Frans van den Berg – Lichtkunst Afsluitdijk staat haaks op lichtbeleid
Den Oever – Het kunstproject van Daan Roosegaarde op de Afsluitdijk staat haaks op het beleid van de provincie Noord-Holland om lichtvervuiling tegen te gaan. Dat stelt de fractie van de SP, die tevens wil weten welke andere kunstprojecten hebben meegedongen.
Al vanaf het moment dat bekend werd dat studio Roosegaarde op de te renoveren Afsluitdijk een kunstproject gaat uitvoeren, is er ophef. Eerst ging het vooral over de kosten: ruim dertien miljoen euro. De provincies Noord-Holland en Friesland betalen elk een half miljoen, het Waddenfonds twee miljoen. De rest, bijna tien miljoen euro, komt van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Inmiddels richt de kritiek zich op de uitvoering. Het wordt iets met ’licht en interactie’, waarbij als voorproefje begin september lichtgevende vliegers op de dijk komen. De exacte plannen voor de permanente kunst zijn nog niet gepresenteerd.
Petitie
De Purmerendse amateur-astronoom Esther Hanko is een petitie gestart. ,,De Afsluitdijk is één van de laatste plekken in Nederland waar je de Melkweg nog kunt zien. Studio Roosegaarde gaat de dijk omvormen tot een lichtmuseum.’’
Inmiddels hebben 3387 mensen de petitie ondertekend, onder wie Roosegaarde zelf. Bovendien blijkt hij ambassadeur te zijn van de Nacht van de Nacht die in oktober wordt gehouden. Namens de provincie Noord-Holland lanceert Natuur en Milieufederatie Noord-Holland de ’Ster van de Nachtprijs’. Deze prijs is ingesteld met als doel lichthinder terug te dringen en energie te besparen. Volgens de SP reden om een rem te zetten op het kunstproject en nog eens naar de andere inzenders te kijken. Bij studio Roosegaarde wordt gesteld dat de energieopwekkende vliegers niet permanent zijn en het licht minimaal is.
NHD, 9-8-2016, 12:51 (Update 9-8-2016, 12:51)
Plaats een reactie