Freek Schravesande – Ik ben benieuwd naar je bh, zei hij

Bij de raadsvergadering op het stadhuis van Den Helder kijkt de voorzitter vertwijfeld om zich heen. „Wacht even, ik zie nu drie woordvoerders van de Stadspartij opstaan? Wie doet bij u de woordvoering?”

„Ik stond er het eerst!”, zegt een van de drie. Fractievoorzitter Peter Reenders, verontschuldigend: „Wij zitten niet allemaal op één lijn.”

Het is crisis in Den Helder. Wethouder Geurt Visser van de Stadspartij, met elf raadsleden de grootste, raakte eind vorige week in opspraak na seksueel getinte WhatsApp-berichten aan collega’s. Volgens RTV Noord-Holland ging het om teksten als: „Leuke blouse. Ik ben benieuwd wat voor bh je eronder aan hebt….”

De burgemeester had hem een stille aftocht gegund, maar de controverse lekte uit in de media. Visser moest weg. Maandag was er overleg in de gemeenteraad: hoe nu verder. Maar zelfs binnen de Stadspartij zijn ze daarover verdeeld.

Dan maar een motie. Na schorsing van de vergadering kijken leden van de andere partijen verbijsterd naar een velletje papier dat de Stadspartij hen zojuist onder de neus heeft geschoven. De motie roept op Visser alsnog te laten aanblijven totdat een onderzoek naar zijn integriteit is afgerond. Onderaan de motie staan alvast álle partijen als indiener genoemd. Alleen, niemand die daar iets van wist.

„Mijn partijnaam mag eraf”, zegt GroenLinks. De ene na de andere partij volgt. „Wij zijn hier niet in gehoord”, klinkt het. „Misschien toch mooi om dit even van tevoren te laten weten”, zegt een ander. „En om de soap compleet te maken”, zegt Stadspartij-fractievoorzitter Reenders, „ook niet alle leden van de Stadspartij zijn het met deze motie eens.” Als Reenders later op de avond ook door een fractiegenoot wordt uitgemaakt voor „leugenaar”, is het typisch Helders raadsavondje weer compleet.

Den Helder had het laatst de coalitie rond – die nu het eerst dreigt te stranden
„Een klucht”, heten de raadsvergaderingen hier steevast. Niet voor niets was in Den Helder de coalitie na de verkiezingen vorig jaar als een van de laatste gemeenten in Nederland rond. En niet voor niets dreigt hier de coalitie nu ook weer als een van de eerste te stranden. Al meer dan tien jaar lukt het de politiek in Den Helder niet ergens eensgezind over te zijn. Partijen gunnen elkaar niets, raadsleden trappen elkaar permanent na, incidenten worden opgeblazen tot onoverkomelijke problemen. Gevolg: versplintering, besluiteloosheid en een muffig oud bejaardentehuis buiten de stad als stadhuis, omdat de raad het over de bouw van een nieuw exemplaar al jaren niet eens wordt.

Waar de angel zit? „Wisten we het maar, dan kon iemand er wat aan doen”, zegt Jos Feijtel, die tientallen gemeentebesturen heeft geadviseerd en nergens zulke moeizame verhoudingen aantrof als in Den Helder. Mogelijk, zegt hij, speelt dominantie van de marine een rol. Het onderscheid tussen ‘wit’ (mensen in overhemd) en ‘blauw’ (in overall) zie je in de stad én in de politiek nog altijd terug.

Ook zag Feijtel nergens zoveel wantrouwen jegens buitenstaanders als in Den Helder. Als adviseur merkte hij het aan blikken, een bijzin. Maar ook burgemeesters en raadsleden van buiten „leggen er altijd het loodje”.

Dinsdag, als Geurt Visser (afkomstig uit Zuid-Holland) is ontslagen, kijkt fractievoorzitter Reenders van de Stadspartij met gêne terug op de avond ervoor. „Sommige partijgenoten hebben totáál geen idee hoe ze een debat moeten voeren, wanneer ze iets moeten zeggen en wanneer niet.” Fractieleden zijn op debattraining geweest, hebben workshops gevolgd. „Maar je weet hoe dat gaat, degenen die het echt nodig hebben, komen niet opdagen.”

Vlak na de verkiezingen was de sfeer in de partij best goed, zegt hij. Maar bij al die nieuwelingen ontbreekt het aan geduld. „‘Wij zijn de grootste dus wij gaan bepalen’, dat was de sfeer. En het moest allemaal gelijk geregeld worden. Maar in de politiek heb je niet meteen resultaat.”

Het ergste, zegt Reenders, is dat Visser door twee van zijn eigen partijleden is verraden. In een eerdere verklaring had Visser gezegd zijn functie neer te leggen „om meer tijd aan zijn gezin te kunnen besteden”. Daarna zouden twee partijgenoten de lokale krant hebben laten weten dat er ‘meer’ speelt. „Hoe is het mogelijk!”

http://www.nrcreader.nl/artikel/9070/ik-ben-benieuwd-naar-je-bh-zei-hij

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*