FACE to FACE | Olympisch Kwartier – Spel van dimensies
De vrolijke drie potige trollen op de Minervalaan van twee jaar terug zijn in de Art Zuid beeldenroute van 2017 vervangen door drie verkreukelde rechthoeken van spiegelglad gepolijst staal. In het herdenkingsjaar van Mondriaan en de Nederlandse kunstbeweging De Stijl uit 1917 staat nu abstracte beeldhouwkunst centraal. Curator Rudi Fuchs, oud directeur van het Stedelijk Museum, die twee jaar terug de figuratieve beeldhouwkunst tentoonstelde, had toen direct gezegd dat hij bij de volgende Art Zuid de abstractie in wilde. En dat zullen we weten!
‘Three of a kind’, 2017, geïmplodeerde rechthoeken, Ewert Hilgemann (1938)
Fuchs wil ons geloof ik een beetje opvoeden. Makkelijke kunst is het namelijk op het eerste gezicht niet, daar op de lommerrijke lanen van Art Zuid. En met makkelijk bedoel ik, dat je in één klap wordt gegrepen of ontroerd en uitgenodigd wordt om van je fiets af te stappen. Daar zijn bij mij blijkbaar twee klappen voor nodig. Het lijkt op het eerste gezicht een beetje ‘strenge’ tentoonstelling van ijzer en beton. Vooral in de ‘hardcore’ van de beeldenroute rond het Hilton hotel.
‘Antipode” (2010), een beeld dat de zwaartekracht wil tarten, Lon Pennock (1945)
Dat zijn keuze “niet voor het grote publiek is” kon Fuchs niet veel schelen, begrijp ik van Art Zuid. In de uitlopers van de beeldenroute – zo’n 60 sculpturen in totaal in de open lucht – mocht het allemaal wat ‘toegankelijker kunst’ worden met kleurrijke mediterrane beeldhouwkunst van vrolijke Spanjaarden, zoals bij het Rijksmuseum en op de Zuidas bij het NS station. Maar de Apollo- en Minervalaan rondom het Hilton blijven als centrale as met hun ‘strenge’ Hollandse en Duitse kunst zo toch een beetje voor de ‘elite’. Passend bij de buurt en bij Fuchs, die om de hoek woont.
”Statistocrat”(2015), een ambtenaar, die met zijn bureau versmolten is, Joep van Lieshout (1965)
Een beetje tekst en uitleg bij de sculpturen is dan wel handig. Of zelfs nodig. Om het daardoor ineens toch weer spannend te gaan vinden!
Je moet blijkbaar gewoon twee keer kijken, in plaats van één keer! Niet iedere eerste klap is een daalder waard.
LUCHT
Uit de stalen gelaste rechthoeken op de Minervalaan blijkt bijvoorbeeld de lucht weggezogen te zijn. Ik laat me bijpraten en rondvoeren door kunsthistorica drs. Inge Raadgever van de Vrije Academie. De tekstbordjes naast de beelden bieden, vind ik, niet al te veel houvast.
Zo’n kunsthistorica stimuleert je om twee dan wel driemaal te kijken en je af te vragen wat een kunstenaar bezielt. Ze vergelijkt de drie ingedeukte rechthoeken uit 2017 met een keurige witte kubusstructuur uit 1973 van dezelfde kunstenaar Hilgemann, even verder op de Apollolaan.
“Zijn eigen perfectionisme zat ‘m in de loop van zijn leven in de weg”, vertelt ze. Hij last tegenwoordig een perfecte vorm in elkaar, maar laat daarna de lucht er uit zuigen en laat zo heel bewust het toeval de vorm van zijn werk bepalen. Weg met het perfectionisme. “Smeden met lucht”, noemt ie dat”, vertelt ze. Geïmplodeerde kubussen zijn het.
Het stalen drietal zou nog iets te maken kunnen hebben met Drie Griekse Godinnen, zo krijg ik te horen, ‘The Three of a Kind’ zoals ze heten, zouden ook Hera, Athene en Aphrodite kunnen voorstellen. Waarbij ik er dan maar vanuit ga, dat de liggende rechthoek Aphrodite is (ik verzin het, waar u bijstaat ;-)).
“Public Hybrid”, 2017, David Jablonovski (1982), sculptuur met spiegelbeeld
Op de Apollolaan kijk ik – gek genoeg – vooral naar het voetstuk van een sculptuur. Dat voetstuk maakt het beeld wat er op staat interessanter dan zichzelf, wat mij betreft. Maar dat blijkt ook de bedoeling te zijn. De meters hoge sculptuur van zwart carbon fiber en aluminium van David Jablonowski, die schuin omhoog de hemel in rijst, staat op een metersbreed spiegelend oppervlak.
In de spiegel duikt die sculptuur dus de diepte in, het spiegelbeeld. Meters diep gaat het beeld omlaag de spiegel in. Je ziet dus steeds in feite twee kunstwerken, het origineel, en de reflectie: de kopie. En eigenlijk maakt die complexheid het beeld juist spannend. Want wat is nou het werkelijke beeld, en wat de reflectie, de kopie? Het loopt gewoon in elkaar over.
Volgens de kunsthistorica gaat het de kunstenaar vooral om de vraag hoe een drie dimensionaal beeld er op het platte vlak (twee dimensionaal) uitziet. En omgekeerd. Bij een twee dimensionaal schilderij vraagt hij zich af, hoe het er ruimtelijk zou uitzien. Maar de platte spiegel geeft het nu een dimensie, waardoor ikzelf niet meer weet of ik in de 2e, 3e of 4e dimensie ben beland. Ik verdrink in de spiegel tussen de wolken. En dat is leuk.
KOPIE of Werkelijkheid
De vraag wat een reflectie van de werkelijkheid is – een kopie – en hoe een twee dimensionale afbeelding (van de werkelijkheid) er in 3D uitziet, houdt ook de twee vrouwelijke kunstenaars van Art Zuid 2017 bezig. Beiden stellen op hun eigen manier ter discussie: wat Werkelijk is en wat Onecht.
Saskia Noor van Imhoff (1982) onderzoekt het verschil tussen een kopie en een origineel. Er ligt een stenen kei op het gras, gestempeld “terminal 8A“, wat de kei nog aardser en reëler maakt dan hij al is, doordat hij een locatiebestemming in de natuur krijgt, wellicht gehouwen uit een terminal van een bepaalde grot. Daarachter ligt dezelfde keivorm, in aluminium gegoten. De één is kunst, de ander origineel. Maar beiden vormen het kunstwerk.
“Verandert door die aluminium kopie het origineel?”, stimuleert de kunsthistorica je, om na te denken over Echt en Onecht. “Krijgt het origineel daardoor een meerwaarde?”.
Aluminium kei, 2017, getiteld #+30.00, Saskia Noor van Imhoff (1982)
Het is een vraag, die anno nu met alle multimedia mogelijkheden, die er zijn, actueler is dan ooit en door een kunstenaar als Rob Scholte in de jaren 80 binnen de Nederlandse kunst al is aangekaart. Het leidt op de Universiteit van Amsterdam al jarenlang tot een hele collegeserie “Jatwerk”, als onderdeel van het bachelor Kunstgeschiedenis. Wat is de werkelijkheid en “echt”, als een getrouwe kopie zo makkelijk te maken is? Wat is dan de waarde van het origineel? En wat is plagiaat?
Vragen, vragen en ter discussie stellen. Dat is wat de kunst doet. Esther Tielemans (1976) doet dat op de Minervalaan met haar rood geel en blauwe kolommen (een verwijzing naar de Stijl en Mondriaan), die de illusie van een plat schilderij willen geven. Kunsthistorica Inge Raadgever: “Ze vraagt zich af : waarom zou een drie dimensionale opstelling van rechte lijnen geen schilderij kunnen zijn, terwijl het normaal is, dat je naar een twee dimensionaal (plat) schilderij kijkt, dat de illusie wil scheppen van een drie dimensionale werkelijkheid” .
ABSTRACTE WERKELIJKHEID
Het tv-programma The Mind of the Universe op zondagavond met wetenschapper Robert Dijkgraaf gaat toevallig ook over diezelfde vermaledijde werkelijkheid. Die bestaat niet, zeggen ze daar a.s. zondag. “Je kunt de werkelijkheid niet ervaren, hoogstens interpreteren”.
De vraag is ook: als er al een werkelijkheid zou bestaan, waarom zou je ‘m dan eigenlijk in de kunst zo perfect mogelijk willen nabootsen? Zeker nu film en digitale fotografie, dat voor ons in een split second doen. Waarom zou je de ‘werkelijkheid’ sowieso willen uitbeelden, als er al een drie dimensionale werkelijkheid om je heen is? Is nabootsen niet per definitie een kopie?
“Non Verbal”, Theo Niermeijer (1940-2005), een Taoïstisch symbool in staal
Bovendien: als je door een sculptuur heen kunt kijken, zoals bij de sculptuur van Theo Niermeier (1940-2005) op de Apollolaan, lost het beeld dan op in die werkelijkheid? Doordat de ruimte erachter onderdeel is geworden van het beeld? M.a.w. wat is de drie dimensionale werkelijkheid nou eigenlijk precies?
De regels van de Renaissance, hoe je de werkelijkheid in perspectief zo getrouw mogelijk kon weergeven, werden radicaal doorbroken toen men begon de werkelijkheid te abstraheren. Dat begon in 1907 met Picasso en zijn “Les demoiselles d’Avignon” en in Nederland, toen Mondriaan rond 1912 zijn boom begon te abstraheren.
Geloof me, de Abstracte Kunst van Art Zuid is 10 x spannender dan je in eerste instantie misschien denkt.
Zie mijn column over Figuratieve kunst, Art Zuid 2015:
https://marionalgra.wordpress.com/2015/06/25/zomers-kunstwalhalla/
Face to Face | Olympisch Kwartier, 2 juni 2017
https://marionalgra.wordpress.com/2017/06/02/spel-van-dimensies/
Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rudi+Fuchs
https://robscholtemuseum.nl/?s=Thomas+Sch%C3%BCtte
https://robscholtemuseum.nl/?s=Joep+van+Lieshout
Plaats een reactie