Ed Dekker – Anton Pieck actief in polder Waard & Groet

DEN HELDER – Met het glazen koetsje van dijkgraaf Albert Jan Waiboer werd Anton Pieck gereden naar plekken in de polder Waard & Groet tussen Kolhorn en Wieringerwaard waar hij wilde tekenen. Dat herinnert Ger Fijnheer zich.

Illustrator werkte mee aan jubileumboek bij eeuwfeest

Mevrouw Fijnheer is de oudste dochter van polderopzichter Koos Oudt. ,,Anton Pieck kwam wel bij ons in het polderhuis over de vloer”, vertelt zij, nu wonend in Uitgeest. De in Den Helder geboren Pieck illustreerde het jubileumboek van Waard & Groet. De polder bij Kolhorn en Wieringerwaard bestond in 1944 100 jaar.

Stichting Historisch Niedorp

Dertig tekeningen van Anton Pieck (1895-1987) zijn afgedrukt in het gedenkboek. De uitgave is gepresenteerd in juni 1946 bij de viering van het eeuwfeest. Stichting Historisch Niedorp schrijft over de illustraties in het jongste nummer van haar blad. Auteur Maarten Mooij uit Winkel sprak met veel mensen en speurde in archieven.

De tekeningen in het boek van 112 pagina’s vormen een waarheidsgetrouw beeldverhaal van de Waard- en Groetpolder, stelt Mooij. ,,Het verhaal over de eerste 100 jaar is vastgelegd met vakmanschap.”

Je ruikt turf

De Herenkamer van het polderhuis beeldt Pieck uit met een potkachel en turfmanden. ,,Zo was het precies. Je ruikt de turf en briketten”, vertelde een vrouw die als meisje kwam bij de familie Oudt.

Bij zijn tekenwerk in de polder had Anton Pieck contact met diverse families. Hij kwam ook bij Piet Brugman op de boerderij Zeldenrust, een van de grote stolpboerderijen in de Waard- en Groetpolder. Deze stolpen met een dubbel vierkant gaven onderdak aan vee én akkerbouwproducten.

NHD, 23-11-2015, 16:30 (Update 23-11-2015, 16:33)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article27580368.ece/Anton-Pieck-actief-in-polder-Waard-Groet_?lref=SR_4

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*