiebesparing en CO2 vermindering, richtte de VN zich ook op ’economische en sociale doelen’. Telos pakt die (uitgebreide) VN-doelen voor alle gemeenten mee in haar ’Nationale monitor Duurzame Gemeenten’. Professor Zoeteman: “De monitor maakt als het ware een foto van de brede duurzaamheidssituatie door alle gemeenten af te meten tegen dezelfde lange termijn doelen. De Nationale Monitor beweert niet, dat hoog scorende gemeenten die score aan gemeentelijk beleid te danken hebben.” Alkmaar heeft volgens hem zelfs een ’ruime voortgang geboekt’ op het thema energie. “Beter, dan de gemiddelde gemeente. Op het thema afval zit Alkmaar op het landelijk gemiddelde.”

Lees de volledige reactie hier: https://robscholtemuseum.nl/wp-content/uploads/2017/10/Bastiaan-C.J.-Zoeteman-Reactie-Telos-op-het-commentaar-van-BW-Alkmaar-en-HVC-op-de-Nationale-monitor-duurzame-gemeenten-25-oktober-2017.pdf.

Noordhollands Dagblad, 30 oktober 2017, 10:14

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo/professor-duurzaamheid-alkmaar-boekt-vooruitgang

PDF’s:
Telos – Nationale Monitor Duurzame Gemeenten 2017

HVC Lokale Energie | Herman Verhagen & Mark Valkering – Commentaar op methodiek en (interpretatie van) resultaten van Telos Rapport Nationale Monitor Duurzaame Gemeenten 2107

Bastiaan C.J. Zoeteman – Reactie Telos op het commentaar van B&W Alkmaar en HVC op de Nationale monitor duurzame gemeenten, 25 oktober 2017

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*