Fok! – Nederlanders en hun Onterechte Zelf Beeld van Kneuterigheid (…)
Nederlanders en hun Onterechte Zelf Beeld van Kneuterigheid (…)
woensdag 20 september 2017 @ 20:58:26
tong 80
“On-Nederlands goed” is zo onnodig kneuterig en kleinerend. De term hoort “Nederlands-Goed” te zijn.’ 🙁
Af en toe, nee ik lieg. Heel vaak realiseer ik me wat een groots land we zijn. Wat een geweldige prestaties we hebben geleverd en we nog steeds leveren. 16 miljoen inwoners. Mexico-Stad, New York of New Delhi hebben dat als stad alleen al. Je moet om het hoekje van de weermannen kijken om te zien waar Nederland op de Europese weerkaart ligt. Piet Paulusma klinkt als een oer-Hollandse, Friese doorloper, klunend op het verweerde schildersdoek. Ware het niet dat ie de rechtmatige opvolger is van Jan Pelleboer, ook al zo’n grootheid met een typisch Nederlandse naam. Helaas al een tijdje het hoekje om. De aankondigers, tevens voorspellers van de aanstaande Elfstedentocht. Een sportevenement uniek in de wereld. Met een unieke televisieregistratie van de, samen met de BBC, beste televisiemakers ter wereld. Hoeveel grote televisieprijzen deze uitzendingen, van 6:00 uur tot na middernacht, hebben gewonnen weet ik niet. Dat het er veel zijn weet ik wel. Net zoals regisseur Martijn Lindenberg deze prijzen in de wacht sleepte met zijn registraties van ‘De Ronde van Vlaanderen’ en schaatswedstrijden op diverse Olympische Spelen.
Internationaal doen Nederlandse regisseurs het sowieso goed. De Oscar uitreikingen worden door een Nederlander als Generaal Patton (Verfilmd met George C. Scott in de titelrol) met strakke hand in goede banen geleid. De grote lijnen in de gaten houdend en de kleine details koesterend. Het is bij de beesten af hoe we het Nederlandse filmklimaat categorisch blijven kleineren. Jan en alleman lult elkaar na, zonder enig besef van de realiteit. Het is glashelder dat dit een aanslag is op de werkelijke kwaliteit van de hedendaagse Hollandsche meesters.
De Nederlandse pionier Egbert van Hees werd opgetrommeld om het Live concert van Prince in Dortmund te regisseren. In heel Europa rechtstreeks te zien. Niet met Duitse concertgangers, maar met Nederlanders per bus opgehaald om als publiek te fungeren. De wil van Prince zelf moest natuurlijk wel worden verhoord. Net zoals ie Candy Dulfer hoorde en onmiddellijk begreep dat ie haar moest hebben in zijn band. Er zijn veel muzikanten en bands die een speciale binding met Nederland hebben. Als je in Nederland een single uitbracht en het werd een hit, wist men dat ze goud in handen hadden. Pearl Jam, U2, REM, Rage Against the Machine, Nirvana en The Smashing Pumpkins braken internationaal als eersten in Nederland echt door. Wie herinnert zich niet het legendarische optreden van Eddy Vedder en zijn band Pearl Jam begin jaren 90 op Pinkpop. Net zoals U2 het een decennium eerder op dat festival deed. Rage Against the Machine ging zelfs dezelfde muziek spelen als The Urban Dance Squad nadat ze in hun voorprogramma hadden gespeeld.
Even terugkomend op de Nederlandse televisie. “We” weten niet half hoe bevoorrecht we hier zijn. Waar in Amerika live-televisie niet meer bestaat, nadat een afgeplakte tepel van Janet Jackson per abuis tijdens de pauze van de Super Bowl was te zien, hebben we hier de pornofilm ‘Deep Throat’ bij de openbare omroep op prime time mogen aanschouwen. Waar ze in Amerika zijn blijven hangen in de kneuterige jaren 50, hebben we hier een eigen stijl, die stijf staat van eigenheid en eigengereid onze unieke beelden vertoont. Iedere artiest komt hier op zijn best uit de verf.
De controversiële Amerikaanse rapper Snoop Doggy Dog wist niet wat hem overkwam, in de talkshow van Robert Jensen. Waar ie in Amerika gearresteerd zou worden voor blowen, mocht ie hier rechtstreeks op televisie een mega joint aansteken, en diep inhalerend gelukzalig om zich heen kijken. Toen ie in de gaten kreeg dat we hier ook niet raar opkijken van een ‘fuck’ ‘shit’ of ‘asshole’ meer of minder op tv, was het hek helemaal van de dam. Op de BBC worden die woorden nog weg gepiept. ‘God Save the Queen’ stond op één in de hitparade, dat mochten de Engelsen echter niet weten of lezen. Vijf jaar daarvoor zat “Koningin Juliana” hier bij de VPRO, met haar voeten in een teiltje water, in een Ma Flodder soepjurk, spruitjes te pellen. De spruitjes lucht lag toen al ver achter ons.
De schilderkunst zou wereldwijd nooit hetzelfde zijn geweest zonder Rembrandt, Frans Hals, Johan Vermeer, Vincent van Gogh en ‘De Stijl’ met Piet Mondriaan als lijnentrekker en Pim Doesburg op doel. De latere wegbereiders met onder anderen Willem de Kooning, Karel Appel, Lucebert, Armando en Rob Scholte als boegbeelden, trokken deze klare lijn door. Doelbewust vernieuwend en de andere werkelijkheid creërend.
De vernieuwingsdrang van onze kunstenaars, weerspiegelt zich op allerlei fronten. Het aanvallende Nederlandse voetbal onderscheidt zich al 50 jaar van andere vergelijkbare landen.
Waar de voetbal kleintjes klein bleven, werd ons kleine kikkerland een grote meneer op de mondiale, groene velden. Het wereldtoneel werd kleurrijk verrijkt met oogstrelend voetbal. Aan de hand van de grote leermeester werd de kikker een vorstelijke prins. Ons koninkrijk vertegenwoordigd door majestueuze elftallen en spelers. ‘Oranga Magica’ werd het Nederlandse elftal van het WK-74 genoemd in Zuid-Amerika. Het totaalvoetbal veranderde het wereldvoetbal.
George C. Scott weigerde zijn Oscar voor de hoofdrol in Patton. Nederland speelt een hoofdrol sinds Rinus Michels aan het roer kwam bij Ajax. Als stuurman van een destijds zinkend schip, gaf ie de juiste richting aan. Hij werd later geen admiraal genoemd, maar bevorderd tot generaal. Die titel heeft hij nooit geweigerd. Net zoals Johan Cruijff, Ruud Gullit en Marco van Basten de prijs van Europees Voetballer van het jaar niet weigerden. We moeten een voorbeeld nemen aan deze helden. Helden die we zagen schitteren op tv, in vaak mooie oranje kleuren.
Oranje is dan ook de kleur van de jaren 70. Ik noemde deze drie grote voetballers. Had het daarnaast ook over van Hanegem, Neeskens, Krol, Rijkaard, Koeman, Kluivert, Bergkamp, van Nistelrooij, Seedorf, Robben of van Persie kunnen hebben. Dan missen we nog één grootheid.
De man van de bal op de paal. Freek de Jonge en Bram Vermeulen vormden het duo ‘Neerlands Hoop.’ Met hun programma ‘Bloed aan de paal’ ageerden ze tegen het Nederlands Elftal dat deelnam aan het WK-78 in Argentinië. Het land dat leefde in een dictatuur onder generaal Videla. De bal van Robbie Rensenbrink in de laatste minuut van de finale tegen Argentinië, staat symbool van onze grootsheid. We gunden het thuisland de wereldtitel. Nederland had immers de schoonheidsprijs al gewonnen. Uit dank kregen wij later de mooie, stralende en unieke Argentijnse koningin Maxima. Oranje blijft zo de mooiste kleur. Dat staat als een paal boven water. Ondanks ‘De kleine Generaal’ momenteel aan het roer. Als dat niet fideel is.
woensdag 20 september 2017 @ 21:06:16
hugecooll
New York City heeft daar zo’n beetje de helft van
https://www.youtube.com/watch?v=C4mB_irRAog
woensdag 20 september 2017 @ 21:10:33
tong80
Ach, dan nog. 😉
donderdag 21 september 2017 @ 09:10:21
Weltschmerz
Wat een kneuterig nationalisme hebben we ook.
donderdag 21 september 2017 @ 09:14:44
Koenz0r
Leuk. Herinneringen van personen uit de jaren 80. Bijna 40 jaar geleden.
En dat op een jongeren forum.
donderdag 21 september 2017 @ 09:46:01
AnanYaw
Mooi en inspirerend verhaal! ^O^
Toen dacht ik hieraan:
https://static.veronicamagazine.nl/srv/640×360/sdb/a-z/d/de/de-beste-zangers-van-nederland.jpeg
hieraan:
https://media.pathe.nl/nocropthumb/620×955/gfx_content/posters/schnitzelparadijs2.jpg
en hieraan:
https://static0.persgroep.net/volkskrant/image/3abb3eb2-8524-4ed9-9ce9-66ee154f08c0?width=664&height=374
donderdag 21 september 2017 @ 12:12:20
tong80
Liever dan het pompeuze Amerikaanse nationalisme. ‘The World Series.’ ‘Superbowl’ ‘We are the greatest’ ‘The American Dream’ ‘World leaders’ ‘Land of the free’
donderdag 21 september 2017 @ 12:12:51
tong80
Jongeren forum 😕 Wie leeft er hier in het verleden?
donderdag 21 september 2017 @ 12:22:00
Weltschmerz
Dat is ook volkomen hol chauvinisme. Ik vind het ook wel schattig hoor, dat Nederlandse nationalisme, maar persoonlijk heb ik daarin de accenten wat anders liggen.
“You can fool some people sometimes, but you can’t fool all the people all the time.”
donderdag 21 september 2017 @ 12:42:07
tong80
k gaf maar een paar voorbeelden. Voorbeelden die herkenbaar zijn.
fok.nl, 20 september 2017, 20:58:26
Plaats een reactie