Diane Frénay – In ‘de keuken’ bouw je relaties op
In de residence, waar ik als kunstenaar de tijd kan nemen voor experiment , onderzoek en verdieping van mijn werk, vormt de keuken het centrum voor sociale interactie. Hier praten, koken, drinken, discussiëren en lachen we. We komen van over de hele wereld. Zwitserland, Montreal (Canada), New York, Australië, Mekong en Utrecht. We zijn hier een paar weken of maanden, vertrekken vroeger of later en zullen met elkaar moeten dealen. Het is wat het is.
In de studio’s heerst stilte, is de afspraak. Ze grenzen aan elkaar en zijn gehorig, evenals de kamers. Ik hou van stilte. En van muziek; mijn muziek. Niet van de ukelele van mijn buurman. In de studio, achter je camera of aan de werktafel focus je op visie, vorm en inhoud. Concentratie en aandacht zijn hier de sleutel voor resultaat. Jouw stilte, jouw muziek. Vanuit alles wat je fascineert en verzamelt ontstaat jouw unieke werk.
In de keuken daarentegen maak je contact. Hier leren we opnieuw hoe we zelf zijn in het opbouwen, onderhouden van relaties en in het stellen van grenzen. En of we nu 28 of 50 zijn: we leren, allemaal, altijd weer. De paëlla staat op en intussen bespreek je de wereld. Je schrikt van de visie van de een, je bewondert de haarfijne reflectie van de ander. Intussen slijp je jouw geest en je werk. Je schenkt nog eens in en reflecteert op de dag, over de stappen in het werk.
Zo leer je elkaars visie, verbeelding én netwerk kennen. De plekken waar zij presenteren en exposeren, de wegen die zij hebben bewandeld, de opdrachtgevers of podia. Maar ook: de mogelijkheden die ze voor zichzelf en anderen creërden, de tips en trucs, de contacten en de vrienden. En je kunt elkaar vrijuit bevragen, naar hóe en wát, omdat je daarmee wederzijdse interesse toont en er wijzer van wordt.
Soms raak je in gesprek, wissel je ervaringen uit, krijg je tips, kom je een stap verder op jouw pad. En help je hen een stap verder, door jouw visie op hun werk en opvattingen, én passende tips te geven. Of door je grenzen te stellen. Ook al is niet alles van waarde voor je, het heeft altijd invloed op je eigen ontwikkeling.
Intussen heb je ook nog hard gewerkt aan je zichtbaarheid door het maken van nieuw werk. Je houdt het thuisfront op de hoogte, je hebt een presentatie aan het eind, je legt verslag, je werkt je website bij en plaatst dingen op social media, onderhoudt contact met oude en nieuwe kennissen, zo vaak of zo weinig als goed voelt.
Het is zoals Rob Scholte zegt: als je kunst niet zichtbaar wordt, is het geen kunst. Door het te delen, aan anderen te laten zien en open te staan voor hun reacties, er samen op te reflecteren, ervaar je dat het werk groeit: het wordt sterker, krijgt een plek, een steviger context. En dan vind je ook de juiste plek ervoor en wordt het zichtbaar, herkend en erkend. En wie weet komen er uitnodigingen uit Australië, New York, Montreal of Mekong… Of gewoon uit Utrecht.
Wil je jouw netwerkvaardigheden verbeteren? Cultuur+Ondernemen biedt loopbaantrajecten aan waarop je 50% korting krijgt. Kijk voor meer informatie op de website van Cultuur+Ondernemen: http://www.cultuur-ondernemen.nl/product/loopbaantrajecten.
Sectorplan Cultuur, 8 februari 2016
www.sectorplancultuur.nl/blog-diane-frenay-3-in-de-keuken-bouw-je-relaties-op/
Plaats een reactie