Flessenpost uit Bergen – Wat kunstenares Ans Wortel lang geleden overkwam, lijkt nu ook Rob Scholte te overkomen…
In 1969 bood de toenmalige burgemeester De Ruiter Ans Wortel Kranenburgh aan. Ans mocht op het huis passen en erin wonen en werken
Gemeente Den Helder in het gelijk gesteld; Rob Scholte moet ruim vier ton betalen.
Wat kunstenares Ans Wortel lang geleden overkwam, lijkt nu ook Rob Scholte te overkomen…
Kunstenaar Rob Scholte moet de gemeente Den Helder ruim vier ton betalen. De kantonrechter stelde de gemeente woensdag grotendeels in het gelijk in het slepende conflict over de uitzetting van Scholte uit het voormalig postkantoor aan de Middenweg.
Scholte moet onder meer een vordering van € 361.340 aan ontruiming en opslagkosten betalen. Daarnaast veroordeelde de rechtbank hem tot betaling van € 24.519,71 wegens kosten voor de nutsvoorziening.
Lees hier verder voor het artikel:
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190918_87919614/gemeente-den-helder-in-het-gelijk-gesteld-rob-scholte-moet-ruim-vier-ton-betalen
In 1969 bood de toenmalige burgemeester De Ruiter het statige pand aan Ans Wortel aan. Ans mocht op het huis passen en er in wonen en werken, omdat er geen bestemming voor het pand gevonden kon worden. Ans had Lo de Ruiter ontmoet toen hij een kunstwerk, dat hij van haar had gekocht bij haar thuis, in de Tweede Weteringdwarsstraat in Amsterdam, kwam ophalen. De burgemeester schrok van haar behuizing: ‘Ik dacht: dat kan zo niet. Hier kan geen enkel talent zich ontplooien.’
Het statige Kranenburgh was gebouwd in 1882, in opdracht van de toenmalige burgemeester van Bergen: Jacob van Reenen, burgemeester van 1885 tot 1923. In 1954 viel het in handen van de gemeente Bergen. De gemeente besloot om van het pand een raadhuis te maken, maar kwam hier later op terug. In 1968 besloot de raad zelfs om tot sloop van het pand over te gaan, om er een nieuw raadhuis neer te zetten. Ook met deze plannen werd niet veel gedaan en daarom kreeg een jaar later Ans toestemming om in Kranenburgh te gaan wonen en werken.
De vroegere herinneringen aan Kranenburgh maakten het huis voor Ans heel bijzonder. Als klein kind fietste ze samen met haar vader vaak langs Kranenburgh, op weg naar het strand. Het pand lag precies halverwege hun huisje in Alkmaar en de Bergense kust. De vader van Ans vertelde altijd prachtige spannende fantasieverhalen over het huis. En nu mocht ze er wonen.
Besluiteloosheid en onrust
Ans werd niet bepaald hartelijk verwelkomd in het dorp. De woningnood was hoog, de plaatselijke bevolking was boos en jaloers. Men gooide de ruiten stuk, betoogde en schreef ingezonden stukken tegen haar en wenste haar het huis uit. Ans bleef en verweerde zich met pen, inkt en verf.
Ruim twintig lange jaren heeft het geduurd, voordat zij Kranenburgh moest verlaten. Gedurende deze jaren had de gemeente allerlei plannen met het huis: het moest vooral een sociaal culturele bestemming krijgen, waar de bewoners van het dorp ook iets aan zouden hebben. Een therapeutisch centrum, een culturele raad, een zoölogisch museum, het gemeentehuis, een museum voor romantische kunst, sociale woningbouw, en uiteindelijk een museum voor beeldende kunst, al deze plannen zijn de revue gepasseerd.
Ook particuliere kopers meldden zich en ook daar werd veelvuldig over vergaderd. De gemeente zat echt in haar maag met het pand, maar kwam uiteindelijk toch weer terug op de ‘zinnige’ bestemming met als gevolg, dat ook deze plannen werden afgeblazen.
En bij ieder plan, bij elke ontwikkeling, namen de onrust en onzekerheid bij Ans weer verder toe. Slapeloze nachten, het schrijven van vele weerwoorden in kranten en alle negativiteit, hadden grote invloed op haar werk en haar leven. Ze hield van ‘haar’ huis, het was háár plek om te werken en te leven. Honderden kunstwerken maakte ze er en haar laatste spaargeld stopte ze erin om het bewoonbaar te houden.
Kijk hier voor het interview met Ans Wortel:
Ans Wortel, mijn favoriete kunstenares vanuit Kranenburg in Bergen, 1989…
Gepubliceerd op 14 nov. 2009
Ans Wortel doet haar zegje over de uitzetting uit Museum Kranenburg te Bergen.
Dateert ergens uit 1989.
Ans overleed op 4 dec. 1996, 67 jaar oud.
Reacties:
https://youtu.be/ItXopTxjXFA
Flessenpost uit Bergen, 20 september 2019
Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ans+Wortel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jacob+van+Reenen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kranenburgh
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bergen
Plaats een reactie