Erik Spruyt – Onderzoek naar bomaanslag op Rob Scholte heropend

Bommenlegger uit drugsmilieu vergiste zich van auto

Het onderzoek naar de bomaanslag op de Nederlandse kunstenaar Rob Scholte is heropend, zo meldde de Nederlandse pers vorige week. Voor het eerst wordt de dader in het criminele milieu gezocht. De complotten die Scholte in kunstmiddens meende te zien, kunnen definitief naar de prullenmand worden verwezen.

De Laurierstraat in Amsterdam, 24 november 1994 ’s ochtends. Nietsvermoedend stappen kunstenaar Rob Scholte en zijn echtgenote Micky Hoogendijk in hun wagen. Micky wil naar de huisarts, omdat een test heeft uitgewezen, dat ze vier weken zwanger is. Uiteindelijk zal ze om een totaal andere reden in het ziekenhuis belanden. De donkerblauwe BMW wordt opgeblazen: Micky verliest haar baby en Robs beide benen dienen geamputeerd.

Een motief voor de aanslag ligt niet voor de hand. Daar afgunst en nijd ook in die kringen voorkomen, wordt het Amsterdamse kunstmilieu van onder de loep genomen. Concrete resultaten levert het onderzoek echter niet op. Rob Scholte zoekt complotten in zijn omgeving en blaast daardoor de bruggen op met sommigen van zijn collega kunstenaars. Onder hen John Studulski, Paul Blanca, Koos Dalstra pikken de verdachtmakingen niet. Laatstgenoemde dient zelfs klacht in tegen Scholte wegens smaad.

De getroffen kunstenaar is zelf ook eventjes verdacht. Het exposeren van zijn opgeblazen wagen in Arti te Amsterdam, als een statement, was daar niet vreemd aan. Wilde hij misschien zijn naambekendheid op deze manier vergroten?

Na verloop van tijd stopt de politie het onderzoek wegens gebrek aan informatie. Rob Scholte daarentegen laat niet af, hij zoekt verbeten door naar alle mogelijke informatie en zijn huwelijk loopt op de klippen. Ten einde raad roept hij de hulp in van een detectivebureau. Die komen opnieuw uit bij een zekere advocaat Hammerstein in de buurt van de plaats van de aanslag, die ook met een donkerblauwe BMW reed en mogelijk betrokken was bij het witwassen van drugsgeld. Bewijzen van zijn schuld zijn nooit geleverd en dus ging de man tijdens eerder politieonderzoek vrijuit. Maar de detectives konden aantonen, dat een paar criminelen, die geen gerust geweten hadden een aanslag beraamden uit vrees, dat de advocaat namen zou noemen. Het toeval wil, dat de bomlegger, volgens getuigen een ‘sportschooljongen uit Noord-Holland’, die de bom in opdracht van een drugssyndicaat plaatste, zich vergist heeft van wagen. Een jammerlijke vergissing, die Scholte beide benen kostte.

Na de ontdekkingen van de detectives werd het politieonderzoek naar de bomaanslag officieel heropend. Getuigen zijn gevonden en toch talmt het gerecht om aanhoudingen te verrichten. Misschien zijn nog niet alle grote vissen gevonden?

Scholte roerde de afgelopen jaren vaker zijn mond, maar bleef ondertussen ook druk bezig in het kunstwereldje. De notoire kettingroker is tot ver buiten Nederland een populair en succesvol kunstenaar. Zo kan men niet naast zijn project in Nagasaki kijken. In de Japanse stad werd het paleis Huis Ten Bosch nagebouwd en Scholte werkte meerdere jaren aan een gigantische wandschildering. Enkele maanden geleden hielden fotograaf Blanca, dichter Dalstra en Scholte voor het eerst sinds 1994 opnieuw een gezamenlijke expositie in Amsterdam. Van een definitieve verzoening was toen echter nog geen sprake.

De Morgen, 8 april 1999, 0:00

https://www.demorgen.be/nieuws/onderzoek-naar-bomaanslag-op-rob-scholte-heropend~b4009f15/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dani%C3%ABl+Groen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koos+Dalstra
https://robscholtemuseum.nl/?s=John+Studulski
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Blanca
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+Klashorst
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oscar+Hammerstein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eef+Hoos

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image